Παρασκευή 24 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Περί συμβόλων

Να το πούμε από την αρχή, νέτα σκέτα και καθαρά. Τα σύμβολα είναι γεννήματα ψυχής και ιδεών - και τα γεννήματα ψυχής ποτέ τους δεν πεθαίνουν. Παραμένουν Αθάνατα στους Αιώνες των Αιώνων. Τα σύμβολα δεν γκρεμίζονται, δεν πετιούνται, δε σκουριάζουν! Είναι ιστορικά δημιουργήματα κι απόσταγμα αγώνων. Παράγουν ενέργεια και μόχθο, κληρονομική σερμαγιά ταξικής συνείδησης, αφετηρία και εφαλτήριο νέων εξορμήσεων.

Τα σύμβολα δεν είναι πέτρα, δεν είναι χαρτί, δεν είναι μέταλλο, δεν είναι μόνο εικαστική δημιουργία, δεν είναι μόνο έργο τέχνης. Είναι απ' όλα. Είναι φτεροκόπημα στους ουρανούς του Παραδείσου. Είναι αγκάθι αγκυλωτό, που δε βεβηλώνεται, δεν καταστρέφεται. Είναι ο ούριος άνεμος που φυσά και σαρώνει τη γη απ' άκρη σ' άκρη. Από τις παγωμένες στέπες μέχρι τις πηγές του Νείλου και του Αμαζονίου, του Βόλγα και του Μισισιπή, όπου τα εργατικά χέρια δένουνε τ' ατσάλι και φυτεύουνε το στάρι και το ρύζι. Κι όπου τ' αδράχτι της εκμετάλλευσης περιμένει από πάνω σα γύπας και σα γέρακας να τους καταβροχθίσει. Τα σύμβολα είναι ιδέες και οι ιδέες δεν πεθαίνουν ποτέ.

Διάβαζα στο «Ρ» τις προάλλες «Γκρεμίζουνε στη Γεωργία το άγαλμα του Στάλιν». Γκρεμίζουνε την ύλη από την οποία είναι φτιαγμένο το άγαλμα του Στάλιν. Τον ίδιο τον Στάλιν δε θα καταφέρουν να τον γκρεμίσουν ποτέ.

Γιατί ο Στάλιν, ο Λένιν, ο Τσε, ο Δημητρόφ, η Ρόζα, ο Λίμπκνεχτ είναι καμωμένοι από ατόφιο χρυσάφι, φυλαγμένο βαθιά στις καρδιές των αδικημένων, των καταπιεσμένων και των εκμεταλλευόμενων λαών. Είναι σύμβολα από το χαλύβδινο κύτταρο του προλεταριακού Δίκιου. Γιατί ο Στάλιν κι ο Λένιν και ο Τσε και όλα τα μεγάλα ονόματα του αγώνα και της θυσίας είναι σάρκα από τη σάρκα του λαού. Αίμα από το αίμα του και Ιστορία από την ιστορία του.

«

Η σημερινή κυβέρνηση της Γεωργίας που αποτελείται από επιθετικούς εθνικιστές, με επικεφαλής τον Πρόεδρό τους, αποφάσισε πριν από λίγες μέρες να ξηλώσει το μνημείο του "εχθρού" του γεωργιανού λαού ...Ι. Στάλιν».

Η λέξη ντροπή είναι ένα μόνο μικρό υποκοριστικό της εξαλλοσύνης, της όλης βεβήλωσης, της όλης καταισχύνης. Είναι αποκορύφωμα της αχαριστίας, της ξεδιαντροπιάς και διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας.


Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ