Τετάρτη 11 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πιλοτική Ολυμπιάδα Γλυπτικής

Πιλοτική Ολυμπιάδα Γλυπτικής τον Ιούλη και τον Αύγουστο του 2001, στην Αρχαία Ολυμπία, πρότεινε το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας. Την πρόταση αυτή κατέθεσε πριν λίγες μέρες στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Ηλείας και έγινε αποδεκτή.

Οπως μας είπε ο πρόεδρος του ΕΕΤΕ, Μιχάλης Παπαδάκης, «τα κύρια στοιχεία της πρότασής μας είναι να γίνει η Ολυμπία ο μόνιμος χώρος τέλεσης της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας με προοπτική επέκτασης στον ευρύτερο χώρο μεταξύ Ολυμπίας, Δελφών και Επιδαύρου. Ο χαρακτήρας της να είναι παγκόσμιος σε περιεχόμενο και κύρος και διαγωνιστικός με σαφείς όρους και κανονισμούς. Το σύνολο των έργων θα παραμένουν στην ιδιοκτησία της μόνιμης Επιτροπής της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, η οποία θα το διαχειριστεί με τρόπους ώστε να αναδειχτεί η Ολυμπία και η ευρύτερη περιοχή ως κέντρο πολιτισμού».

Στην Πιλοτική Ολυμπιάδα Γλυπτικής θα συμμετάσχουν 10 χώρες, από τα τέσσερα σημεία ορίζοντα της Ευρώπης. Τα εννέα «αθλήματα γλυπτικής» θα είναι: Γλυπτική εξωτερικού χώρου σε μάρμαρο, ορείχαλκο και ξύλο, μικρογλυπτική εσωτερικού χώρου σε μάρμαρο, ορείχαλκο και ξύλο και ανάγλυφο στα τρία αυτά υλικά. Οι ενενήντα συνολικά καλλιτέχνες, που θα λάβουν μέρος, θα επιλεγούν σε εθνικό επίπεδο από ανάλογους διαγωνισμούς. Η επιτροπή κρίσης, που θα συσταθεί στη χώρα μας, θα επιλέξει τον Απρίλη την ελληνική εκπροσώπηση, αφού δει τις μακέτες των υποψηφίων.

Στο διάστημα των δύο μηνών που θα διεξαχθεί η Πιλοτική Ολυμπιάδα Γλυπτικής, θα πραγματοποιηθεί στην Ολυμπία πενθήμερη διεθνής συνδιάσκεψη, στην οποία θα πάρουν μέρος προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Τεχνών από την Ευρώπη και εκπρόσωποι των ενώσεων της Ευρώπης, καθώς και οι τέσσερις αντιπρόεδροι της ΑΙΑΡ από τις άλλες τέσσερις ηπείρους. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης θα τεθούν οι αρχές και οι κανόνες της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, θα συγκροτηθεί η Διεθνής Επιτροπή Πρωτοβουλίας, που θα οργανώσει τη διαδικασία της ίδρυσης της Διεθνούς Επιτροπής της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας το 2004. Ακόμη, η Επιτροπή της Εκτελεστικής Γραμματείας θα αναλάβει να διευρύνει την Πολιτιστική Ολυμπιάδα πέραν των εικαστικών «τειχών» (ποίηση, μουσική, θέατρο, χορό κ.ά.).

Ο προϋπολογισμός της διοργάνωσης είναι 250 εκατομμύρια δραχμές, χωρίς τις εγκαταστάσεις διαμόρφωσης χώρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ