Τρίτη 9 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ
Εισαγγελική παρέμβαση για παραχωρήσεις κι ανταλλαγές εκτάσεων του δημοσίου

Θα ελεχθούν όλες οι παραχωρήσεις και οι ανταλλαγές εκτάσεων του ελληνικού δημοσίου με τη Μονή Βατοπεδίου του Αγίου Ορους μετά τη χτεσινή παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά, ο οποίος με παραγγελία στον διευθύνοντα την Εισαγγελία Εφετών Αθήνας, ζήτησε να ανασυρθεί η δικογραφία από το αρχείο και να γίνει εκ νέου έρευνα. Η νέα έρευνα ήδη ανατέθηκε στους εισαγγελείς Εφετών Η. Κολιούση και Ελ. Σωτηροπούλου. Αξίζει να σημειωθεί, όμως, ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αφήνει στο απυρόβλητο και εξαιρεί από την έρευνα τους υπουργούς που χειρίστηκαν την υπόθεση στο χρονικό διάστημα 1998-2007, θεωρώντας ότι παραπλανήθηκαν από τις γνωμοδοτήσεις των ειδικών.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός ζητάει να διακριβωθεί η τέλεση εγκλημάτων και κυρίως αυτά της τέλεσης κακουργηματικής απάτης σε βάρος του ελληνικού δημοσίου από πέντε μέλη του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων και ανταλλάξιμης περιουσίας, οκτώ μέλη του Δ΄ Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και τέσσερις ορκωτούς εκτιμητές, καθώς και οποιουδήποτε άλλου συμμετόχου.

Στο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, με ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ αλλά και της προηγούμενης του ΠΑΣΟΚ, δόθηκαν στη Μονή εκτάσεις - φιλέτα λαμβάνοντας το δημόσιο βοσκοτόπια και άλλες μηδαμινής αξίας. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση που η κυβέρνηση παραχώρησε στη Μονή Βατοπεδίου το κεντρικό κτίριο του Ολυμπιακού Χωριού και εκείνη αμέσως το πούλησε σε ιδιωτική επιχείρηση έναντι του ποσού των 40 εκατ. ευρώ.

Οπως προκύπτει από την παραγγελία του Γ. Σανιδά, η έρευνα θα εστιαστεί στα πρόσωπα που φέρεται να αναγνώρισαν την κυριότητα της Μονής Βατοπεδίου, χωρίς να υπάρχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις και πως με τις γνωμοδοτήσεις τους παραπλάνησαν τους συναρμόδιους υπουργούς ότι μπορούν να ανταλλάξουν εκτάσεις του δημοσίου με άλλες της Μονής, υπερεκτιμώντας εκτάσεις του Βατοπεδίου και υπεκτιμώντας ακίνητα και εκτάσεις του δημοσίου. Αποτέλεσμα αυτών των περίεργων δοσοληψιών και των μεσιτικών πράξεων μεταξύ της Μονής Βατοπεδίου και του ελληνικού δημοσίου, ήταν να ωφεληθεί το μοναστήρι του Αγίου Ορους σε βάρος του δημοσίου.

Οι παραχωρήσεις αφορούν εκτάσεις στη λίμνη Βιστωνίδα και τις όχθες της, τις νησίδες Παναγίας Παντανάσσης και Αγίου Νικολάου στη λίμνη Μπορού στους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης, καθώς και την ανταλλαγή εκτάσεων με Ολυμπιακά ακίνητα. Για τις εκτάσεις αυτές τα μέλη του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Εκτάσεων από το 1998 μέχρι το 2005 γνωμοδοτούσαν ότι ανήκουν στην κυριότητα της Μονής Βατοπεδίου. Αντίθετα, ακίνητα που υπάγονταν στο ελληνικό δημόσιο (εκτάσεις στο Κάτω Σούλι του Νομού Αττικής 3.031 στρεμμάτων) και μεταβιβάστηκαν στη Μονή Βατοπεδίιου υποεκτιμήθηκαν στο ευτελές ποσό του 1.470.676 ευρώ, ενώ η αντικειμενική τους αξία ήταν 9.993.264 ευρώ. Με τέτοιες μεθόδους περιήλθε στη Μονή Βατοπεδίου και Ολυμπιακό ακίνητο, το οποίο στη συνέχεια πουλήθηκε σε ιδιωτική επιχείρηση.

Ο Γ. Σανιδάς εκτιμάει ότι οι γνωμοδοτήσεις αγνοούν σημαντικά στοιχεία που αν λαμβάνονταν υπόψη θα οδηγούσαν σε διαφορετικά γνωμοδοτικά συμπεράσματα, ενώ από άλλα έγγραφα προκύπτει ότι η μοναδική έκταση που αναγνωρίζεται στη Μονή Βατοπεδίου είναι 19/32 επί 400 στρεμμάτων στη νησίδα Μπορού που περιήλθε στη Μονή από κληρονομιά μοναχού.

Στο μεταξύ η Μονή Βατοπεδίου σε μια προκλητική ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «η λίμνη Βιστωνίδα και οι παραλίμνιες εκτάσεις ανήκαν συνεχώς από το 1080 στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπεδίου», ενώ κάνει λόγο για «τους φιλανθρωπικούς της στόχους, από τους οποίους δε θα παρεκκλίνει ούτε κατ' ελάχιστον»!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεν υπάρχει σκάνδαλο λέει ο Εφραίμ! (2010-04-29 00:00:00.0)
Συνέχεια στις εξετάσεις μαρτύρων (2008-11-08 00:00:00.0)
Ούτε βήμα πίσω από την κυβέρνηση (2008-09-18 00:00:00.0)
«Ιερό» ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας (2008-09-14 00:00:00.0)
Περί «ιερών» και άλλων εκχωρήσεων... (2008-09-07 00:00:00.0)
Λες και αφορά τα πατρικά τους κτήματα..! (2003-11-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ