Σάββατο 4 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΙΝΟΦΥΤΑ - ΧΑΛΚΙΔΑ - ΘΗΒΑ
Οξύνεται η αντεργατική επιθετικότητα

Απολύσεις, διαθεσιμότητες και μη καταβολή δεδουλευμένων στην ημερήσια διάταξη

Με έξαρση των απολύσεων, των διαθεσιμοτήτων, των υποχρεωτικών αδειών και με εργασιακές σχέσεις Μεσαίωνα, εκδηλώνεται η επίθεση των βιομηχάνων ενάντια στην εργατική τάξη και τα δικαιώματά της στη βιομηχανική ζώνη του τριγώνου Οινοφύτων - Χαλκίδας - Θηβών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν όσα συμβαίνουν στους χώρους δουλειάς το τελευταίο διάστημα:

Στη BETANET (εταιρεία κατασκευής προκάτ κτιρίων, στην περιοχή Οινοφύτων), οι 80 περίπου εργαζόμενοι όχι μόνο παραμένουν απλήρωτοι για πάνω από τρεις μήνες, αλλά κινδυνεύουν να χάσουν και τη δουλειά τους, αφού οι πληροφορίες λένε ότι ο εργοδότης σκέπτεται το κλείσιμο της εταιρείας. Ενώ οι υποχρεωτικές άδειες είναι στην ημερήσια διάταξη.

Στη DIMAS ELECTROLUX (παράγει ανταλλακτικά αδαμαντοφόρων εργαλείων, σουηδικών συμφερόντων), οι 90 εργαζόμενοι από την προηγούμενη Τετάρτη μέχρι και χθες πραγματοποιούσαν δίωρες στάσεις εργασίας, με προοπτική κλιμάκωσης από την ερχόμενη βδομάδα, αντιδρώντας στις απολύσεις 19 συμβασιούχων εργαζομένων, αλλά και στην πρόθεση της εργοδοσίας να προχωρήσει σε διαθεσιμότητες. Ακόμα, διεκδικούν την καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας, της υγιεινής και ασφάλειας, τη μη εφαρμογή της πολυειδικότητας.

Στη WATERKRAFT HELLAS (κατασκευάζει πλωτά μέσα και ναυαγοσωστικά κλειστού και ανοιχτού τύπου), η πρόθεση της εργοδοσίας είναι να μείνουν από τους 94 εργαζόμενους μόνο 15-20 εργαζόμενοι. Η επιχείρηση που έχει εξαγοραστεί από την «North Saaf» (νορβηγικών συμφερόντων) δεν αναγνωρίζει ούτε συμβάσεις, ούτε ειδικότητες, ενώ είναι παντελής η έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, γεγονός που απειλεί τη σωματική ακεραιότητα ακόμα και τη ζωή των εργαζομένων. Μέχρι σήμερα, η εταιρεία έχει απολύσει 15 εργαζόμενους και προγραμματίζει άλλες 30-40 απολύσεις.

Επίσης, η βιομηχανία «ΜΑΪΛΗΣ» δίνει υποχρεωτικές άδειες στο προσωπικό, ενώ το προηγούμενο διάστημα τους εξανάγκαζε σε υποχρεωτικές υπερωρίες. Ακόμα, στην ΝΤΙΑΜΑΝΤ ΒΙΝΤΕΡ, προετοιμάζονται διαθεσιμότητες εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ