Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ
Αγγιξε τα 39 δισ. ευρώ στο 9μηνο

Τράπεζες και άλλοι μεγαλορεντιέρηδες - δανειστές του ελληνικού δημοσίου είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι τόσο από τις αναταράξεις στη χρηματαγορά όσο και από τα αυξανόμενα ελλείμματα του κρατικού προϋπολογισμού, που οφείλονται στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική.

Με δεδομένες τις «δυσκολίες» στην εκτέλεση και του φετινού προϋπολογισμού, που ομολόγησε πρόσφατα ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, η κυβέρνηση προχώρησε χτες στη σύναψη ενός ακόμη δανείου ύψους 1,68 δισ. ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής στα 5 χρόνια. Μαζί με αυτό το δάνειο, το σύνολο των δανείων που πήρε μέχρι τώρα η κυβέρνηση - για λογαριασμό του δημοσίου - ανέβηκε στα 38,7 δισ. ευρώ. Καθώς είναι βέβαιο πως ο κρατικός δανεισμός θα συνεχιστεί και τους επόμενους 3 μήνες με την ίδια ένταση, στελέχη του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών εκτιμούν πως το ελληνικό δημόσιο θα φορτωθεί για ολόκληρο το 2008 με νέα δάνεια συνολικού ύψους τουλάχιστον 41 δισ. ευρώ, από 37 δισ. ευρώ που υπολόγιζαν πέρσι το Δεκέμβρη με την κατάθεση και ψήφιση στη Βουλή του φετινού προϋπολογισμού.

Το νέο κρατικό χρέος επιβαρύνεται πλέον και από τις συνθήκες γενικευμένης ανόδου των επιτοκίων στη χρηματαγορά. Το επιτόκιο για τη χτεσινή έκδοση 5ετούς ομολόγου έφτασε σε 4,8% από 4,06% το Μάρτη 2008.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ