Κυριακή 8 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η Ελλάδα που αντιστέκεται

Εντονη  και ουσιαστική ήταν η παρουσία της ελληνικής αντιπροσωπείας του ΠΑΜΕ στη Συνδιάσκεψη

Ο Βασίλης Κολοβός στο βήμα της Συνδιάσκεψης
Ο Βασίλης Κολοβός στο βήμα της Συνδιάσκεψης
Σημαντική παρουσία είχε στη συνδιάσκεψη η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, στην οποία συμμετείχαν εκλεγμένοι συνδικαλιστές στα προεδρεία Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών. Τα στελέχη του Πανεργατικού Μετώπου στις παρεμβάσεις τους στάθηκαν ιδιαίτερα στην αντεργατική επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ελλάδα, στη δράση του ΠΑΜΕ, ενώ ουσιαστική ήταν και η συνεισφορά τους στην επεξεργασία και υιοθέτηση του κειμένου της απόφασης.

Στην εργαζόμενη γυναίκα και στα προβλήματά της μέσα και έξω από τα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις ήταν αφιερωμένη η ομιλία της Χριστίνας Τσεντούρου, προέδρου του Συνδικάτου Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού Δέρματος Αθήνας: «Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας στην Ελλάδα», σημείωσε η συνδικαλίστρια, «οι γυναίκες αποτελούν το 60% των ανέργων και το 74% των ανέργων μακράς διαρκείας. Από τους εργαζόμενους σε καθεστώς ευέλικτων μορφών απασχόλησης το 90% είναι γυναίκες. Η εποχιακή απασχόληση, η εργασία ορισμένου χρόνου, οι συμβάσεις έργου, η δουλιά στο σπίτι είναι φαινόμενα που γνωρίζουν μεγάλη εξάπλωση στο γυναικείο εργατικό δυναμικό. Περισσότερες από 300.000 γυναίκες εργάζονται στο σπίτι χωρίς εργασιακή, ασφαλιστική και κοινωνική προστασία. Διαμορφώθηκε μια δεύτερη αγορά εργασίας, της απασχολησιμότητας και της ευελιξίας, που αρχικά προωθήθηκε σε κλάδους όπου κατά μεγάλο ποσοστό εργάζονται γυναίκες. Οπως στον κλάδο της ένδυσης, κλωστοϋφαντουργίας, εμπορίου κ.λ.π. Ολο και λιγότερες γυναίκες καταφέρνουν να πάρουν πλήρη σύνταξη, οι περισσότερες παίρνουν μειωμένη ή και καθόλου.»

Μια άλλη διάσταση για την πάλη που πρέπει να διεξάγουν οι ταξικές δυνάμεις στην εποχή της ιμπεριαλιστικής παγκοσμιοποίησης έθεσε στην ομιλία του ο Βασίλης Κολοβός, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος - Ακροάματος. «Στο στόχαστρο των δυνάμεων του διεθνούς κεφαλαίου», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΟΘΑ, «δεν είναι μόνο τα εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων. Χτυπάνε το μυαλό, τη σκέψη των ανθρώπων, τη γλώσσα και τον πολιτισμό κάθε λαού. Επιδιώκουν ν' απομονώσουν τους λαούς να τους κάνουν υπάκουους, χωρίς σκέψη και μνήμη, δίχως αντανακλαστικά αντίστασης. Γι' αυτό τα μεγάλα μονοπωλιακά συγκροτήματα μαζικής παραγωγής κουλτούρας χρησιμοποιούν ανοιχτά το καλλιτεχνικό έργο και τους δημιουργούς του όχι μόνο για να βγάλουν κέρδος, αλλά για να διαμορφώσουν τη δική τους πολιτιστική πολιτική, να στήσουν ένα νέο προπαγανδιστικό μηχανισμό, που θα προσανατολίσει τους λαούς στη δική τους ιδεολογία, στις δικές τους πολιτιστικές αξίες. Εμείς, ποτέ δε θα αποδεχτούμε το ρόλο που θέλουν να παίξουμε στη νέα τάξη πραγμάτων... Βρίσκομαι εδώ με τους συναδέλφους μου εργάτες από την Ελλάδα για να μεταφέρω την αγωνία, αλλά και την πίστη μας ότι η ζωή δεν αντέχει τη βαρβαρότητα της νέας τάξης πραγμάτων. Αργά η γρήγορα θα την ανατρέψει. Η δική μας συνάντηση είναι μια αρχή».

«Εχουμε συνείδηση» - τόνισε στην ομιλία του ο Αντρέας Αβραμίδης, μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας- «ότι η εξάλειψη της φτώχειας και της πείνας, η απελευθέρωση του εργαζόμενου, η επιβίωση του ανέργου και του κοινωνικά αποκλεισμένου και εντέλει η ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ομως μπορούμε. Το πολιτικό και οικονομικό αυτό σύστημα δεν είναι παντοδύναμο. Οι αρνητικοί συσχετισμοί δύναμης του σήμερα μπορούν ν' αλλάξουν με την πάλη της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών δυνάμεων, με την ενίσχυση της διεθνιστικής αλληλεγγύης και δράσης».

Μιλώντας εκ μέρους των εργαζομένων στην Ομοσπονδία Εμφιαλωμένων Ποτών ο Ομηρος Ταχμαζίδης σημείωσε μεταξύ άλλων: «Επειδή είμαστε συνδικαλιστές που δραστηριοποιούμαστε κυρίως σε πολυεθνικές εταιρίες, θεωρούμε τη συνεργασία και το συντονισμό συνδικάτων από διαφορετικές χώρες ένα σημαντικό άξονα της δουλιάς μας και σ' αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε. Γι' αυτό θεωρούμε αναγκαίο, για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα στη δράση μας, τη δημιουργία ενός συντονιστικού οργάνου που θα παρακολουθεί τις εξελίξεις, θα συγκεντρώνει και θα διανείμει πληροφορίες και το σημαντικότερο θα συντονίζει τους αγώνες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ