Τετάρτη 1 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΜΙΛΟΣ «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ»
Καθολική αντίσταση στην απόφαση εκποίησης

Το μήνυμα αυτό έστειλε χτες ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Τούσσας, μιλώντας σε συγκέντρωση εργαζομένων έξω από το υπουργείο Μεταφορών - Επικοινωνιών

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων της «ΟΑ»
Από τη χτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων της «ΟΑ»
Να αντισταθούν με όλες τους τις δυνάμεις στην επιχειρούμενη διάλυση και ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας του ομίλου της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ), αλλά και των άλλων δημόσιων επιχειρήσεων, κάλεσε όλους τους εργαζόμενους ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Τούσσας.

Μιλώντας στη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι της ΟΑ, με τη συμμετοχή εργαζομένων του ΟΣΕ και λιμενεργατών, έξω από το υπουργείο Μεταφορών - Επικοινωνιών, ο Γ. Τούσσας επισήμανε ότι χρειάζεται ενωμένος ταξικός αγώνας από όλους τους εργαζόμενους, καθώς η «εκποίηση της δημόσιας περιουσίας της ΟΑ δεν είναι ένα ζήτημα που αφορά αποκλειστικά και μόνο τους εργαζόμενους στον όμιλο. Αφορά την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, συνολικά το λαό της χώρας μας. Γιατί η ΟΑ είναι ένας σημαντικός κρίκος της οικονομικής ανάπτυξης και της αμυντικής θωράκισης της χώρας».

Ο Γ. Τούσσας υπογράμμισε ότι πρέπει «να ανακαλέσουμε στη μνήμη μας τι συνέβησαν τα τελευταία 20 χρόνια. Χρειάζεται με ψυχραιμία να δούμε το στρατηγικό προσανατολισμό που έχει το εργατικό κίνημα για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΟΑ και γενικότερα των ΔΕΚΟ. Χρειάζεται, κατά την άποψη του ΚΚΕ, η πάλη των εργαζομένων συνολικά να αντιπαρατεθεί με το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και της πολιτικής των αστικών κυβερνήσεων στη χώρα μας». Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι την ίδια ώρα που ιδιωτικοποιείται η ΟΑ, ξεπουλιούνται τα λιμάνια, τα αεροδρόμια και οι σιδηρόδρομοι. Ξεπουλιέται ό,τι «με θυσίες, δουλειά και αίμα δημιούργησαν οι εργαζόμενοι όλα αυτά τα χρόνια».

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι αφετηρία των σημερινών εξελίξεων στην ΟΑ είναι η Συνθήκη του Μάαστριχτ, που στο βασικό της πυρήνα περιλαμβάνει την απελευθέρωση των μεταφορών. Επανέλαβε τη θέση του Κόμματος για 100% δημόσιο φορέα μεταφορών, που θα έχει όλες τις πτυχές και τους τομείς τόσο στο διοικητικό έργο, την Τεχνική Βάση, την εξυπηρέτηση των επιβατών, όσο και τα αεροδρόμια, απ' άκρη σε άκρη σε όλη τη χώρα. Κλείνοντας την ομιλία του, ο Γ. Τούσσας αναφέρθηκε στην τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή, η οποία προβλέπει απολύσεις εργαζομένων χωρίς αποζημιώσεις σε πρώην ΔΕΚΟ, τονίζοντας: «Αυτήν την επαίσχυντη τροπολογία οι εργαζόμενοι θα την κάνουν κουρελόχαρτο και αυτό θα γίνει με τον ενωμένο ταξικό αγώνα. Εμείς, με όλες μας τις δυνάμεις, θα είμαστε μαζί σας σε όλους τους αγώνες σας».

Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι στην ΟΑ έχουν προγραμματίσει για αύριο, στις 10 π.μ., νέα συγκέντρωση έξω από τη Βουλή, ενώ ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ προανήγγειλε 24ωρη απεργία στις ΔΕΚΟ, στις 8 Οκτώβρη.

Στη συγκέντρωση, που έγινε υπό την ισχυρή παρουσία των ΜΑΤ, παραβρέθηκαν και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Χρ. Πρωτόπαππας και Θ. Τσόκας, οι οποίοι, όμως, προτίμησαν να μην ανέβουν στο βήμα, αλλά να κάνουν δηλώσεις στα κανάλια.

Στο μεταξύ, δημοσιεύτηκε χτες στον ελληνικό και ξένο Τύπο η προκήρυξη των τριών διαγωνισμών για την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας του ομίλου της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ).

Σύμφωνα με την προκήρυξη, οι ενδιαφερόμενοι για τις τρεις εταιρείες (του πτητικού έργου, της Τεχνικής Βάσης και της επίγειας εξυπηρέτησης αεροσκαφών, που σήμερα ανήκουν στον όμιλο), καλούνται να καταθέσουν μη δεσμευτικές προσφορές έως τις 31 Οκτώβρη 2008. Η αξιολόγηση των προσφορών θα γίνει από τους «συμβούλους» που έχει προσλάβει για το σκοπό αυτό η κυβέρνηση, ενώ, όπως διευκρινίζεται στις προκηρύξεις, η διαδικασία των διαγωνισμών θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2008.

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ενωσης προβλέπει ότι έως τον Απρίλη του 2009 ο όμιλος ΟΑ θα έχει τεθεί σε εκκαθάριση και θα έχουν απολυθεί όλοι οι εργαζόμενοι σ' αυτόν. Ωστόσο, στην προκήρυξη αναφέρεται ότι «το ελληνικό Δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα ακύρωσης ή παράτασης του διαγωνισμού στο σύνολό του ή σταδίων αυτού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ