Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΘΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
«Προσωρινή» στέγη στο Ωδείο Αθηνών

Υπό τους ήχους τετραμελούς ορχήστρας πνευστών παρουσιάστηκε χτες η προσωρινή εγκατάσταση του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) σε αναξιοποίητο μέχρι πρόσφατα τμήμα του κτιρίου του Ωδείου Αθηνών.

Κατά τον υπουργό Πολιτισμού, Μ. Λιάπη, το ΕΜΣΤ εγκαθίσταται εκεί «έως ότου ολοκληρωθούν το 2010 οι εργασίες του υπό ανάπλαση "Φιξ", που θα αποτελέσει τη μόνιμη στέγη του», θυμίζοντας ότι το έργο συγχρηματοδοτούν το Γ΄ ΚΠΣ και εθνικοί πόροι, με 40 εκατ. ευρώ. Φυσικά, ο υπουργός εκφράζοντας την αγοραία κυβερνητική «λογική» και στον πολιτισμό, είπε: «Στόχος η σύνδεση του οικονομικού κόστους με το πολιτιστικό όφελος»!

Η «προσωρινή» αυτή στέγη του ΕΜΣΤ έχει είσοδο από τη Ρηγίλλης και αποτελείται από ισόγειο, μεσοπάτωμα και υπόγειο, συνολικού εμβαδού περίπου 2.000 τ.μ., που διαμορφώθηκαν για περιοδικές εκθέσεις έργων της μόνιμης συλλογής του Μουσείου και εκπαιδευτικές δράσεις. Στο μεσοπάτωμα διαμορφώθηκε υποδομή για εικαστικές εκθέσεις (μέσω διαδικτύου) και πειραματικές μορφές τέχνης, ενώ θα διαμορφωθεί και ο χώρος για τις υπηρεσίες του Μουσείου, που μέχρι τώρα παρουσίαζε εκθέσεις στο Μέγαρο Μουσικής.

Αρχικά θα παρουσιαστούν δύο εκθέσεις, των Ούλριχ Ρούκριμ (γλύπτης) και Ντάβιντ Κλερμπάουτ. Παράλληλα, κάθε μήνα θα εναλλάσσονται εκθέσεις με επιλογές από τις μόνιμες συλλογές του μουσείου. Μένει να δούμε αν το ΕΜΣΤ αποδείξει έμπρακτα ότι «θέλει» να έρθει σε επαφή το κοινό με τη σύγχρονη τέχνη (και της Ελλάδας, όχι μόνο ξένων) ή θα μετατραπεί σε χώρο της «ελίτ» με δημόσιο χρήμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ