Κυριακή 28 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Μνήμη, χρόνος, μορφή, χώρος...

Εμπνευσμένη από την αρχαία Νικόπολη είναι η έκθεση έργων της ζωγράφου Μαρίας Ζιάκα, που εγκαινιάζεται την 1η του Οκτώβρη (8μ.μ.) στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (Βασ. Σοφίας 22). Η καλλιτέχνις, μεγαλώνοντας στην ευρύτερη περιοχή της Νικόπολης, απέκτησε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο χώρο. Οταν η Νικόπολη ήρθε στο φως και η ανασκαφή προχώρησε, ένιωσε ότι ο τόπος καταγωγής της «είναι τόπος συναρπαστικός».

«...Εκανα αυτή τη ζωγραφική από ανάγκη, πιστεύοντας ότι υπάρχει ένα σημείο συνάντησης του προϋπάρχοντος κόσμου (Ρώμη και Βυζάντιο στη συγκεκριμένη περίπτωση) με τη δική μου ζωγραφική αντίληψη. Εξάλλου, η μνήμη - ο χρόνος - η μορφή - ο χώρος - το χρώμα είναι τα θέματα που διαπραγματεύομαι...», αναφέρει η Μαρία Ζιάκα.

Η διάρθρωση της έκθεσης στηρίζεται στο τρίπτυχο: πανό - τελάρα - ενδιάμεσα. Το κύριο τμήμα της περιλαμβάνει ένα σύνολο επτά μεγάλων πανό με κύριο υλικό το λάδι, τα οποία αιωρούνται και αναφέρονται αφηγηματικά στο χώρο που ορίζεται από τις δύο Βασιλικές, του Δουμέτιου και του Αλκίσωνα. Στις ενδιάμεσες αποστάσεις - ανάσες, τα φυσικά υλικά (κολάζ, άμμος - ύφασμα) παραπέμπουν σε μια ελεύθερη γραφή.

Ακολουθούν δύο ενότητες, με έργα επίσης μεγάλου μεγέθους και θέμα τα «στοιχεία» του χώρου της Νικόπολης. Η μία συγκροτείται από ένα παζλ ενοποιημένων τελάρων διαφορετικών μεγεθών με αυστηρή, σχεδόν ασπρόμαυρη (sepia - ώχρα - κίτρινο) αντιμετώπιση, ενώ η δεύτερη περιλαμβάνει μία σειρά ασπρόμαυρων έργων - σχέδια. Η έκθεση μετά την Αθήνα θα μεταφερθεί στο Νέο Μουσείο Νικόπολης, στην Πρέβεζα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ