Σάββατο 6 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΓΕΣΙΕΣ ΠΑΣΟΚ - ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Συναντίληψη» για τις διαρθρωτικές αλλαγές...

«Εποικοδομητική» η συνάντηση που είχε χτες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου με το διοικητή της Τράπεζας Ελλάδας Γ. Προβόπουλο

Τη «συναντίληψή» τους για την «παραγωγικότητα» και «ανταγωνιστικότητα» της οικονομίας με την παραπέρα προώθηση των «διαρθρωτικών αλλαγών» εκφράζει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μετά από χτεσινή επίσημη συνάντηση του προέδρου του, Γ. Παπανδρέου, με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Προβόπουλο... Πρόκειται δηλαδή για μια ακόμη ανοιχτή ομολογία σχετικά με τις κατευθύνσεις της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ για την ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου και σε βάρος των λαϊκών αναγκών και κατακτήσεων. Η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα οικονομίας, Λ. Κατσέλη, δήλωσε χαρακτηριστικά, ότι στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και οι «προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας» και υπήρχε «συναντίληψη» ότι η «παραγωγική ικανότητα πρέπει να αυξηθεί, να αυξηθεί η παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μέσα από διαρθρωτικές αλλαγές».

Είναι φανερό ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να διαμηνύσει για μια ακόμη φορά τη στοχοπροσήλωσή της στις επιταγές της Στρατηγικής της Λισαβόνας, στην πολιτική που εφάρμοσε με συνέπεια και στα χρόνια της κυβερνητικής θητείας τους. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ στη συνάντηση συζητήθηκε και το «ζήτημα των κινδύνων και των ωφελειών, των προκλήσεων του τραπεζικού συστήματος και του πιθανού κινδύνου που έχουν να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες σε όλες τις γειτονικές χώρες, μερικές εκ των οποίων δεν είναι στη ζώνη του ευρώ». Παρόμοιοι προβληματισμοί και εκφράσεις, σαν κι αυτές που χρησιμοποίησε η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, αποτελούν κοινή συνισταμένη σε όλα τα επίσημα κείμενα της ΕΕ, των κεντρικών τραπεζών τους και των άλλων κέντρων και Οργανισμών της πλουτοκρατίας (ΟΟΣΑ, ΔΝΤ κ.ά.).

Ο προβληματισμός τους έχει να κάνει με την ικανότητα των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων να αντεπεξέλθουν αλώβητοι στην τρέχουσα συγκυρία που χαρακτηρίζεται από περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας. Από την πλευρά του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας σημείωσε ότι η διεθνής χρηματοπιστωτική αναταραχή «βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη», προσθέτοντας ότι οι αρνητικές επιδράσεις από την πορεία των διεθνών τιμών ενέργειας, τροφίμων και άλλων εμπορευμάτων έχουν «άγνωστο ακόμη οικονομικό ορίζοντα». Με πρόσχημα τα παραπάνω η ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδας αξιώνει την παραπέρα σκλήρυνση της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής. Ο Γ. Προβόπουλος ισχυρίστηκε ακόμη ότι οι διεθνείς συνθήκες απαιτούν «εμβάθυνση και επιτάχυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Το... κλου της συνάντησης ήταν οι προτάσεις που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την υπερχρέωση των νοικοκυριών στις τράπεζες, για την κατάσταση δηλαδή στην οποία οδήγησαν τα λαϊκά νοικοκυριά από κοινού με τη ΝΔ, στο πλαίσιο της εφαρμοζόμενης πολιτικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ