Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ιαπωνικά «χαϊκού»

Γνωριμία με έναν από τους σημαντικότερους «εκπροσώπους» της ιαπωνικής ποίησης του 20ού αιώνα προσφέρει στους Ελληνες αναγνώστες η πάντα δραστήρια Ομάδα Νεανικής Πολυέκφρασης Αρκαδίας «Ελευσις». Η ομάδα εξέδωσε (κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία) το καλαίσθητο βιβλίο του Σαντόκα Τανέντα «Φύλλα πορείας», που περιλαμβάνει ποιήματα χαϊκού και ημερολογιακές σημειώσεις του ποιητή, από τις μεγάλες πεζοπορίες του στην προπολεμική ιαπωνική επαρχία, με «μανδύα» βουδιστή ιερέα.

Ο Σαντόκα Τανέντα, όπως σημειώνει προλογικά ο μεταφραστής Γιάννης Λειβαδάς, θεωρείται συνεχιστής της παράδοσης των «χαϊκού» (τρίστιχα, ελλειπτικά ποιήματα), κυρίως αυτής που ξεκινά στα τέλη του 19ου αιώνα με τον Μασαόκα Σίκι (1867-1902), ο οποίος εκμοντερνίζοντας τα χαϊκού και επηρεάζοντας τους νεότερους Ιάπωνες ποιητές, θεωρείται «τρανή και απρόσμενη περίπτωση κορυφαίου "ανατολικού μοντερνισμού"».

Εκτός από μια «εισαγωγή» σε αυτό το ιδιαίτερο λογοτεχνικό είδος και το ημερολόγιο από τα πεζοπορικά ταξίδια του Σαντόκα, που περιλαμβάνεται στο βιβλίο, προσφέρει μια ενδιαφέρουσα περιγραφή της καθημερινότητας του λαού, σε εποχή πολεμικής προετοιμασίας του γιαπωνέζικου ιμπεριαλισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ