Κυριακή 5 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Αγώνας ενάντια στις αμερικανικές βάσεις

Λαϊκό δημοψήφισμα για τη βάση στη Βιτσέντζα - που έχει κριθεί παράνομο - αναμενόταν για σήμερα

Από παλιότερη λαϊκή κινητοποίηση ενάντια στην αμερικανική βάση στη Βιτσέντζα

Associated Press

Από παλιότερη λαϊκή κινητοποίηση ενάντια στην αμερικανική βάση στη Βιτσέντζα
Συνεχίζεται ο αγώνας του ιταλικού λαού ενάντια στην αμερικανική βάση της Βιτσέντζα και την επέκτασή της. Η απόφαση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην πόλη αυτή έχει θορυβήσει την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, που προσέφυγε στον Ανώτατο Δικαστήριο για να μη διεξαχθεί. Η απόφαση του Δικαστηρίου είναι υπέρ της κυβέρνησης και χαρακτηρίζει το δημοψήφισμα περιττό. Ωστόσο, ο λαός της Βιτσέντζα δηλώνει αποφασισμένος και αναμενόταν σήμερα να προχωρήσει στο δημοψήφισμα.

Το Κόμμα της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης (RC), η Δημοκρατική Αριστερά (πρώην Αριστεροί Δημοκράτες) και οι Πράσινοι στηρίζουν την παραπάνω πρωτοβουλία. Μια και από το 1999, που αμερικανικά βομβαρδιστικά απογειώνονταν για επιδρομές στη Γιουγκοσλαβία, η συγκεκριμένη στρατιωτική βάση βρέθηκε στο επίκεντρο του αγώνα των φιλειρηνικών δυνάμεων της γειτονικής χώρας, ενάντια στην, ανά τον κόσμο, επιθετική κούρσα των ΗΠΑ. Στο τέλος της πρώτης κυβερνητικής του θητείας (2001-2006), ο Μπερλουσκόνι έδωσε το «πράσινο φως» για την επέκταση της εν λόγω στρατιωτικής βάσης, «αναβαθμίζοντάς» την έτσι στη μεγαλύτερη αμερικανική βάση της Ευρώπης, σε αφετηρία για επεμβάσεις στα Βαλκάνια, στην Εγγύς και Μέση Ανατολή. Επιπλέον, με την «αναβάθμιση», σκοπεύουν να εγκαταστήσουν εκεί πάνω από 4.500 Αμερικανούς στρατιώτες της 173 αερομεταφερόμενης μονάδας, η οποία ανήκει στη μονάδα ταχείας επέμβασης στην Ευρώπη και είχε χρησιμοποιηθεί και στο Ιράκ.

Μετά την εκλογική νίκη του κεντροαριστερού συνασπισμού κομμάτων στα μέσα του 2006, ενίσχυσε το φιλειρηνικό κίνημα την αντίστασή του και απαίτησε όχι μόνο να μην επιτραπεί η επέκταση της στρατιωτικής βάσης, αλλά το οριστικό κλείσιμό της, καθώς η ύπαρξή της, με δεδομένη τη χρήση της για τους επιθετικούς πολέμους της Ουάσιγκτον, καταπατά το άρθρο 11 του Συντάγματος. Το παραπάνω άρθρο δεσμεύει την Ιταλία να δρα «για την ειρήνη και τη δικαιοσύνη μεταξύ των Εθνών» και να καταδικάζει «τον πόλεμο ως μέσο επίθεσης στην ελευθερία άλλων λαών και ως μέσο επίλυσης διεθνών διενέξεων». Ο πρωθυπουργός Πρόντι δεν τόλμησε να ανακαλέσει την απόφαση του Μπερλουσκόνι, ενώ το Κόμμα της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, που συμμετείχε στην κυβέρνηση, υποβάθμισε το θέμα. Επιπλέον, το κόμμα αυτό συμφώνησε στο υπουργικό συμβούλιο για την περαιτέρω παραμονή στρατιωτών της Ιταλίας στο Αφγανιστάν. Στη συνέχεια, η κεντροαριστερή κυβέρνηση Πρόντι οδηγείται σε πτώση και η λεγόμενη αριστερή συμμαχία «Ουράνιο Τόξο» σε ήττα στις εκλογές του Απρίλη του 2008, ενώ η Επανίδρυση χρεώθηκε τη συμμετοχή στην κυβέρνηση και δεν κατάφερε, για πρώτη φορά μετά τη λήξη του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, να εκπροσωπηθεί στη Βουλή.

Το συνέδριο της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, τον περασμένο Ιούλη, έκανε έναν πολύ επικριτικό απολογισμό της ρεφορμιστικής γραμμής που ακολούθησε με επικεφαλής τον τελευταίο Γραμματέα του Κόμματος, Φάουστο Μπερτινότι. Ταυτόχρονα, έγινε κάλεσμα για αποφασιστικό αγώνα ενάντια στην αντικοινωνική, αντιδημοκρατική και φιλοπόλεμη πορεία του δικτάτορα των ΜΜΕ, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, και των φασιστών και ρατσιστών με τους οποίους συγκυβερνά. Ως ένα σημαντικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση, ανακοινώθηκε η οργάνωση μιας μαζικής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας μέσα στο φθινόπωρο.

Προετοιμάζεται μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας της αντιπολίτευσης

Ο νεοεκλεγείς Γραμματέας της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, Πάολο Φερέρο, δήλωσε ότι το κόμμα του θα συνεργαστεί με όλες τις δυνάμεις της αριστεράς, ώστε να πραγματοποιηθεί μια από κοινού συγκέντρωση διαμαρτυρίας όλων των δυνάμεων της αντιπολίτευσης και, όπως τόνιζε στην εφημερίδα «Λιμπερατσιόνε» στις 7 του Σεπτέμβρη, στόχος θα πρέπει να είναι μια «αξιόπιστη αντιπολίτευση» που να εκπροσωπεί αποφασιστικά τα «δημοκρατικά και κοινωνικά θέματα».

Τελικά, η συγκέντρωση διαμαρτυρίας με τίτλο «Η αντιπολίτευση είναι στα χέρια μας» θα γίνει στις 11 του Οκτώβρη με αφετηρία την πλατεία της Δημοκρατίας και πορεία μέχρι την «Pizza della Bocca dell verita» και θα συμμετέχουν το Κόμμα της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, το Κόμμα των Ιταλών Κομμουνιστών, η Δημοκρατική Αριστερά, οι Πράσινοι, καθώς και εκπρόσωποι συνδικάτων και ενώσεων.

Από την άλλη πλευρά, το Δημοκρατικό Κόμμα - DP του Βάλτερ Βελτρόνι (που προέκυψε το 2007 από τη συνένωση μέρους των Αριστερών Δημοκρατών με το καθολικό Κέντρο), που μέχρι πρότινος «πόνταρε» στο διάλογο με τον Μπερλουσκόνι, αναγκάστηκε σε ελιγμό, καθώς ο δήμαρχος της Βιτσέντζα ανήκει στο Δημοκρατικό Κόμμα. Ετσι, το Δημοκρατικό Κόμμα καλεί, για τις 25 του Οκτώβρη, σε μία συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, διαχωρίζοντας, ωστόσο, τη θέση του από αυτήν των άλλων δυνάμεων της αντιπολίτευσης.

Στο συλλαλητήριο της 11ης Οκτώβρη δε θα συμμετάσχει και το αντιπολιτευτικό κεντρώο κόμμα «Ιταλία των αξιών» του Αντόνιο ντι Πιέτρο, που στις εκλογές του Απρίλη πέτυχε το 4,4% των ψήφων. Ο, μάλλον συντηρητικός, πρώην ανακριτής της υπόθεσης διαφθοράς «Καθαρά Χέρια», δεν επιθυμεί να εμφανιστεί μαζί με τους κομμουνιστές σε ένα συλλαλητήριο. Ο Ντι Πιέτρο σχεδιάζει για τις 11 του Οκτώβρη, στην πλατεία Ναβόνα της Ρώμης, μια «Ημέρα της νομιμότητας» με την οποία ευελπιστεί να επιστήσει την προσοχή της κοινής γνώμης στην αντισυνταγματική κατάχρηση της νομοθεσίας από τον Μπερλουσκόνι, που στοχεύει στη διακοπή της δικαστικής διαδικασίας που εκκρεμεί εναντίον του.

Ανησυχεί για το δημοψήφισμα ο Μπερλουσκόνι

Προφανώς, το επικείμενο δημοψήφισμα για την επέκταση της αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στη Βιτσέντζα δημιουργεί πονοκέφαλο στον Μπερλουσκόνι. Η περιοχή, στην οποία θα επεκταθεί η βάση, είναι ιδιοκτησία του δήμου, την οποία οι ΗΠΑ θα πρέπει ή να αγοράσουν ή να αποκτήσουν την επικαρπία της. Εφόσον το απορρίψει η πλειοψηφία στο δημοψήφισμα, μπορεί να οδηγηθούν σε αποτυχία τα σχέδια επέκτασης της βάσης. Επιπλέον, το παράδειγμα αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει προηγούμενο. Καθώς πολλαπλασιάζονται οι φωνές στο φιλειρηνικό κίνημα, που απαιτούν γενικά το κλείσιμο των 113 αμερικανικών βάσεων, που εγκαταστάθηκαν στην Ιταλία στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου. Σε έντονο ύφος, ο Μπερλουσκόνι άσκησε ένσταση, σε γράμμα που έστειλε στον δήμαρχο της Βιτσέντζα, ενάντια στο σχεδιαζόμενο δημοψήφισμα και υιοθετώντας για άλλη μία φορά αντισυνταγματική στάση, ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για τήρηση υποχρεώσεων που συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο, για τις οποίες δύο κυβερνήσεις (η δική του και η κυβέρνηση του Ρομάνο Πρόντι) έδωσαν τη συγκατάθεσή τους. Εκφράζονται φόβοι ότι ο Μπερλουσκόνι, γνωστός και για τα αιματηρά έκτροπα στη Συνάντηση Κορυφής της G-8 το 2001 στη Γένοβα, θα προχωρήσει και στη Βιτσέντζα σε παρόμοια μέτρα. Ηδη, στις 6 του Σεπτέμβρη, η αστυνομία κατέστειλε βίαια μαζική συγκέντρωση υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.


Γ. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ