Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-- Αξιωματούχοι της ΛΔ Κορέας απαγόρευσαν χτες την είσοδο επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στο πυρηνικό συγκρότημα στο Γιονγκμπιόν, ανακοινώνοντας ότι σκοπεύουν να το επαναλειτουργήσουν «σε μία βδομάδα». Νωρίτερα, η ΙΑΕΑ επιβεβαίωσε την αφαίρεση σφραγίδων και καμερών του κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης απ' το πυρηνικό συγκρότημα στο Γιονγκμπιόν, ενώ οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν την εξέλιξη «πολύ απογοητευτική».

ΤΟΚΙΟ.-- Ο 68χρονος, συντηρητικός ηγέτης των Ιαπώνων Φιλελεύθερων Δημοκρατών Τάρο Ασο εξελέγη χτες πρωθυπουργός από το κοινοβούλιο, διαβεβαιώνοντας ότι θα κάνει την Ιαπωνία «ισχυρό και ακτινοβόλο έθνος». Υποσχέθηκε να ενεργήσει υπέρ της ανανέωσης της ναυτικής αποστολής των ιαπωνικών ενόπλων δυνάμεων στον Ινδικό Ωκεανό (στο πλαίσιο επιχείρησης κατοχής του Αφγανιστάν).

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Οι σουδανικές δυνάμεις παρακολουθούν διαρκώς τους 19 ομήρους και τους απαγωγείς τους που φέρονται να βρίσκονται στο σουδανικό τμήμα της ερήμου Σαχάρα, αλλά εξ αποστάσεως για να μην κινδυνεύσουν οι ζωές των ομήρων. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι 11 τουρίστες και οι οκτώ Αιγύπτιοι συνοδοί τους απήχθησαν την Παρασκευή στο αιγυπτιακό κομμάτι της Σαχάρα.

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-- Πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν όταν οι αιγυπτιακές αρχές ανατίναξαν δύο υπόγειες σήραγγες στα σύνορα της Ράφα με την Αίγυπτο, στο πλαίσιο διαρκών επιχειρήσεων κατά του λαθρεμπορίου.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Η ρωσική εταιρεία «Atomstroyexport» είναι ο μόνος μειοδότης στο διαγωνισμό για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Σημαντικό μερίδιο της αγοράς στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας στη Βρετανία αποκτά η γαλλική EDF μετά τη συμφωνία εξαγοράς, έναντι 15,7 δισ. ευρώ, του ομίλου «British Energy» στον οποίο ανήκουν οκτώ από τους δέκα σταθμούς πυρηνικής ενέργειας της χώρας.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Ανακοίνωση με την οποία χαρακτηρίζει «ασφαλές» - όσον αφορά τη μελαμίνη, που ήταν η αιτία να νοσήσουν 53.000 βρέφη - το γάλα υγρής μορφής που παράχθηκε μετά τις 14 Σεπτέμβρη εξέδωσε η κινεζική κυβέρνηση.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Οκτώ νεκροί και 38 αγνοούμενοι είναι ο απολογισμός των καταρρακτωδών βροχών και των πλημμυρών στην κινεζική επαρχία Σετσουάν, όπου πάνω από 2.000 σπίτια κατέρρευσαν και περίπου οκτώμισι χιλιάδες υπέστησαν ζημιές στις ορεινές περιοχές. Εν τω μεταξύ οι κινεζικές αρχές απομάκρυναν περίπου 30.000 ανθρώπους από τα σπίτια τους, στην επαρχία Γκουάνγκντονγκ, δεδομένου ότι ο τυφώνας «Χάγκουπιτ» πλήττει την περιοχή αφού πέρασε δίπλα από το Χονγκ Κονγκ.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Βομβιστική επίθεση στην Καμπούλ είχε σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο Αφγανοί αστυνομικοί χτες, κατά τη διάρκεια έρευνας για άλλη επίθεση μερικές ώρες νωρίτερα σε αστυνομικό φυλάκιο στην οποία έχασαν τη ζωή τους τρεις συνάδελφοί τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ