Κυριακή 19 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Θυσία ο λαός στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου

Συσσίτιο αστέγων στην πόλη Ασβίλ

Associated Press

Συσσίτιο αστέγων στην πόλη Ασβίλ
Η εργατική τάξη στις ΗΠΑ βρίσκεται εδώ και καιρό, πολύ πριν την κατάρρευση των πιστωτικών ιδρυμάτων και της παρούσας χρηματοπιστωτικής κρίσης, σε εξαιρετικά δεινή θέση, να δίνει καθημερινά μάχες για τον επιούσιο και να μην βγαίνει κερδισμένη.

Τρανταχτό παράδειγμα είναι ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν αυξηθεί δραματικά τα συσσίτια σε όλες τις μεγάλες πόλεις ενώ μία πλαστική κάρτα που φέρει πάνω το όνομα του κατόχου της, είναι το νέο σύμβολο της φτώχειας. Αυτή η πλαστική κάρτα ήταν μέχρι το 2007 το σύγχρονο δελτίο σίτισης για σχεδόν 40 εκατομμύρια Αμερικανούς. Νεαρές μητέρες με τα μωρά στην αγκαλιά, συνταξιούχοι, άνεργοι, εργάτες, λευκοί, μαύροι, ισπανόφωνοι, με την κάρτα αυτή που δίνουν στα ταμεία των σούπερ μάρκετ, κατορθώνουν να έχουν τα απολύτως αναγκαία και να παίρνουν μια παράταση επιβίωσης.

Φτώχεια και πείνα

Βάσει των επίσημων στατιστικών στοιχείων, η μεγάλη οικονομική κρίση που σοβεί στις ΗΠΑ έχει προκαλέσει ένα υψηλότατο ποσοστό ανθρώπων που εξαρτώνται ή πολύ σύντομα θα εξαρτώνται από τα δελτία σίτισης για να επιβιώσουν μαζί με τις οικογένειές τους. Το οικονομικό έτος που άρχισε τον Οκτώβρη του 2007 και έληξε μεσούσης της κρίσης, προέβλεπε το 12,7% του πληθυσμού - 37 εκατ. άτομα εκ των οποίων τα 13 εκατ. παιδιά - κυριολεκτικά ότι θα πεινάει.

Το ποσοστό της φτώχειας για τους μαύρους πολίτες (24,7%) και για τους ισπανόφωνους (21,9%) είναι υπερδιπλάσιο από αυτό των λευκών (10,8%). Το ποσοστό εκτινάσσεται στο 35,9% για τις ανύπαντρες μητέρες. Μάχη για την επιβίωση δίνει εξάλλου το 17,8% των νέων κάτω των 18 ετών, ποσοστό που ανεβαίνει στο 33,6% για τους Αφροαμερικανούς και στο 28,9% για τους Ισπανόφωνους.

Μαύρα μαντάτα

Το εισόδημα των οικογενειών της εργατικής τάξης μειώνεται συνεχώς ενώ το ποσοστό των φτωχών οικογενειών της εργατικής τάξης αυξήθηκε σε 28% το 2006 από 27% που ήταν το 2002, σύμφωνα με έκθεση του Working Poor Families Project με τίτλο «Αν και εργάζεσαι σκληρά, εξακολουθείς να μην τα βγάζεις πέρα» που στηρίχτηκε σε κυβερνητικά στοιχεία.

Σύμφωνα με την έκθεση, 9,6 εκατομμύρια οικογένειες της εργατικής τάξης ήταν φτωχές το 2006 από 9,2 εκατομμύρια το 2002. «Το γεγονός ότι ο αριθμός των φτωχών οικογενειών αυξήθηκε κατά 350.000 από το 2002 ως το 2006 που ήταν μια καλή οικονομική περίοδος, περίοδος ευμάρειας κατά ορισμένους, είναι συγκλονιστικό και πολύ αποκαλυπτικό για το κρίσιμο σταυροδρόμι της οικονομίας» στο οποίο βρισκόμαστε, κατέληξε ο Μπράντον Ρόμπερτς, ένας εκ των συντακτών της έκθεσης.

Προφανώς η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο. Είναι ενδεικτικό ότι τελευταία φορά που οι ΗΠΑ μπήκαν σε βαθιά κρίση ήταν η περίοδος ανάμεσα στο 1973 και το 1982, όταν σημειώθηκαν τρεις συνεχείς υφέσεις. Το βιοτικό επίπεδο έπεσε δραματικά και από τότε οι μισθοί δε «συνήλθαν» με αποτέλεσμα σήμερα οι μισθοί να είναι χαμηλότεροι, με αληθινούς όρους, απ' ό,τι ήταν το 1972! Το οικογενειακό εισόδημα διατηρήθηκε σε ένα επίπεδο μόνον και μόνον επειδή οι άνθρωποι δούλευαν περισσότερες ώρες ή και δύο δουλειές και επειδή έμπαιναν δύο ή τρεις μισθοί σε ένα σπίτι σε όλο και περισσότερες οικογένειες. Πάντως, η κερδοφορία του κεφαλαίου ανέκαμψε μέσα από τη μεταφορά τεράστιου όγκου πλούτου από την εργασία προς το κεφάλαιο.

Στον Καιάδα χιλιάδες εργαζόμενοι

Ομως καθώς φαίνεται, η δεύτερη δουλειά πλέον θα αποτελεί προνόμιο καθώς απειλούνται εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον Ιούνη γίνονται περίπου 3.000 απολύσεις την ημέρα! Σύμφωνα δε με τους οικονομικούς αναλυτές, οι προβλέψεις για τις απολύσεις έχουν αυξηθεί κατακόρυφα από τις αντίστοιχες προβλέψεις του Ιούλη. Η ανοδική πορεία των απολύσεων αντανακλά την εξάπλωση των οικονομικών προβλημάτων σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

Μέχρι και 165.000 θέσεις εργασίας αναμένεται ότι θα χαθούν στη Νέα Υόρκη, 35.000 εκ των οποίων θα προέρχονται από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, καθώς η πιστωτική κρίση έχει πλέον εξαπλωθεί σε ολόκληρη την οικονομία.

Η Pepsico ανακοίνωσε ότι περικόπτει 3.300 θέσεις εργασίας, 1,8% του εργατικού της δυναμικού, προκειμένου να εξοικονομήσει 1,2 δισ. δολάρια την επόμενη τριετία. Η Daimler, η μεγαλύτερη κατασκευάστρια βαρέων οχημάτων στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι κλείνει τη θυγατρική της Sterling Trucks στη Βόρεια Αμερική, περικόπτοντας 3.500 θέσεις εργασίας. Η αυτοκινητοβιομηχανία General Motors θα απολύσει 1.600 άτομα σε τρία αμερικανικά εργοστάσια, στο πλαίσιο της μείωσης της παραγωγής της λόγω της πτώσης των πωλήσεων. Οι απολύσεις αφορούν τα εργοστάσια του Πόντιακ και του Ντιτρόιτ στο Μίσιγκαν και αυτό του Ντέλαγουερ. Από το 2000 η GM έχει κλείσει πολλά εργοστάσια και έχει μειώσει σχεδόν στο μισό το εργατικό δυναμικό που απασχολεί, τον περασμένο Ιούνη είχε 72.000 υπαλλήλους έναντι 133.000 το 2000.

Περίπου 8,8 εκατ. Αμερικανοί αναζητούν εργασία και οι ελπίδες για ανεύρεση μίας θέσης είναι πενιχρές καθώς οι νέες κενές θέσεις απασχόλησης δεν ξεπερνούν τα 3,4 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γραφείου Εργασίας των Ηνωμένων Πολιτειών. Με άλλα λόγια 26 εργαζόμενοι για κάθε μία από τις 10 προσφερόμενες θέσεις, αριθμός που έχει αυξηθεί κατά 60% από τον Δεκέμβρη του 2006 όταν τις δέκα θέσεις διεκδικούσαν 16 άνεργοι Αμερικανοί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ