Σάββατο 6 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
Καταψήφισε έκθεση της ΕΕ για την ιδιωτικοποίηση δημόσιων υπηρεσιών

Την κατηγορηματική αντίθεση του Κόμματος, στα σχέδια για την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών, που προωθούν σε παγκόσμιο επίπεδο η ΕΕ και οι ιμπεριαλιστές ανταγωνιστές της, εξέφρασαν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια συζήτησης σχετικής έκθεσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι ευρωβουλευτές του KKE καταψήφισαν την έκθεση «Σχετικά με τις συναλλαγές στον τομέα των υπηρεσιών» στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) καταγγέλλοντας τους εκβιασμούς της ΕΕ και των άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων σε βάρος των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών προκειμένου να τις αναγκάσουν να ανοίξουν τις αγορές τους και να καταργήσουν τις δημόσιες υπηρεσίες τους, επιτρέποντας στις πολυεθνικές την ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση των φυσικών τους πόρων και των λαών τους.

Στην τοποθέτησή του ο ευρωβουλευτής του KKE Θανάσης Παφίλης τόνισε:

«Στα πλαίσια του GATS αλλά και με διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες με ανοιχτούς ή συγκαλυμμένους εκβιασμούς και απειλές η ΕΕ προωθεί τη διείσδυση του κεφαλαίου στις αναπτυσσόμενες αγορές υπηρεσιών των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών προκειμένου να αυξήσει τα κέρδη του αλλά και να αυξήσει τη δική της επιρροή. H έκθεση του ΕΚ επικροτεί και υποστηρίζει αυτή την πολιτική.

Κοινωνικά αγαθά όπως το νερό, η Υγεία και Πρόνοια, η Παιδεία κ.ά., βρίσκονται στο στόχαστρο των μονοπωλίων που απαιτούν την απελευθέρωση και το άνοιγμα των εθνικών αγορών και την ιδιωτικοποίηση των φορέων. Οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις θα είναι ακόμα πιο καταστροφικές για τους εργαζόμενους των φτωχότερων χωρών.

O ανταγωνισμός των ιμπεριαλιστικών κέντρων, σε συνδυασμό με τις αντιδράσεις των πιο φτωχών χωρών οδήγησαν σε αποτυχία τις τελευταίες διαπραγματεύσεις στον ΠΟΕ και σε αγώνα δρόμου των ισχυρών να συνάψουν διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες ισχυροποίησης της θέσης τους.

H επικέντρωση της προσοχής στην άμεση ή έμμεση κατάργηση των δημόσιων υπηρεσιών, ιδιαίτερα στους τομείς που είναι προσοδοφόροι για το κεφάλαιο, στην κατάργηση των όποιων προστατευτικών φραγμών, η προσπάθεια ταύτισης των υπηρεσιών με τα εμπορεύματα και η κοινή διαπραγμάτευσή τους με τα αγροτικά προϊόντα είναι μόνο δείγματα της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, που δε διστάζει να φτάσει μέχρι τον πόλεμο για την επιβολή των επιλογών του».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προσχήματα για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις (2009-02-20 00:00:00.0)
Διέξοδος η πρόταση του ΚΚΕ (2008-09-19 00:00:00.0)
Ιμπεριαλιστικά εγκλήματα με πρόσχημα τα «ανθρώπινα δικαιώματα» (2008-09-05 00:00:00.0)
Ολοκλήρωση της παράδοσής του στα μονοπώλια (2008-07-12 00:00:00.0)
Ακόμη ένας μηχανισμός επέμβασης (2008-06-07 00:00:00.0)
Σε βάρος των λαών η προοπτική διεύρυνσης της ΕΕ (2008-04-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ