Τετάρτη 1 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΓΟΝΕΩΝ ΑΘΗΝΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑ - ΑΝΑΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ
Να δοθούν άμεσα λύσεις στο πρόβλημα με τα νηπιαγωγεία

Παράσταση διαμαρτυρίας των Ομοσπονδιών, αύριο Πέμπτη, στη Βουλή

Μέτρα για να αντιμετωπιστεί άμεσα η εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργήσει στην Προσχολική Αγωγή η πολιτική της κυβέρνησης, ζητούν οι Ομοσπονδίες Γονέων Αθήνας, Πειραιά και Ανατολικής Αττικής. Οι εκπρόσωποι των γονιών ζητούν από την πολιτεία να προχωρήσει άμεσα στην ενοικίαση χώρων, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των νηπίων και προνηπίων που έχουν βρεθεί εκτός δημόσιου νηπιαγωγείου, χωρίς, ωστόσο, να σταματούν να διεκδικούν την ανέγερση νέων σύγχρονων νηπιαγωγείων, καθιέρωση δίχρονης δωρεάν υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής σε Δημόσια Νηπιαγωγεία, στο πλαίσιο ενιαίας Προσχολικής Αγωγής, για βρέφη και νήπια ηλικίας 2-6 ετών. Οι τρεις ομοσπονδίες πραγματοποιούν αύριο Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι, παράσταση διαμαρτυρίας στη Βουλή για το θέμα.

Οπως επισημάνθηκε από τους εκπροσώπους των γονιών, κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες, ένα χρόνο μετά την καθιέρωση της υποχρεωτικότητας της Προσχολικής Αγωγής, το υπουργείο φρόντισε να ιδρύσει μόλις 16 νέα νηπιαγωγεία. Από τα 218.000 νήπια 4-6 ετών - είπαν οι γονείς - μόνο τα 143.000 φοιτούν φέτος στο δημόσιο νηπιαγωγείο, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των γονιών με προνήπια αναγκάζεται να ακολουθήσει το δρόμο της πληρωμής, είτε στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία, είτε στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.

Εκ μέρους των Ομοσπονδιών, ο Βασίλης Τόγιας κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι δεν προχώρησε «στην ανέγερση νέων διδακτηρίων, στην ίδρυση νέων σχολείων για την κάλυψη των αναγκών, σε μαζικούς διορισμούς, στη μείωση του αριθμού των νηπίων σε 15 ανά τμήμα», αλλά προσπάθησε με αλχημείες, συμπτύξεις τμημάτων, κληρώσεις νηπίων κ.ά. να «λύσει» το πρόβλημα.

Η πολιτική της κυβέρνησης στην Προσχολική Αγωγή πρόσθεσε νέα προβλήματα στα συσσωρευμένα παλιά της Προσχολικής Αγωγής, η οποία διαθέτει τις χειρότερες υποδομές στην εκπαίδευση, ενώ οι γονείς από την πρώτη μέρα πληρώνουν τα εκπαιδευτικά υλικά, αφού η χρηματοδότηση των νηπιαγωγείων δε φτάνει ούτε για σαπούνι και χαρτί υγείας, όπως χαρακτηριστικά τόνισαν οι εκπρόσωποι των γονιών.

Χαρακτηριστικά δείγματα

Οι τρεις ομοσπονδίες γονέων, σταχυολογώντας χαρακτηριστικές περιπτώσεις από τα προβλήματα που προέκυψαν από την υποχρεωτικότητα και ήρθαν να προστεθούν στα χρόνια προβλήματα, αναφέρθηκαν συγκεκριμένα: Στο 1ο Νηπιαγωγείο Αρτέμιδας που στεγάζεται σε παλιό κτίριο, με επίμονα προβλήματα υγρασίας, εντόμων και τρωκτικών, δεν έχει χώρο για προνήπια και για το ολοήμερο τμήμα και σε περίπτωση βροχής τα νερά λιμνάζουν στην αυλή και στους γύρω δρόμους για μέρες... Τα νηπιαγωγεία του Δήμου Αρτέμιδας δεν επαρκούν για να δεχτούν τα νήπια της περιοχής. Ο αύλειος χώρος του 8ου Νηπιαγωγείου της Παλλήνης είναι κοινόχρηστος χώρος πολυκατοικίας και μαγαζιού με χώρο στάθμευσης. Στο Καματερό, το 8ο νηπιαγωγείο λειτουργεί χωρίς άδεια πολεοδομίας. Στην Αθήνα, το 28ο νηπιαγωγείο στεγάζεται στον 4ο όροφο πολυκατοικίας.

Σε ό,τι αφορά τις αλχημείες με τις οποίες επιχειρήθηκε να καλυφθεί το πρόβλημα, αναφέρθηκαν στην περίπτωση των 24ου-139ου νηπιαγωγείων, όπου ιδρύθηκε, κατά παράβαση του νόμου, και τρίτο τμήμα νηπιαγωγείου. Μάλιστα, και τα τρία τμήματα λειτουργούν σε διπλή βάρδια. Στο 4ο Διαμέρισμα Αθήνας, οι εγγραφές στα νηπιαγωγεία σταμάτησαν όταν συμπληρώθηκε ο κατάλογος εγγραφών, με αποτέλεσμα νήπια να μείνουν εκτός. Σύμφωνα με στοιχεία του Δήμου Αθηναίων, από τα 10.000 νήπια μόλις τα 4.834 φοιτούν σήμερα σε δημόσια νηπιαγωγεία.

Ενδεικτική, επίσης, της κερδοσκοπικής δραστηριότητας που αναπτύχθηκε γύρω από την Προσχολική Αγωγή, ήταν η καταγγελία των γονιών ότι ιδιοκτήτης ιδιωτικού παιδικού σταθμού ζήτησε από νηπιαγωγό δημόσιου νηπιαγωγείου να εγγράψει εικονικά σε αυτό παιδιά μέχρι να εξασφαλίσει ο ίδιος την απαραίτητη άδεια για λειτουργία ιδιωτικού νηπιαγωγείου...

  • Ακόμα ένα παράδειγμα της απαράδεκτης κατάστασης, προκύπτει από την καταγγελία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ «Κ. Σωτηρίου», για την Ανατ. Αττική, όπου: Πάνω από 150 προνήπια αποκλείστηκαν από την Προσχολική Αγωγή (50 παιδιά στην Κερατέα, 15 στα Καλύβια, 70 στο Κορωπί, 20 στην Παιανία, 10 στο Κίτσι), λόγω έλλειψης σχολικής στέγης και διορισμού νηπιαγωγών, ενώ σε εκκρεμότητα είναι το αν θα σταλούν νηπιαγωγοί για να λειτουργήσουν τμήματα που θα καλύπτουν 40 παιδιά στο Λαύριο και 50 στο Μαρκόπουλο.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ