Πέμπτη 11 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές της ΝΔ

Οι βουλευτές του ΚΚΕ «σφυροκόπησαν» τις διατάξεις του αντιλαϊκού νόμου, που φέρνει νέα βάρη στους εργαζόμενους. Επί της αρχής, το νομοσχέδιο υπερψήφισαν μόνο οι 51 κυβερνητικοί βουλευτές

Με 51 ψήφους υπέρ και 49 κατά, σε σύνολο 100 βουλευτών υπερψηφίστηκε χτες επί της αρχής, με ονομαστική ψηφοφορία στο Β΄ Τμήμα Διακοπών της Βουλής, το φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας. Υπέρ ψήφισαν μόνον οι βουλευτές της ΝΔ.

Από την πλευρά του ΚΚΕ, οι βουλευτές του «σφυροκόπησαν» τις διατάξεις του αντιλαϊκού νόμου. Στα ψευδεπίγραφα επιχειρήματα της κυβέρνησης αναφέρθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, Αχιλλέας Κανταρτζής. Οπως είπε «ισχυρίζεστε ότι τα νέα φορολογικά μέτρα γίνονται αναγκαία για να αντιμετωπίσετε τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος. Ποιος τα δημιούργησε τα ελλείμματα; Οι εργαζόμενοι; Η πολιτική παροχών προς τους εργαζόμενους δημιούργησε τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος ή η πολιτική παροχών προς το μεγάλο κεφάλαιο που ακολουθείτε όλα αυτά τα χρόνια;». Παράλληλα, τόνισε ότι «οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα είναι και πάλι αυτοί που θα σηκώσουν τα κύρια φορολογικά βάρη και με τους άμεσους και με τους έμμεσους φόρους. Το 2000 οι έμμεσοι φόροι ήταν 57,6% για να φθάσει το 2004 στο 58,3% και για να αυξηθούν ακόμη περισσότερο το 2008 στο 59,7%». Επίσης, ο Αχ. Κανταρτζής πρόσθεσε ότι «οι όποιες μειώσεις στο φορολογικό συντελεστή που εξαγγέλλετε για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους θα εξανεμιστούν από τη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας». Τέλος, αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ είπε πως «μέσα από ψεύτικους διαχωρισμούς για τα αδιανέμητα και για τα διανεμόμενα κέρδη, προσπαθεί να συσκοτίσει τη θέση του ότι υποστηρίζει μεγαλύτερη μείωση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων».

Στις επιπτώσεις στο χώρο των καλλιτεχνών από τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου εστίασε η Ε. Μελά. Οπως είπε, «το 90% των καλλιτεχνών, που είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και δουλεύουν με μπλοκάκι, με δελτία παροχής υπηρεσιών, είναι ζήτημα εάν έχουν ένα στοιχειώδες μηνιάτικο. Είναι σχεδόν στο όριο της φτώχειας». Αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα υπογράμμισε πως «οι μουσικοί, τους οποίους θα τσεκουρώσετε τώρα με τα νέα μέτρα, δουλεύουν δυο φορές τη βδομάδα. Υπάρχει τεράστια ανεργία, υπάρχει μαύρη εργασία».

Η κυβέρνηση «εφαρμόζει τη μέθοδο της περαίωσης των ανεξάρτητων υποθέσεων, στύβει χωρίς έλεος τους μικρομεσαίους αυτοαπασχολούμενους, οδηγώντας πολλούς από αυτούς στη χρεοκοπία», επισήμανε ο Νίκος Γκατζής και συνέχισε τονίζοντας πως «στο όνομα της διαφάνειας, χτυπά τις δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης και φαρμάκων, οδηγώντας τις υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα στην εμπορευματοποίηση».

Στην ομιλία του, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί «προσπάθεια για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και για την περαιτέρω διεύρυνση της φορολογικής βάσης». Επίσης, εμφάνισε το νομοσχέδιο ότι συμβάλλει στη «φορολογική δικαιοσύνη», σημειώνοντας, υποκριτικά: «Ναι, χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές, αλλά για όλους, όχι κάποιοι να πληρώνουν φόρους και κάποιοι να μην πληρώνουν, όχι κάποιοι να δηλώνουν τα εισοδήματά τους και κάποιοι να μην τα δηλώνουν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ