Κυριακή 5 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Κανονισμοί και ορολογία του σκακιού (ε' μέρος)

Κρατήστε αρχείο της σκακιστικής στήλης του «Ρ», ειδικά οι νέοι γονείς, που όπως μας λένε, θέλουν μελλοντικά τα παιδιά τους να ασχοληθούν με κάτι αξιόλογο και επωφελές κι όχι με τα play stations και την ακατάλληλη τηλεόραση... Στον επόμενο «Ρ» το στ' και τελευταίο μέρος.

26. Ανάκληση: Στο σκάκι η κίνηση αρχίζει όταν πιάσεις το κομμάτι και τελειώνει όταν το αφήσεις. Δεν επιτρέπεται να γυρίσεις πίσω την κίνησή του και να παίξεις άλλη κίνηση. 27. Επαλήθευση: Πριν παίξεις την κίνηση που έχεις διαλέξει, ξαναμέτρα πάλι αν είναι σωστή. 28. Αδύνατο και κρίσιμο τετράγωνο: Στο παιχνίδι θέσεων είναι σημαντικό να εντοπίζεις τα αδύνατα σημεία (τετράγωνα) του αντιπάλου και να κτυπάς εκεί με όσες δυνάμεις μπορείς. Προσοχή στα κρίσιμα τετράγωνα που σε κάθε φάση και ειδικά στο φινάλε, θα παίξουν σημαντικό ρόλο. 29. Εκταση-χώρος: Να παρακολουθείτε τις κινήσεις του αντιπάλου, ίσως σας... δώσουν κάποιες ιδέες. Επίσης, προσπάθησε με τα κομμάτια σου να ελέγχεις το μεγαλύτερο μέρος της σκακιέρας. 30. Διπλό χτύπημα: Με τη στρατηγική τοποθέτηση ενός κομματιού, μπορείς να απειλείς ταυτόχρονα δύο βαριά κομμάτια του αντιπάλου. 31. Μην παίζεις βιαστικά και με πάθος: Αλλο γρήγορα κι άλλο βιαστικά, μπορεί να χρειαστεί να παίξετε γρήγορα, ποτέ όμως βιαστικά. Μην παρασύρεσαι από το παθιασμένο, βιαστικό και συχνά παραπλανητικό παιχνίδι του αντιπάλου. 32. Μην παραβιάζεις ισόπαλη θέση (Νούλα): Νούλα σημαίνει ισοπαλία. Φανερά ισόπαλες θέσεις, αν τις παραβιάσουμε νομίζοντας ότι θα κερδίσουμε, τελικά θα γίνει το αντίθετο. Θα χάσουμε την παρτίδα.

Δύο υπέροχες ασκήσεις για να γνωρίσετε τη μέθοδο του «Μύλου». Στο διάγραμμα αυτού του κειμένου θα δούμε τον «Μύλο» του Στάινιτς επί του Μπαρντελέμπεν από το 1895! Παίζουν τα λευκά. Στη θέση που ακολουθεί με αλγεβρικά σύμβολα, υπάρχει ο κλασικός «Μύλος» που γίνεται στη 7η γραμμή σε συνεργασία πύργου και αξιωματικού. Πρέπει όμως, να προηγηθεί μια απειλή του λευκού. Λευκά: Ρη1, Βζ3, Πε1, Πγ1, Αα3, Στρ. α2, β2, β3, ζ2, η2, θ2(11) Μαύρα: Ρε8, Βδ7, Πα8, Πη8, Ιδ8, Αβ7, Στρ. α7, ε6, η5, θ7 (10)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ