Τετάρτη 11 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Υποσχέσεις για... «ουσιαστική» αύξηση (2,1%) στους μισθούς

Προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας για την εισοδηματική πολιτική του 2001, την απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων και τις φορολογικές αλλαγές

Παραπλάνηση της κοινής γνώμης - έκφραση που μπορεί να χαρακτηριστεί επιεικής - επιχείρησε χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου με αφορμή δηλώσεις του για το φορολογικό νομοσχέδιο και την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης για το 2001. Οι δηλώσεις Παπαντωνίου έγιναν αμέσως μετά τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη στο μέγαρο Μαξίμου, όπου του παρουσίασε το φορολογικό νομοσχέδιο, που έχει ανακοινωθεί ότι θα κατατεθεί στη Βουλή στο τέλος του Οκτώβρη.

Ετσι σε σχετική ερώτηση για τον καθορισμό του ύψους των μισθών και των συντάξεων, καθώς και αν τον ανησυχούν οι συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις ο υπουργός, έδωσε την εξής απάντηση: «Η εισοδηματική πολιτική στο δημόσιο τομέα θα διασφαλίζει μια ουσιαστική αύξηση στα πραγματικά εισοδήματα». Οσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα παρέπεμψε στο θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενώ αποτελούν κοινό μυστικό οι αλλεπάλληλες κυβερνητικές παρεμβάσεις για την εφαρμογή εισοδηματικών πολιτικών λιτότητας και στον ιδιωτικό τομέα.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί, πως για τον υπουργό, η «ουσιαστική αύξηση» των εισοδημάτων, μεταφράζεται σε ονομαστικές αυξήσεις 2,1% για τους μισθούς και 3,8% για τις συντάξεις (θέσεις Δρυ στην ΑΔΕΔΥ). Οσο για τη χτεσινή απεργιακή κινητοποίηση, ο υπουργός επιχείρησε να παρουσιάσει μια εικόνα... χορτάτων εργαζόμενων που κινητοποιούνται για τα... επιπλέον, ενώ δεν απέφυγε τις υποσχεσιολογίες, για μελλοντικές όμως αυξήσεις, που θα προέλθουν από την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη. Δήλωσε συγκεκριμένα: «για τις απεργιακές κινητοποιήσεις, πιστεύω ότι έχουν ασφαλώς τη δικαιολογία τους, γιατί είναι φυσικό οι εργαζόμενοι να ζητούν περισσότερα, αλλά θέλω να παράσχω την εξής διαβεβαίωση. Οτι μια οικονομία με τόση ισχυρή ανάπτυξη 5%, υπάρχουν άνετα περιθώρια για πραγματοποίηση σημαντικών αυξήσεων στα πραγματικά εισοδήματα».

Για μια ακόμη φορά απέφυγε να δεσμευτεί για το τι θα πράξει η κυβέρνηση υπέρ των χαμηλών εισοδημάτων, που τους χειμερινούς μήνες θα επιβαρυνθούν από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου. Επανέλαβε και πάλι ότι η απόφαση θα ληφθεί στο τέλος του μήνα με την κατάρτιση του προϋπολογισμού, για να προσθέσει ότι «αν η τιμή του πετρελαίου είναι υψηλή, ασφαλώς θα προχωρήσουμε στη χορήγηση του επιδόματος».

Αναφερόμενος στο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο παρουσίασε στον πρωθυπουργό, για μια ακόμη φορά επιδίωξε να κάνει το μαύρο άσπρο, μπερδεύοντας, προφανώς σκόπιμα τα οικονομικά έτη. Ετσι, ενώ πρόκειται για φορολογικές αλλαγές, ευνοϊκές για τις επιχειρήσεις και τα υψηλά εισοδήματα, ο Γ. Παπαντωνίου μίλησε γενικά για φορολογικές ελαφρύνσεις του Ελληνα πολίτη στη διάρκεια του 2001, συνολικού ύψους 270 δισ. δραχμών. Οπως, όμως διευκρίνισε στη συνέχεια, τα 105 δισ. δραχμές (αύξηση αφορολόγητου ορίου στα 2,3 εκατ. δραχμές) αφορούν το προηγούμενο φορολογικό «πακέτο» που ανακοινώθηκε το Σεπτέμβρη του 1999 από τον πρωθυπουργό. Τα υπόλοιπα 165 δισ. δραχμές - όπως δήλωσε - αφορούν στη μείωση των φορολογικών συντελεστών, την τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, τη μείωση του ειδικού φόρου τραπεζικών εργασιών.

Ομως από τις τρεις αυτές αλλαγές, μόνο η τελευταία θα εφαρμοστεί την 1/1/2001, ενώ οι δύο πρώτες, θα εφαρμοστούν το 2002. Ανέφερε επίσης ότι στο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπεται η κατάργηση 100 περίπου φόρων υπέρ τρίτων, πολύ μικρής απόδοσης, όπως δήλωσε, καθώς και η κατάργηση πάρα πολλών χαρτοσήμων και τελών, αυτών που επικολλούνται ως γραμματόσημα πάνω σε διάφορα έγραφα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ