Πέμπτη 9 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ
Αντιδρούν στην απελευθέρωση κρατουμένων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την απελευθέρωση 17 κρατουμένων, Κινέζων μουσουλμάνων, διέταξε περιφερειακό ομοσπονδιακό δικαστήριο επιτρέποντας, μάλιστα, την επιστροφή τους στις ΗΠΑ, γεγονός που έχει προκαλέσει τη μήνιν του Λευκού Οίκου που αναζητεί τον τρόπο να ανατρέψει την απόφαση...

«Η απόφαση αυτή του περιφερειακού δικαστηρίου, εάν ισχύσει, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δεδικασμένο και για άλλους κρατουμένους του Γκουαντάναμο, στους οποίους περιλαμβάνονται και ορκισμένοι εχθροί των Ηνωμένων Πολιτειών, ύποπτοι για το σχεδιασμό των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου που πιθανόν να αφεθούν ελεύθεροι μέσα στη χώρα μας», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ντέινα Περίνο. Σύμφωνα με το δικαστή του ομοσπονδιακού δικαστηρίου που έλαβε τη συγκεκριμένη απόφαση, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι κρατούμενοι, οι οποίοι βρίσκονται στο Γκουαντάναμο εδώ και περίπου επτά χρόνια, είναι «μαχητές του εχθρού» ή υπάρχει κίνδυνος ασφάλειας, προσθέτοντας μάλιστα ότι το αμερικανικό Σύνταγμα απαγορεύει την κράτησή τους χωρίς αιτία.

Το δικαστήριο έδωσε εντολή στους κρατούμενους να παρουσιαστούν για μια ακρόαση την Παρασκευή, ενώ σχεδιάζεται ακόμη μια ακρόαση την ερχόμενη βδομάδα, προκειμένου να καθοριστούν οι όροι της απελευθέρωσής τους. Τέλος, κατά τις πληροφορίες, συνεχίζονται οι διπλωματικές διαπραγματεύσεις, προκειμένου να βρεθεί μια κατάλληλη χώρα στην οποία να σταλούν οι κρατούμενοι όταν και εάν τελικά απελευθερωθούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ