Κυριακή 12 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 21 ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΗ
Σηκώνουμε ψηλότερα τη σημαία του ταξικού αγώνα

Σε πλήρη εξέλιξη το πλατύ άνοιγμα στους τόπους δουλειάς από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα

Ομοσπονδίες και συνδικάτα, που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για την επιτυχία της απεργίας στις 21 του Οκτώβρη
Ομοσπονδίες και συνδικάτα, που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για την επιτυχία της απεργίας στις 21 του Οκτώβρη
Ενα μεγάλο ως προς το μέγεθος και τους στόχους του άνοιγμα βρίσκεται σε εξέλιξη αυτές τις μέρες από τις ταξικές δυνάμεις στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα σε όλη τη χώρα, για την προετοιμασία της πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας στις 21 του Οκτώβρη. Για την επιτυχία της κινητοποίησης και των συγκεντρώσεων που θα διοργανώσει το ΠΑΜΕ σε κάθε νομό και μεγάλη πόλη, με κεντρική αυτή της Αθήνας στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Ομόνοιας. Στη Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ θα γίνει στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Ο στόχος είναι καθαρός: Να κερδηθούν νέες δυνάμεις στην πάλη με τη γραμμή του ΠΑΜΕ. Να γίνει ένα ακόμα αποφασιστικό βήμα στη συσπείρωση δυνάμεων γύρω από το πλαίσιο του ΠΑΜΕ, στη μαζικοποίηση των ταξικών συνδικάτων. Να εκφραστεί η αντίθεση των εργαζομένων στις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου και των κομμάτων του, όπως αυτές εκφράζονται στα εργασιακά, το Ασφαλιστικό, την Παιδεία, την Υγεία, σε κάθε ζήτημα που αφορά το μεροκάματο και τη ζωή της εργατικής λαϊκής οικογένειας. Να δεχτεί πλήγμα η γραμμή του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού και τα κόμματα που στηρίζουν αυτές τις δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα. Να βρεθούν στο προσκήνιο των αγώνων αιτήματα που απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής λαϊκής οικογένειας.


Οι Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ έχουν ήδη πάρει απεργιακές αποφάσεις για τις 21 του Οκτώβρη, καθώς εδώ και καιρό βρίσκονται σε απεργιακή ετοιμότητα, αναπτύσσοντας σταθερή, πολύμορφη πάλη σε όλα τα μέτωπα. Τις επόμενες μέρες ολοκληρώνεται ο κύκλος των αποφάσεων από τις ταξικές δυνάμεις, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια για τη συγκρότηση Απεργιακών Επιτροπών, Επιτροπών Αγώνα σε τόπους δουλειάς και συνοικίες, στη βάση της πολύτιμης πείρας που έχει προκύψει από προηγούμενες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία!

Πλατύ κάλεσμα σε Ελληνες και μετανάστες εργάτες απευθύνει η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας μπροστά στην απεργία: «Σηκώνουμε ψηλότερα τη σημαία του δίκιου και του αγώνα. Αρνούμαστε την υποταγή στις εκκλήσεις της κυβέρνησης για τη διάσωση της καπιταλιστικής οικονομίας. Απορρίπτουμε τα μέτρα της φιλανθρωπίας και του φτωχοκομείου που πλασάρουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Καταδικάζουμε την επικίνδυνη και εχθρική γραμμή του κυβερνητικού εργοδοτικού συνδικαλισμού στο εργατικό κίνημα», σημειώνει ανάμεσα σε άλλα στην ανακοίνωσή της, η οποία μοιράζεται πλατιά σε γιαπιά και εργοτάξια με αφορμή και τις εκλογές του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας.

Η Ομοσπονδία χτυπάει καμπανάκι για να μη δεχτούν οι εργαζόμενοι να πληρώσουν τα σπασμένα της καπιταλιστικής κρίσης: «Η κρίση του συστήματος δεν εστιάζεται, όπως προσπαθούν να προβάλουν, σε κακούς και καλούς, έντιμους και άτιμους κεφαλαιοκράτες. Είναι κρίση του συστήματος που πηγάζει από τη βασική αντίθεση ανάμεσα στον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι και το κεφάλαιο που τον ιδιοποιείται. Κατά συνέπεια, κρίσεις τέτοιες θα υπάρχουν όσο υπάρχει καπιταλιστικό σύστημα, όσο διαιωνίζεται η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Είναι κρίση του συστήματος που συσσώρευσε τεράστιο πλούτο από τη δουλειά της εργατικής τάξης και σήμερα δυσκολεύεται να τον πολλαπλασιάσει».

«Συνάδελφοι, η απάντηση σε αυτήν την κατάσταση είναι η οργάνωση της εργατικής τάξης, η οργάνωση των οικοδόμων, η μαζικοποίηση των συνδικάτων και των αρχαιρεσιών, η ανάπτυξη σκληρών ταξικών αγώνων, η ενίσχυση της ταξικής γραμμής στο εργατικό κίνημα, η αποδυνάμωση του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού, η ενίσχυση του ταξικού πόλου, του ΠΑΜΕ, η απαγκίστρωση πλατιών λαϊκών στρωμάτων από τα γρανάζια του δικομματισμού. Σε αυτή τη ρότα μπορεί να δυναμώνει η πάλη κατά του συστήματος και της αντιλαϊκής πολιτικής και να υπάρξουν εξελίξεις υπέρ των λαϊκών συμφερόντων», καταλήγει ανάμεσα σε άλλα η ταξική Ομοσπονδία, καλώντας τους εργαζόμενους να δώσουν τη μάχη της απεργίας με το πλαίσιό της.

Συνέχεια στην πολύμορφη πάλη

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας σημειώνει ότι «με συνέπεια συνεχίζει τον αγώνα για τη μη εφαρμογή και για την ανατροπή του αντιασφαλιστικού νόμου Πετραλιά καθώς και των αντιασφαλιστικών νόμων Ρέππα - Σιούφα. Συνεχίζει την πολύμορφη δραστηριότητα σε συντονισμό με τα υπόλοιπα ταξικά συνδικάτα». Θυμίζει ότι την 1η του Οκτώβρη, πρώτη μέρα εφαρμογής του νόμου για τη συγχώνευση και διάλυση των επικουρικών ταμείων, «η ΟΕΦΣΕΕ και το Συνδικάτο της Αθήνας προχώρησαν σε κατάληψη του κτιρίου του ΤΕΑΥΦΕ στην οδό Χαλκοκονδύλη μέχρι τις 8 του ίδιου μήνα, εκδηλώνοντας και με αυτό τον τρόπο την αντίθεση των εργαζομένων στην εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου».

Ιδιαίτερη αιχμή μάχης για την Ομοσπονδία αποτελεί το ΤΕΑΥΦΕ, που ουσιαστικά αρπάζουν και επιτάσσουν τα κτίριά του, που είναι περιουσία των εργαζομένων. Βάζουν χέρι στα αποθεματικά του, ενώ το επόμενο βήμα είναι η ουσιαστική περικοπή και μείωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, όπως το ύψος της σύνταξης, το εφάπαξ, οι κατασκηνώσεις, τα δάνεια κ.ά. «Συνεχίζουμε αυτόν τον αγώνα με κάθε μορφή και τρόπο. Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για την επιτυχία της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στις 21 Οκτώβρη», καταλήγει η Ομοσπονδία.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών καλεί στην απεργία, σημειώνοντας ότι τα σωματεία - μέλη της ήδη έχουν ετοιμάσει πρόγραμμα επισκέψεων στους χώρους εργασίας των Λογιστών και Λογιστριών, με στόχο τη συζήτηση των προβλημάτων, την ανταλλαγή απόψεων, τη συγκρότηση Απεργιακών Επιτροπών. «Απορρίπτουμε τον προϋπολογισμό φτώχειας για τους εργαζόμενους και των απλόχερων παροχών στην πλουτοκρατία, διεκδικούμε αυξήσεις που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες», τονίζει η Ομοσπονδία.

Οι εργαζόμενοι να αξιοποιήσουν την πείρα τους

Κάλεσμα συμμετοχής στην προετοιμασία και την περιφρούρηση της απεργίας απευθύνει και η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου στους εργαζόμενους του κλάδου, στην εκτυπωτική βιομηχανία, βιβλιοδετεία, ατελιέ, στις επιχειρήσεις γραφικών τεχνών, στις ημερήσιες επαρχιακές εφημερίδες, στα πρακτορεία Τύπου, στη χαρτοβιομηχανία - κυτιοποιία. Καταγγέλλει ότι η εφαρμογή του νόμου 3655/08 «βάζει χέρι στα αποθεματικά των Ταμείων (π.χ. ΕΤΑΠ - ΜΜΕ) αφαιρεί το 10% και επιβάλλει χαράτσι στον κλάδο υγείας 20% σε εργαζόμενους και συνταξιούχους (ΤΑΤΤΑ - ΤΑΙΣΥΤ - ΤΣΕΥΠ)».

Η Ομοσπονδία τονίζει: «Δοκιμάστηκαν στη ζωή οι πολιτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και δημιούργησαν πρόσκαιρες αυταπάτες. Οι εργαζόμενοι πρέπει μέσα από τα βιώματά τους να βγάζουν συμπεράσματα. Αυτή η πολιτική δεν ωραιοποιείται όσο και αν προσπαθούν. Μ' αυτή την πολιτική πρέπει να συγκρουστούμε μέχρι την ανατροπή της. Δεν πάει άλλο. Ολοι στους δρόμους του αγώνα!».

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας σημειώνει στο κάλεσμά της: «Σε συνθήκες πρωτοφανούς αύξησης του πλούτου και της παραγωγικότητας της εργασίας, με υπερκερδοφορία των επιχειρήσεων του κλάδου, η κυβέρνηση, συνεχίζοντας την αντεργατική της πολιτική, αποφάσισε την κατάργηση των ΒΑΕ, την ώρα που έχουμε καθημερινά εργατικά ατυχήματα και σακατεύονται χιλιάδες εργαζόμενοι κάθε χρόνο. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ άνοιξαν το δρόμο για την κατάργηση των ΒΑΕ, επέβαλαν την καθήλωση των μισθών και των συντάξεων, αύξησαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Προώθησαν τις ιδιωτικοποιήσεις και πήραν μέτρα για την εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Πρόνοιας και της Παιδείας».

«Οι εργαζόμενοι, για άλλη μια φορά, έχουν χειροπιαστές αποδείξεις για το ποιοι είναι αυτοί που στηρίζουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου και ποιοι ευθύνονται για την ανατροπή των δικαιωμάτων μας. Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία!», καταλήγει η Ομοσπονδία.


Περ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ