Παρασκευή 6 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΑΙΔΕΙΑ
Παγκόσμια Μέρα του Εκπαιδευτικού

Η Παγκόσμια Μέρα του Εκπαιδευτικού γιορτάστηκε χτες από τους εκπαιδευτικούς της Ελλάδας και της Κύπρου, οι οποίοι - όπως επισημαίνεται σε σχετική διακήρυξη - «ενώνουμε τη φωνή μας και τις διεκδικήσεις μας με τους εκπαιδευτικούς όλου του κόσμου». Στην κοινή διακήρυξη των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών Ελλάδας και Κύπρου (ΔΟΕ, ΟΙΕΛΕ, ΟΛΜΕ, ΟΣΕΠ - ΤΕΙ, ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ, ΠΟΕΛ, ΠΟΣΔΠΕ) τονίζεται ότι «η υψηλού επιπέδου εκπαίδευση αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη του σύγχρονου κόσμου και, ταυτόχρονα, υποχρέωση της πολιτείας που πρέπει να λαμβάνει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για τη διασφάλισή της».

Στη διακήρυξη υπογραμμίζεται ότι στο όνομα της «ποιότητας», της «αποτελεσματικότητας» και της «αποδοτικότητας», το δημόσιο σχολείο σε πολλές χώρες χάνει τον παιδαγωγικό του χαρακτήρα και γίνεται χρησιμοθηρικό, υποτάσσεται σε εφήμερες ανάγκες της αγοράς. Γι' αυτό «πεποίθησή μας είναι ότι η μορφωτική διαδικασία δεν πρέπει να προσανατολίζεται μονοσήμαντα προς τις απαιτήσεις της αγοράς. Αντίθετα, πρέπει να στοχεύει στη βασική της επιδίωξη, στη συμβολή στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης προσωπικότητας, που θα είναι σε θέση να συμμετέχει ενεργά σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής δραστηριότητας».

«Θεωρούμε την κοινωνική και οικονομική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού επαγγέλματος, ως αναγκαία συνθήκη για μια εκπαίδευση υψηλής ποιοτικής στάθμης», τονίζεται. Επισημαίνεται δε, ότι πρέπει να λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε οι εκπαιδευτικοί να προετοιμάζονται σωστά για το έργο τους, να εργάζονται σε κατάλληλες συνθήκες.

Οι εκπαιδευτικοί της Ελλάδας και της Κύπρου τονίζουν ότι οι κοινοί και συντονισμένοι αγώνες με τους εκπαιδευτικούς όλου του κόσμου, θα στηρίξουν και θα αναβαθμίσουν τη Δημόσια Εκπαίδευση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ