Τρίτη 16 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΔΕΑΕ
«Μη συνεργασία» καταγγέλλεται στη νέα έκθεση

ΒΙΕΝΝΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Οι εμπειρογνώμονες της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας δεν μπορούν να αποσαφηνίσουν αν το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα έχει στρατιωτικό ή πολιτικό χαρακτήρα, καθώς δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος στις έρευνές τους από την τελευταία έκθεση μέχρι σήμερα, εξαιτίας της μη συνεργασίας της ιρανικής πλευράς. Αυτό επισημαίνεται στην 6σέλιδη έκθεση που εκπόνησαν οι επιθεωρητές της επιτροπής και διανεμήθηκε χτες στο 35μελές της συμβούλιο.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στην έκθεση αναφέρεται ότι η Τεχεράνη συνεχίζει, παρά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τον εμπλουτισμό ουρανίου και ότι, με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, έχει, ήδη, παραγάγει το 1/3 του υλικού που χρειάζεται για να κατασκευάσει πυρηνικό όπλο. Εκτιμάται ότι αν ο εμπλουτισμός συνεχιστεί με τον υπάρχον ρυθμό, τότε θα μπορεί να κατασκευάσει, αν το θελήσει, πυρηνικό όπλο στο επόμενο 18μηνο.Στην έκθεση δεν αναφέρεται ότι η Τεχεράνη έχει πρόθεση να κατασκευάσει πυρηνικό όπλο, αλλά επισημαίνεται ότι δε συνεργάζεται στο να συγκεντρωθούν στοιχεία που ν' αποδεικνύουν το αντίθετο και ότι ο διάλογος με την ιρανική ηγεσία για το ζήτημα έχει φτάσει σε αδιέξοδο.

Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση στοιχείων της έκθεσης, εκπρόσωπος της Τεχεράνης δήλωνε ότι το Ιράν θα συνεχίσει την «εποικοδομητική» συνεργασία με τη ΔΕΑΕ και ότι η Επιτροπή θα έπρεπε να υιοθετήσει καλύτερη προσέγγιση για ν' απαλειφθούν οι ανησυχίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Ο Ιρανός πρέσβης στη ΔΕΑΕ, από την άλλη, επανέλαβε ότι ο εμπλουτισμός ουρανίου θα συνεχιστεί γιατί είναι δικαίωμα κάθε χώρας η πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς. Πρώτη αντίδραση ήρθε, όπως αναμενόταν, από το Λευκό Οίκο με τον εκπρόσωπό του να απειλεί με επιπλέον κυρώσεις την Τεχεράνη αν επιμείνει στον εμπλουτισμό ουρανίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ