Τετάρτη 1 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΠΡΩΗΝ ΔΕΚΟ
«Οχι» στην τροπολογία - λαιμητόμο

ΠΑΜΕ: Οι εργαζόμενοι να οργανώσουν την πάλη τους, την αντίστασή τους, να καταδικάσουν και να ανατρέψουν αυτές τις πολιτικές

Την κυβέρνηση της ΝΔ, που σύμφωνα με τις απαιτήσεις του κεφαλαίου και της ΕΕ, κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία «λαιμητόμο», που επισπεύδει τις ιδιωτικοποιήσεις σε ΟΑ, ΟΣΕ αλλά και στις άλλες δημόσιες επιχειρήσεις και πρώην ΔΕΚΟ, καταγγέλλει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο και σε ανακοίνωσή του, μεταξύ άλλων, σημειώνει:

«Με την τροπολογία αυτή αλλάζει προς το χειρότερο όλο το πτωχευτικό δίκαιο σε βάρος των εργαζομένων. Στην ουσία, δίνει τη δυνατότητα σε αυτές τις επιχειρήσεις να μπαίνουν σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης και οι εργαζόμενοι, πέραν των άλλων, να απολύονται ακόμη και χωρίς αποζημίωση.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να καταδικάσουν την πολιτική της κυβέρνησης που υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τα κόμματα που υπηρετούν τα συμφέροντα του ευρωμονόδρομου. Να οργανώσουν την πάλη τους, την αντίστασή τους, να καταδικάσουν και να ανατρέψουν αυτές τις πολιτικές».

Στα μουλωχτά

Να θυμίσουμε ότι η κυβέρνηση επιχείρησε να «περάσει» τη ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία πετάει στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους στις πρώην ΔΕΚΟ με το αιτιολογικό ότι αυτές είναι ζημιογόνες. Κατατέθηκε την προηγούμενη βδομάδα στη Βουλή, με αφορμή την επιχειρούμενη διάλυση και πώληση της «Ολυμπιακής» σε ιδιώτες.

Στη σχετική τροπολογία αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Ειδικά οι συμβάσεις εργασίας του προσωπικού που συνδέεται με την επιχείρηση με σχέση εξαρτημένης εργασίας, ανεξάρτητων υπηρεσιών ή έργου καθώς με συμβάσεις έμμισθης εντολής δικηγόρων ή νομικών συμβούλων, μπορούν όλες ή μερικές από αυτές, (...) κατά την κρίση του εκκαθαριστή και με αποφάσεις του εκκαθαριστή λαμβανόμενες προς το συμφέρον και τις ανάγκες της εκκαθάρισης, να λύνονται με αζήμια για την επιχείρηση καταγγελία ή και ακόμα να αναστέλλονται».

Προς κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι

Οι εξελίξεις στις πρώην ΔΕΚΟ, οι ιδιωτικοποιήσεις που προωθεί η κυβέρνηση, μαζί με την κατάργηση των ΣΣΕ και την πρόσφατη τροπολογία για την κατάργηση ουσιαστικά των αποζημιώσεων των απολυμένων σε αυτές, θέτουν επί τάπητος το συνολικό πρόβλημα της απελευθέρωσης σε βασικούς τομείς όπως είναι οι μεταφορές που προωθείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις κυβερνήσεις των χωρών - μελών. Υπό αυτό το πρίσμα πρέπει οι εργαζόμενοι να εξετάσουν τις εξελίξεις και να οργανώσουν την πάλη τους καθώς κορυφώνεται η αγωνία τους για το τι μέλλει γενέσθαι στην πρώην ΔΕΚΟ. Μια αγωνία που ήταν έκδηλη χτες και στη σύσκεψη ομοσπονδιών που έγινε στα γραφεία της ΓΣΕΕ. Μετά το τέλος της σύσκεψης ανακοινώθηκε ότι οι ομοσπονδίες αναμένεται να αποφασίσουν την προκήρυξη 24ωρης απεργίας στις ΔΕΚΟ και στις συγκοινωνίες την Τετάρτη 8 Οκτώβρη, ενώ αύριο Πέμπτη θα κάνουν συγκέντρωση έξω από τη Βουλή στις 10 π.μ.

Παρεμβαίνοντας στη σύσκεψη ο Θοδωρής Κούτρας, στέλεχος του ΠΑΜΕ, υπογράμμισε οι αποφάσεις και τα μέτρα της κυβέρνησης είναι στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου και οι εργαζόμενοι έχουν μόνο μια επιλογή: Να ορθώσουν το ανάστημά τους να φρενάρουν αυτή την πολιτική να οργανώσουν την πάλη τους και σε επίπεδο ομοσπονδιών και πανελλαδικά. Ενώ καταλόγισε ευθύνες στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ που δεν οργάνωσε και δε θέλει να οργανώσει αυτόν τον αγώνα, αφού η στρατηγική της δίνει στήριξη σε αυτές τις επιλογές του ευρωενωσιακού κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ