Παρασκευή 29 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Παραμένουν ακάλυπτες οι ανάγκες

Αφορμή για προπαγάνδιση της πολιτικής της κυβέρνησης για την ειδική αγωγή αποτέλεσε η παρουσίαση της Ελληνικής Παραολυμπιακής Ομάδας, με το γενικό γραμματέα Νέας Γενιάς να δηλώνει ότι το νομοσχέδιο για την ειδική αγωγή «αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη νομοθετική ρύθμιση που αφορά στην εκπαίδευση των Ατόμων με Αναπηρία μετά από περίπου τρεις δεκαετίες».

Η μόνη αλήθεια, πάντως, είναι ότι με δηλώσεις ικανοποίησης από πλευράς της κυβέρνησης για την πολιτική της στην ειδική αγωγή και ανακοινώσεις για κοινοτικά προγράμματα, δε λύνονται τα μεγάλα ζητήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν χιλιάδες παιδιά με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες. Αφού ακόμα και σήμερα, που η κυβέρνηση διατυμπανίζει ότι προωθεί λύσεις στην ειδική αγωγή, εξακολουθεί να αρνείται να αναγνωρίσει και κυρίως να συγκροτήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ώστε τα 185.000 παιδιά με ειδικές ανάγκες, τα οποία είναι εκτός οποιασδήποτε μορφής ειδικής αγωγής, να βρεθούν μέσα σε σύγχρονη δημόσια και δωρεάν ειδική αγωγή.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση συνεχίζοντας την εφαρμογή της πολιτικής της ΕΕ, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά βίου Μάθηση 2007-2013», το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε χτες πρόσκληση για υποβολή προτάσεων για το ζήτημα της ειδικής αγωγής.

Ειδικότερα, ανακοινώθηκε η πρόσκληση για την κατηγορία πράξης «Αναμόρφωση προγραμμάτων ΑμεΑ και αναμόρφωση εκπαιδευτικού υλικού», για την πράξη «Ανάπτυξη Κοινής Γλώσσας στον Τομέα της Ειδικής Αγωγής μέσω της Διεθνούς Ταξινόμησης της Λειτουργικότητας, της Αναπηρίας και της Υγείας (ICF)», συνολικού προϋπολογισμού 1.500.000 ευρώ. Μέσα από την προωθούμενη «ταξινόμηση της λειτουργικότητας», η οποία θα γίνεται και από τα κέντρα διάγνωσης (ΚΔΑΥ) της ειδικής αγωγής, διαφαίνονται και οι προθέσεις για την αποψίλωση της ειδικής αγωγής, καθώς ανοίγει ο δρόμος για να αλλάξουν τα κριτήρια με βάση τα οποία κάποιος θεωρείται ότι χρειάζεται ειδική αγωγή. Πάντως, όπως έχουν επισημάνει οι φορείς που αντιπαλεύουν την πολιτική που υπηρετεί το νομοσχέδιο για την ειδική αγωγή, «αν και εφόσον ψηφιστεί το παραπάνω νομοσχέδιο, είναι ένας νέος γύρος ρεμούλας με τα διάφορα προγράμματα, σεμινάρια, φορείς πιστοποίησης και μελέτης με το 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (ΚΠΣ)», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ