Τρίτη 2 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Περπατώντας αργά στην προκυμαία

Ξεκίνησαν τα γυρίσματα της σειράς «Καρυωτάκης», που θα μεταδοθεί από την ΕΤ-1

Από τα γυρίσματα της σειράς «Καρυωτάκης»
Από τα γυρίσματα της σειράς «Καρυωτάκης»
«Για τη ζωή σου μου 'λεγες,/ για το χαμό της νιότης,/ για την αγάπη μας που κλαίει/ τον ίδιο θάνατό της/ κι ενώ μια ογρή στα μάτια σου/ περνούσε αναλαμπή,/ ήλιος φαιδρός απ' τ' ανοιχτό/ παράθυρο είχε μπει...».

Στον ποιητή της «Πρέβεζας» Κώστα Καρυωτάκη αναφέρεται η νέα δραματική σειρά μυθοπλασίας «Καρυωτάκης», 20 επεισοδίων, που θα προβάλλει η ΕΤ-1 τη νέα τηλεοπτική σεζόν, που ήδη ξεκίνησε. Τη σειρά, τα γυρίσματα της οποίας έχουν ξεκινήσει, σκηνοθετεί ο Τάσος Ψαρράς.

Η σειρά θα εστιαστεί και στη σχέση του Κ. Καρυωτάκη με την Μαρία Πολυδούρη. Τη γυναίκα που τον αγάπησε με πάθος μέχρι και την τελευταία στιγμή της σύντομης ζωής της. Φέτος έχουν περάσει 80 χρόνια από την αυτοκτονία του Κ. Καρυωτάκη στην Πρέβεζα και 78 χρόνια από το θάνατο της Μ. Πολυδούρη.

Ο Καρυωτάκης γεννήθηκε στην Τρίπολη στις 30 Οκτώβρη 1896. Ο πατέρας του ήταν νομομηχανικός και πολλές φορές στα παιδικά του χρόνια ο ποιητής αναγκάστηκε να αλλάξει τόπο διαμονής. Το 1912 δημοσιεύονται ποιήματά του σε διάφορα περιοδικά, αφού ήδη στα 17 του χρόνια βρέθηκε να ζει στην Αθήνα. Η πρώτη του ποιητική συλλογή «Ο πόνος του ανθρώπου και των πραγμάτων» κυκλοφορεί το 1919.

Η Μαρία Πολυδούρη, κόρη φιλολόγου, γεννήθηκε την 1η Απρίλη του 1902 στην Καλαμάτα. Την πρώτη της λογοτεχνική εμφάνιση την κάνει με τον «Πόνο της μάνας». Διορίστηκε στη Νομαρχία Καλαμάτας, για να έρθει στην Αθήνα το 1921 και να παρακολουθήσει τη Νομική σχολή. Η φτώχεια όμως την ανάγκασε να διακόψει τις σπουδές της και να πιάσει δουλειά στη Νομαρχία Αττικής. Εκεί ήταν γραφτό της το 1921 να γνωρίσει το μοναδικό και μεγάλο έρωτα της ζωής της, τον Κώστα Καρυωτάκη, που και αυτός εργαζόταν στη Νομαρχία. Του έδωσε όλη την τρυφερότητά της και την αγάπη της. Μετά από λίγο δε θα αργήσει να έρθει ο χωρισμός. Ενας χωρισμός που το 1923, με τη διακοπή του δεσμού τους, την οδηγεί σε μια ζωή με ακρότητες, που θα έχει επιπτώσεις και στην υγεία της. Το 1926 φεύγει για το Παρίσι, παίρνει δίπλωμα ραπτικής και κάνει έντονη ζωή που επηρεάζει την εύθραυστη ήδη υγεία της. Παθαίνει φυματίωση και επιστρέφει στην Αθήνα για να μπει στη «Σωτηρία». Εκεί την επισκέφθηκε ο Κώστας Καρυωτάκης, μια επίσκεψη τυπική όπως είχε πει ο Γιάννης Ρίτσος που έτυχε να είναι μπροστά. Η αυτοκτονία του ποιητή δεν μπορούσε παρά να τη συγκλονίσει, εκεί στο κρεβάτι του πόνου της, εκεί που περιμένοντας το θάνατο αγωνιζόταν να κρατηθεί στη ζωή. «Θα πεθάνω μιαν αυγούλα μελαγχολική του Απρίλη/ όταν αντικρύ θ' ανοίγει μες στη γάστρα μου δειλά/ ένα ρόδο-μια ζωούλα. Και θα μου κλειστούν τα χείλη/ και θα μου κλειστούν τα μάτια μοναχά τους, σιωπηλά» έγραφε σε ένα από τα ποιήματά της. Πέθανε πράγματι Απρίλη, τον Απρίλη του 1930, στο άνθος της νιότης της, σε ηλικία μόλις 28 χρονών. Ενα χρόνο πριν είχε εκδοθεί η δεύτερη ποιητική της συλλογή «Ηχώ στο χάος».

Η Καρυωτάκης, ήδη δύο χρόνια πριν το θάνατο της Πολυδούρη, το 1928 σαν «ιδανικός αυτόχειρας» είχε βάλει τέλος στη ζωή του στην Πρέβεζα, που μετά το θάνατό του έγινε και ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα ποιήματά του. Στο τελευταίο του σημείωμα μεταξύ άλλων έγραφε: «Πληρώνω για όσους καθώς εγώ δεν έβλεπαν κανένα ιδανικό στη ζωή τους, έμειναν πάντα έρμαια των δισταγμών και εθεώρησαν την ύπαρξή τους παιχνίδι χωρίς ουσία. Τους βλέπω να έρχονται ολοένα περισσότεροι μαζί με τους αιώνες. Σ' αυτούς απευθύνομαι. Αφού εδοκίμασα όλες τις χαρές! Είμαι έτοιμος για ένα ατιμωτικό θάνατο...».

Είχαν εκδοθεί οι συλλογές του «Νηπενθή», «Ελεγεία και σάτιρες» και «Τα τελευταία κείμενα». Σε πολλά από τα ποιήματά του πλανιόταν η λέξη θάνατος. Ανθρωπος μοναχικός ο Καρυωτάκης, «προχωρώντας αργά στην προκυμαία» έφτανε μέχρι το σαρκασμό.

Στη σειρά της ΕΤ-1 η ζωή των δύο τραγικών ποιητών συνδέεται και με τα πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα εκείνης της εποχής. Τα γυρίσματα της σειράς «Καρυωτάκης» γίνονται στην Καλαμάτα, στη Σύρο, στο Γαλαξίδι, στην Πρέβεζα, στην Αθήνα, στο Παρίσι και το Βουκουρέστι. Το ρόλο του Κώστα Καρυωτάκη ερμηνεύει ο Δημοσθένης Παπαδόπουλος και της Μαρίας Πολυδούρη η Μαρία Κίτσου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ