Κυριακή 7 Σεπτέμβρη 2008 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
Περί «ιερών» και άλλων εκχωρήσεων...

Οι «μπίζνες» μεταξύ Εκκλησίας και κράτους δεν είναι πρωτόγνωρο φαινόμενο. Το συναντήσαμε, πρόσφατα, με τις εκχωρήσεις ακινήτων στο Ολυμπιακό χωριό, από το Δημόσιο στη Μονή Βατοπεδίου, μια προκλητική παράδοση δημόσιας περιουσία στους ιδιώτες, με μεσάζοντα την Εκκλησία. Βέβαια, η «ιερή» εκχώρηση έχει τη δική της ιστορία. Ξεκινάει, χρόνια πριν, όταν η Μονή διεκδικούσε εκτάσεις στη λίμνη Βιστωνίδα. Εμφανίστηκε ως κάτοχος των εκτάσεων αυτών, παρουσιάζοντας οθωμανικά φιρμάνια, ως τίτλους ιδιοκτησίας. Ξεκίνησε διαδικασίες νομιμοποίησης με τη βοήθεια των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Η συνέχεια έγινε πέρυσι. Η κυβέρνηση αντάλλαξε την έκταση αυτή με 8.608 στρέμματα δασικής έκτασης στη Χαλκιδική και, αργότερα, με άλλα 180 στρέμματα στο Δήμο Βεγορίτιδας του Ν. Πέλλας. Τελικά, φτάσαμε στην εκχώρηση ακινήτων στο Ολυμπιακό χωριό. Ας σταθούμε, όμως, στην έκταση στη Χαλκιδική, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να την αποχαρακτηρίσει. Οι αρμόδιες δασικές υπηρεσίες δεν την ...εξυπηρέτησαν και παρέπεμψε το θέμα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Ηθελε να μετατρέψει την έκταση από δάσος σε δασική. Στις 6 Φλεβάρη 2008, το ΝΣΚ γνωμοδότησε θετικά για τον αποχαρακτηρισμό. Μάλιστα, τότε, είχε αποκαλυφθεί ότι η μονή είχε εκπονήσει επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο σκόπευε να το αναθέσει σε επιχειρηματικό οίκο του εξωτερικού ή εσωτερικού.


Για να δούμε το θέμα στη σωστή του διάσταση, αξίζει να επισημάνουμε ότι η Μονή Βατοπεδίου δεν είναι ο μοναδικός «επιχειρηματίας». Στην περιοχή της Χαλκιδικής, μοναστήρια διεκδικούν 80.000 στρέμματα με βυζαντινά χρυσόβουλα και οθωμανικά μολυβδόμηλα! Επίσης, να τονίσουμε ότι οι εκχωρήσεις ακινήτων του Ολυμπιακού χωριού στη Μονή Βατοπεδίου δεν είναι η εξαίρεση, αλλά ο κανόνας. Οπως σημείωνε σε ανακοίνωσή της η Αχτιδική Επιτροπή Μενιδίου - Α. Λιοσίων του ΚΚΕ, υπάρχουν και άλλες «μπίζνες» με τη λαϊκή περιουσία.

Για παράδειγμα, η Πολυκλινική, μετά την Ολυμπιάδα, αντί να γίνει Κέντρο Υγείας, παραχωρήθηκε σε ανώνυμη εταιρεία και λειτουργεί με την είσπραξη εισιτηρίου. Επίσης, οι αθλητικές εγκαταστάσεις, αντί να περάσουν στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για δωρεάν χρήση, αφέθηκαν τέσσερα χρόνια να ρημάξουν. Τώρα περνάνε στο Δήμο Αχαρνών. Εάν κρίνουμε από την έως τώρα πολιτική του, και λόγω του μεγάλου κόστους συντήρησης και λειτουργίας, είτε θα τις «αξιοποιήσει» με ανταποδοτικό τρόπο, είτε θα τους νοικιάσει σε ιδιώτες.

Οσον αφορά, πάντως, το θέμα της Μονής Βατοπεδίου, το ΚΚΕ, από τον Ιούλη του 2007, με δεκάδες παρεμβάσεις και σε κοινοβουλευτικό και σε τοπικό επίπεδο, ανέδειξε και κατήγγειλε το θέμα. Χαρακτηρίζει μεγάλο οικονομικό - πολιτικό σκάνδαλο την εκχώρηση δημοσίων εκτάσεων στη μονή Βατοπεδίου και μέσω αυτής σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Αυτό τονίζεται και στο πρόσφατο σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για το θέμα. Επιπλέον, δηλώνει την υποστήριξή του «στους κατοίκους της Χαλκιδικής, του Ολυμπιακού χωριού και άλλων περιοχών, που αγωνίζονται να ακυρώσουν την εκχώρηση δασών και κτιρίων στην εκμετάλλευση μοναστηριών και επιχειρηματιών». Με λίγα λόγια, δεν μπορούμε ν' ανεχτούμε τη «νόμιμη» αρπαγή της δημόσιας περιουσίας από τα μοναστήρια και τους επιχειρηματίες.



Γεράσιμος ΧΟΛΕΒΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαχρονικές και συγκεκριμένες οι ευθύνες ΝΔ - ΠΑΣΟΚ (2008-12-17 00:00:00.0)
Το υπέγραψε φαρδιά πλατιά η πολιτική και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ (2008-10-19 00:00:00.0)
«Ιερό» ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας (2008-09-14 00:00:00.0)
Εισαγγελική παρέμβαση για παραχωρήσεις κι ανταλλαγές εκτάσεων του δημοσίου (2008-09-09 00:00:00.0)
«Ιερή» μεταβίβαση (2008-08-29 00:00:00.0)
«Οχι» στις καταπατήσεις των μονών (2008-01-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ