Τετάρτη 11 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΕΣ- ΕΜΠΟΡΟΙ
Τα προβλήματα λύνονται με αγώνες

Με την εκλογή νέου 9μελούς ΔΣ και την ιεράρχηση των στόχων και προτεραιοτήτων, ολοκληρώθηκαν την Κυριακή οι εργασίες της Συνδιάσκεψης της ΔΗΚΕΒΕ Θεσσαλονίκης

Την ανάγκη να δουλέψουν πιο αποφασιστικά και πιο αποτελεσματικά, για να ξεσκεπάσουν το ρόλο των άλλων παρατάξεων και να προβάλουν τη διαφορετική πρόταση της ΔΗΚΕΒΕ, να ξεκαθαρίσουν στους συναδέλφους τους την άρρηκτη σχέση της προώθησης των προβλημάτων με την ένταση της πάλης ενάντια στο μεγάλο κεφάλαιο και τις πολιτικές που το υπηρετούν, σημείωσαν τα μέλη της ΔΗΚΕΒΕ Θεσσαλονίκης στη διάρκεια των εργασιών της Συνδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή. Στη συνδιάσκεψη εκλέχθηκε το νέο 9μελές ΔΣ της ΔΗΚΕΒΕ Θεσσαλονίκης, καθώς και οι αντιπρόσωποι που θα την εκπροσωπήσουν στην 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 14 και 15 Οκτώβρη στην Αθήνα.

Στην εισήγησή του ο πρόεδρος της ΔΗΚΕΒΕ Θεσσαλονίκης Ν. Σουγανίδης αναφέρθηκε στην περίοδο διεξαγωγής της Συνδιάσκεψης, σημειώνοντας πως αυτή «συμπίπτει με την όξυνση των προβλημάτων των επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων, συνταξιούχων, ιδιαίτερα όσον αφορά στον τζίρο και στην επίθεση στο ασφαλιστικό. Με την όξυνση των γενικότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός, που, όπως είναι φυσικό, είναι αλληλένδετα με τα ειδικά προβλήματα του χώρου των ΕΒΕ». Μίλησε για το ρόλο της Θεσσαλονίκης ως «έδρας του Οργανισμού Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων» μετά την επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία και υπογράμμισε «στη χώρα μας υπάρχουν ήδη, ιδιαίτερα στους ΕΒΕ, οι δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις της επέμβασης, ενώ πολύ σύντομα θα έχουμε και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, που στη γειτονική χώρα είναι από τώρα καταστροφικές».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και χαιρέτισε εκ μέρους της Πανελλαδικής ΔΗΚΕΒΕ, ο Β. Μαμάης, ο οποίος περιέγραψε τις επιπτώσεις που βιώνουν καθημερινά οι ΕΒΕ ως αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης που στηρίζει τα πολυκαταστήματα, τις πολυεθνικές, τους μεγαλοβιομήχανους, το τραπεζικό και το χρηματιστηριακό κεφάλαιο. Κάλεσε τα μέλη της ΔΗΚΕΒΕ να συμβάλουν με όλες τους τις δυνάμεις στην προσπάθεια συνειδητοποίησης της στενής σχέσης των προβλημάτων των ΕΒΕ με γενικότερα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα, όπως ο αγώνας για την παιδεία, την υγεία, την ειρήνη κλπ.

Στη διάρκεια της συνδιάσκεψης έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην επιχείρηση αποπροσανατολισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να στρέψουν αλλού την προσοχή τους όσοι ΕΒΕ συνειδητοποιούν τη δραματική κατάσταση που διαμορφώνεται ως αποτέλεσμα των επιλογών κυβέρνησης και ΕΕ. Μια επιχείρηση αποπροσανατολισμού, που στηρίζεται και από τις συμβιβασμένες ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ. Και αυτό διαπιστώνεται από τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούν Επιμελητήρια και οργανώσεις, προκειμένου να διαφημίσουν τις «δυνατότητες στήριξης» από το Γ` ΚΠΣ, τα ΚΕΚ, τις συνεταιριστικές τράπεζες κλπ. Στην ουσία όμως κρύβουν πως όλα αυτά τα προγράμματα χρηματοδότησης απευθύνονται σε ένα μικρό κομμάτι των ΕΒΕ, κυρίως στους μεγάλους.

Αντίθετα η πρόταση της ΔΗΚΕΒΕ, όπως παρουσιάστηκε, μιλά για απρόσκοπτη χρηματοδότηση όλων των ΕΒΕ και εμπεριέχει ως ουσιαστικό στοιχείο για διέξοδο από την υπάρχουσα κατάσταση την ενίσχυση των συνεταιρισμών, πράγμα που σημαίνει ότι όχι μόνο πρέπει να αρθούν τα αντικίνητρα, αλλά και να θεσμοθετηθεί πλαίσιο ενίσχυσής τους. Ταυτόχρονα βέβαια με την κατάργηση της προνομιακής μεταχείρισης των πολυκαταστημάτων και των πολυεθνικών.

Στον απολογισμό δράσης της ΔΗΚΕΒΕ, εκτιμήθηκε πως η παρέμβασή της στην πόλη το προηγούμενο διάστημα ήταν ικανοποιητική και ιδιαίτερα σε οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα. Ενώ στις κατευθύνσεις δράσης για το επόμενο διάστημα ως ιδιαίτερος στόχος τέθηκε η λειτουργία των κλαδικών και τοπικών επιτροπών όπου υπάρχουν και η συγκρότηση νέων σε χώρους όπου μέχρι στιγμής απουσιάζει η ΔΗΚΕΒΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ