Κυριακή 12 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΩΝ
Να σταματήσει τώρα το τζογάρισμα

Επίκαιρη Ερώτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ προς τον πρωθυπουργό

Με Επίκαιρη Ερώτηση την περασμένη Παρασκευή προς τον πρωθυπουργό, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα επαναφέρει το ζήτημα της λεηλασίας των αποθεματικών που έγινε και γίνεται με ευθύνη των κυβερνήσεων προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, σε μια περίοδο μάλιστα που η πτώση των δεικτών στο χρηματιστήριο κονιορτοποιεί την περιουσία των ασφαλιστικών Ταμείων, μεγάλο μέρος των οποίων είχε τζογαριστεί σε μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια και δομημένα ομόλογα. Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, το ΚΚΕ απαιτεί τη στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων, την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, την εξαγορά από το κράτος των μετοχών χωρίς καμιά απώλεια, αλλά και την κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου που επιτρέπουν τον τζόγο με τις εισφορές των εργαζομένων.

Η πρωτοβουλία αυτή είναι όχι μόνο επίκαιρη αλλά και επιβεβλημένη, καθώς η κυβέρνηση προωθεί απαρέγκλιτα την πολιτική του τζόγου για τα αποθεματικά των Ταμείων. Μόλις προχτές, η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη - Πετραλιά με απόφαση που υπέγραψε και παρά τις κορόνες περί «διαφάνειας» και νέους «κανονισμούς διαχείρισης» των αποθεματικών επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση συνεχίζει στην ίδια γραμμή. «Ολα στον τζόγο»! Ενίσχυση με κάθε τρόπο - και εδώ με τα λεφτά των ασφαλισμένων - των επιχειρήσεων και των τραπεζών.

Με την απόφαση μάλιστα «καθορίζονται με σαφήνεια τα αποδεκτά επενδυτικά μέσα των οποίων μπορούν να κάνουν χρήση οι ΦΚΑ (σ.σ. Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης) και εφαρμόζονται αυστηροί κανόνες διαχείρισης των κινδύνων που αυτά συνεπάγονται». Μόνο που αυτούς τους «κινδύνους» τους πλήρωσαν ήδη ακριβά οι ασφαλισμένοι. Σε τουλάχιστον 3,5 δισ. ανέρχονται οι απώλειες την τριετία 1999 - 2001. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν οι απώλειες από τα δομημένα, αλλά και τα δισεκατομμύρια που χάνονται σήμερα.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στις 31/12/2006, πάνω από 6 δισεκατομμύρια ευρώ είχαν ριχτεί στον τζόγο. Απ' αυτά 4,752 δισ. ευρώ σε μετοχές και 1,344 δισ. ευρώ σε αμοιβαία κεφάλαια. Πληροφορίες, μάλιστα, φέρουν την περιουσία των Ταμείων που μέσα στο 2007 ξεπερνούσε τα 30 δισ. ευρώ, να έχει συρρικνωθεί σχεδόν στα 24 δισ. ευρώ. Οι τραπεζικές μετοχές στις οποίες κατά κύριο λόγο είχαν τζογάρει τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν χάσει μόνο το τελευταίο δωδεκάμηνο πάνω από το μισό της αξίας τους. Ετσι, σύμφωνα με το προχτεσινό κλείσιμο του χρηματιστηρίου Αθηνών, οι 11 τράπεζες από τις οποίες είχαν από τα Ταμεία αγοραστεί μετοχές, έχαναν από το 51,1% έως και 87,8% της αξίας τους! (Βλέπε Πίνακα).

Το έγκλημα της λεηλασίας των Ταμείων πρέπει να πάρει απάντηση, σαν ένα μέρος μόνο του συνολικού ζητήματος της Κοινωνικής Ασφάλισης και της βαθιά ταξικής πολιτικής των κομμάτων του κεφαλαίου. Οι εργαζόμενοι και όλοι οι ασφαλισμένοι δεν πρέπει να δεχτούν να γίνεται βορά στο χρηματιστήριο ο δικός τους ιδρώτας. Με τις ταξικές δυνάμεις, στην απεργία στις 21 Οκτώβρη μαζί με όλο το αγωνιστικό πλαίσιο, να απαιτήσουν την επιστροφή των κλεμμένων, την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, την αντιστοίχιση των δικαιωμάτων τους με τις σύγχρονες ανάγκες.


Γ. ΖΑΧ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ