Σάββατο 25 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΙΔΕΙΑ
Πρόγραμμα με πολλές σκοπιμότητες

Τοποθέτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κ. Δρούτσα στη συζήτηση για το Πρόγραμμα «Εράσμους Μούντους»

«H ΕΕ, στα πλαίσια της αντιλαϊκής πολιτικής της στρατηγικής της Λισαβόνας, χρησιμοποιεί το πρόγραμμα "Εράσμους Μούντους (2009-2013)", για τον αστικό εκσυγχρονισμό των πανεπιστημίων στα κράτη - μέλη, σύμφωνα με τις ανάγκες του κεφαλαίου, για την απαγωγή εγκεφάλων από τρίτες χώρες και την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, για την αύξηση της κερδοφορίας των ευρωπαϊκών μονοπωλίων». Τα παραπάνω τόνισε μεταξύ άλλων ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κ. Δρούτσας κατά τη διάρκεια της συζήτησης της έκθεσης για το Πρόγραμμα «Erasmus Mundus (2009-2013)» στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι το πρόγραμμα - μέσα από το οποίο η ΕΕ δηλώνει ότι θέλει να κάνει την Ευρώπη κέντρο αριστείας και να προσελκύσει φοιτητές από όλο τον κόσμο - «ενισχύει τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια αξιολόγησης των Πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων, εξισώνει τα δημόσια και ιδιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Δημιουργεί εκπαιδευτικά "κονσόρτσιουμ" στη βάση "στόχων αριστείας", επιβάλλοντας δίδακτρα για τους φοιτητές, αποκλείοντας έτσι ουσιαστικά τα παιδιά των εργατικών λαϊκών οικογενειών από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και τις μεταπτυχιακές σπουδές», όπως επισήμανε.

Αναφερόμενος στους πραγματικούς στόχους του προγράμματος, ο Κ. Δρούτσας τόνισε ότι «οι δημαγωγικές διακηρύξεις της ΕΕ για αποτροπή της φυγής εγκεφάλων από τις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες δεν μπορούν να κρύψουν τον πραγματικό στόχο που δεν είναι άλλος από τη στυγνή εκμετάλλευση εργατικού δυναμικού των χωρών αυτών, τον δραστικό περιορισμό του δικαιώματος των νέων για δημόσια, δωρεάν, υψηλής ποιότητας εκπαίδευση για όλα τα παιδιά της εργατικής - λαϊκής οικογένειας». Για τους παραπάνω λόγους η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταψήφισε τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ