Παρασκευή 24 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΥΡΩΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΛΕΓΙΑ
Ανοίγουν οι «ασκοί του Αιόλου» για πτυχία και εργασιακά δικαιώματα

Ανυπακοή - ρήξη στην ΕΕ, η οδηγία δε θα εφαρμοστεί, λένε οι φοιτητές (φωτ. από κινητοποίηση στην Αθήνα 10/10)

Eurokinissi

Ανυπακοή - ρήξη στην ΕΕ, η οδηγία δε θα εφαρμοστεί, λένε οι φοιτητές (φωτ. από κινητοποίηση στην Αθήνα 10/10)
Την πλήρη ισοπέδωση τίτλων σπουδών και εργασιακών δικαιωμάτων υπαγορεύει για άλλη μια φορά η ΕΕ, με τη χτεσινή απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για την εφαρμογή από τη χώρα μας των κοινοτικών οδηγιών που αφορούν την αναγνώριση τίτλων σπουδών. Η ΕΕ επιβάλλει την αναγνώριση των πτυχίων των διαφόρων ψευτοκολεγίων που συνάπτουν συμφωνίες δικαιόχρησης με ξένα πανεπιστήμια, ως ισότιμα με τα πτυχία των ελληνικών πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

Η κυβέρνηση χαρακτηρίζει αναμενόμενη την απόφαση και δηλώνει έτοιμη να προσαρμόσει την ελληνική νομοθεσία στην ευρωπαϊκή, τσακίζοντας πτυχία και δικαιώματα. Εξάλλου ήδη έκανε μέσα στο καλοκαίρι το πρώτο βήμα, δίνοντας υπόσταση και αναβαθμίζοντας το κύρος των ψευτοκολεγίων, ενώ ο υπουργός Παιδείας δηλώνει ότι με τη νέα χρονιά είναι έτοιμος να φέρει Προεδρικό Διάταγμα ενσωμάτωσης των σχετικών ευρωοδηγιών στην ελληνική νομοθεσία.

ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, με τις πρώτες χτεσινές αντιδράσεις τους, δεν τολμούν να αμφισβητήσουν και να αντιταχθούν στις ευρωαποφάσεις (κοινοτικές οδηγίες και απόφαση δικαστηρίου) αντιθέτως, το μεν ΠΑΣΟΚ καλεί την κυβέρνηση «να επαναφέρει το θέμα στα κοινοτικά όργανα» (δήλωση Αννας Διαμαντοπούλου) κι ο δε ΣΥΝ, θεωρώντας δεδομένη την απόφαση της ΕΕ, προτείνει στην κυβέρνηση ένα διαφορετικό τρόπο προσαρμογής στην απαίτηση για κατεδάφιση των σπουδών και των δικαιωμάτων (μέσω της θέσης του για «ελεύθερη πρόσβαση» στα ΑΕΙ και τριετείς σπουδές).

Με εμφανή ικανοποίηση για την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, ανακοινώσεις εξέδωσαν χτες και διάφοροι κολεγιάρχες, που ζητούν ταχεία προσαρμογή στις οδηγίες της ΕΕ και αναπροσαρμογή του νόμου για τα κολέγια που ψήφισε η κυβέρνηση το καλοκαίρι προκειμένου να ενισχυθεί η ασυδοσία του κεφαλαίου.

Δε χωρούν αυταπάτες για την ΕΕ

Το σκεπτικό των ευρωπαϊκών οργάνων και αποφάσεων, δεν αφήνει περιθώρια αυταπατών και παρερμηνειών για το τίνος συμφέροντα υπηρετεί η ευρωένωση: Καμιά αγωνία δεν έχει για το δικαίωμα των νέων στη μόρφωση και τη δουλειά, το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η ελεύθερη διακίνηση εργατικού δυναμικού και κεφαλαίου και στο όνομα αυτών των αρχών του Μάαστριχτ, που έχουν υπερψηφίσει ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, στηρίζει όλο το σκεπτικό της.

Λέει χαρακτηριστικά το χτεσινό ανακοινωθέν του Ευρωδικαστηρίου:

  • «Το γενικό σύστημα αναγνωρίσεως των διπλωμάτων τριτοβάθμιας εκπαιδεύσεως στηρίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των κρατών μελών». Με άλλα λόγια, αφού όλοι για το κεφάλαιο δουλεύουμε, πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη μεταξύ μας...
  • «Το σύστημα αυτό (σ.σ. αναγνωρίσεως) δεν προβλέπει την αναγνώριση διπλώματος λόγω της ουσιαστικής αξίας της εκπαιδεύσεως που πιστοποιεί»! Δε μας ενδιαφέρει καθόλου δηλαδή, η αξία των σπουδών!
  • «Το Δικαστήριο επισημαίνει επίσης ότι οι σπουδές δεν πρέπει οπωσδήποτε να έχουν πραγματοποιηθεί σε πανεπιστήμιο ή σε ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα». Ας είναι ό,τι μαγαζί θέλει, ας αφεθεί ο κάθε επιχειρηματίας να φτιάχνει ένα «εκπαιδευτήριο» και να κάνει μπίζνες... Εξάλλου, όλους τους τίτλους σπουδών στο τέλος θα τους κρίνει η αγορά... Δε χρειάζονται πραγματικά ανώτατες και υψηλού επιπέδου σπουδές, όλα τα πτυχία που παρέχονται μετά από τριετείς σπουδές θα αποτελούν μια «σούπα» και οι επιχειρηματίες θα είναι αυτοί που θα τα κρίνουν, επιλέγοντας ανάλογα με τις ανάγκες τους, τους πιο φθηνούς εργαζόμενους.
  • Σύμφωνα με το κείμενο της απόφασης του Ευρωδικαστηρίου (σημείο 25) η πολυδιαφημισμένη από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ «αρχή της επικουρικότητας» της ΕΕ, ότι δήθεν η εκπαίδευση είναι αρμοδιότητα του κάθε κράτους μέλους δεν ισχύει στη συγκεκριμένη περίπτωση, αφού τα ιδρύματα που χορηγούν τους τίτλους των ΚΕΣ δεν είναι ελληνικά... Ετσι, το Ευρωδικαστήριο λέει ότι: «Το άρθρο 16 του Ελληνικού Συντάγματος δεν μπορεί να τύχει εφαρμογής προκειμένου περί σπουδών παρεχομένων βάσει συμφωνιών δικαιοχρήσεως, εφόσον αυτές δεν εντάσσονται στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα». Με άλλα λόγια μπορούν να λειτουργούν ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα, όταν αυτά δεν είναι ελληνικά. Να η διασταλτική ερμηνεία του άρθρου... made by ΕΕ!
  • «Εναπόκειται αποκλειστικά στις αρχές οι οποίες χορηγούν τα διπλώματα, να ελέγχουν» τα διπλώματα και τα ιδρύματα που τα παρέχουν, «αντιθέτως, το κράτος μέλος υποδοχής δεν μπορεί να ελέγξει τις προϋποθέσεις βάσει των οποίων χορηγήθηκαν τα διπλώματα», λέει το ανακοινωθέν του Ευρωδικαστηρίου. Αρα τα περί ποιότητας και ελέγχου που λέει συνεχώς η κυβέρνηση όταν αναφέρεται στα κολέγια, είναι κενό γράμμα. Τίποτα δεν έχει δικαίωμα να ελέγξει, γι' αυτό και στο νόμο που ψήφισε το καλοκαίρι για τα κολέγια, οι υποτιθέμενοι έλεγχοι και τα δήθεν πρόστιμα που θεσμοθετεί, είναι τελείως προσχηματικά.

Εν κατακλείδι, το Ευρωδικαστήριο αποφαίνεται «ότι η Ελλάδα, μη αναγνωρίζοντας τα διπλώματα που χορηγήθηκαν από τις αρμόδιες αρχές άλλου κράτους μέλους κατόπιν σπουδών που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα βάσει συμφωνίας δικαιοχρήσεως, ενήργησε κατά παράβαση των κανόνων του κοινοτικού δικαίου περί αναγνωρίσεως των διπλωμάτων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ