Παρασκευή 7 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Συνεχίζουμε την αντίσταση με τους αγώνες του σήμερα

Για ενιαία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία, για το σχολείο και το πανεπιστήμιο των αναγκών τους διαδήλωσαν χτες από άκρη σε άκρη της χώρας χιλιάδες μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές. Στο πλευρό τους εργαζόμενοι, εκπαιδευτικοί και γονείς

«Κάτω τα χέρια από τους μαθητές. Απαντάμε ξεκάθαρα σ' όσους λένε ότι "ναι μεν έχουμε δίκιο, αλλά πρέπει να κάτσουμε καλά και να αφήσουμε τις καταλήψεις": Ο αγώνας για δημόσια και δωρεάν Παιδεία δε σταματάει ποτέ. Και όταν θα σταματάμε τις καταλήψεις, θα κάνουμε πορείες. Και όταν δε θα κάνουμε πορείες, θα κάνουμε αποχές και συναυλίες. Δεν ταυτίζουμε τον αγώνα μας με μια μορφή, αλλά δεν τους χαρίζουμε και καμία».

«Γιατί σκορπάνε τα λεφτά των γονιών μας οπουδήποτε αλλού εκτός από την Παιδεία, εκτός από τις ανάγκες μας. Σηκώνουμε ψηλά το ανάστημα. Δεν υπάρχει νόμιμος και παράνομος αγώνας, αλλά δίκαιος και άδικος. Και το δίκιο είναι δικό μας».

Η ηχηρή απάντηση σε μια προσχηματική δημοκρατία που δεν αντέχει ούτε τους ίδιους της τους θεσμούς, ήρθε χτες. Στην Ομόνοια, τη Θεσσαλονίκη, την Κρήτη, τον Πύργο, τη Χαλκίδα. Με χιλιάδες μαθητές να διαδηλώνουν παντού! Για ΕΝΙΑΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ. Και να προειδοποιούν: «Η χουντική σας Πράξη θα μείνει στα χαρτιά». «Παράνομο δεν είναι μόρφωση να ζητάμε και στους εισαγγελείς σας μ' αγώνες απαντάμε». Να απαιτούν: «Φέρτε στα σχολεία βιβλία και λεφτά και όχι εισαγγελείς και περιπολικά».

Στο πλευρό τους φοιτητές και σπουδαστές να δηλώνουν απειθαρχία και ανυπακοή «σε όσους τσακίζουν εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα, ιδιωτικοποιούν και υποβαθμίζουν την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση».

Στην Αθήνα


Δεκάδες σχολεία της Αθήνας και του Πειραιά ανταποκρίνονται στο κάλεσμα των Συντονιστικών τους. Η Ομόνοια πλημμυρίζει με πιτσιρικάδες που από τα 14 τους αποβάλλονται, απειλούνται, σέρνονται σε δίκες και σήμερα δηλώνουν: «Δε θα υποταχτούμε στο φόβο. Συνεχίζουμε την αντίσταση στους αγώνες του σήμερα.Να καταργηθεί η φασιστικού χαρακτήρα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου».

Στο δρόμο, στην εξέδρα, στην πορεία μέχρι τη Βουλή, η κυβερνητική προπαγάνδα γίνεται φύλλο και φτερό. «Από πότε ο αγώνας για δημόσια και δωρεάν Παιδεία είναι παράνομος; Από πότε ο αγώνας για να μην πληρώνουν οι γονείς μας για τη μόρφωσή μας θεωρείται αδίκημα;». «Δεν τους νοιάζουν οι ζημιές. Το ξέρουμε. Αλλιώς θα τους ένοιαζε όταν πέφτουν σοβάδες στα κεφάλια μας την ώρα του μαθήματος, όταν πληθαίνουν τα κρούσματα μηνιγγίτιδας, όταν κάνουμε μάθημα σε κοντέινερ και αποθήκες». «Ο υπουργός και τα παπαγαλάκια του λένε ότι οι καταλήψεις είναι μόδα. Μόδα είναι η μια κυβέρνηση να έχει χειρότερη εκπαιδευτική πολιτική από την προηγούμενη. Μόδα είναι οι γονείς μας κάθε χρόνο να πληρώνουν όλο και περισσότερα για τη μόρφωσή μας». «Στον κανονισμό λειτουργίας των μαθητικών κοινοτήτων, που είναι νόμος του κράτους, ορίζεται πως η δημοκρατική λειτουργία, η συζήτηση και η οργάνωση των μαθητών για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο σχολείο δεν είναι μόνο δικαίωμά μας, αλλά και στόχος του σχολείου». «Θα σπάσουν τα μούτρα τους στον τοίχο που θα τους υψώσουν οι μαθητές. Ο λαός μας δε θα δεχτεί την τρομοκρατία όσων παλεύουν για ένα καλύτερο σχολείο».

Στο πλευρό τους εκπαιδευτικοί και γονείς που αρνούνται να γίνουν χαφιέδες των μαθητών και των παιδιών τους, δίνουν το «παρών» στη συγκέντρωση ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και των Ομοσπονδιών Γονέων Αθήνας, Πειραιά και Αν. Αττικής, καταγγέλλοντας την πλειοψηφία της ΟΛΜΕ «που αντί να συμπαραταχτεί με το μαθητικό και φοιτητικό κίνημα προχωρά σε συγκέντρωση μακριά από το κίνημα, με πλαίσιο και λογικές που δεν αμφισβητούν την ουσία της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής».

Με συνθήματα και ενθουσιασμό υποδέχονται τους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Πανσπουδαστικής ΚΣ, οι οποίοι καταδικάζουν τις μεθοδικές ενέργειες που πλαταίνουν και βαθαίνουν την ποινικοποίηση των αγώνων. Αδιαπραγμάτευτοι για τα εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματά τους, υπερασπιζόμενοι τις ανάγκες τους σε πείσμα των δυνάμεων του συμβιβασμού και της υποταγής που θέλουν το φοιτητικό κίνημα υποχείριο στην προώθηση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων. Στο επίκεντρο των αιτημάτων τους η μη εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για τα ΚΕΣ. «Οσο τις Βρυξέλλες θα έχετε οδηγό εμείς στην αντεπίθεση μαζί με το λαό», το σύνθημα κυριαρχεί μέχρι τη Βουλή.

Στη Θεσσαλονίκη

Μαχητική διαδήλωση πραγματοποίησαν φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές και συμβασιούχοι του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου χτες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Διατράνωσαν την αντίθεσή τους στην πολιτική ΕΕ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ που τσακίζει πτυχία κι εργασιακά δικαιώματα, που αναγκάζει γονείς και φοιτητές να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, που ποινικοποιεί τους μαθητικούς αγώνες.

Φοιτητές με αποφάσεις των συλλόγων Παιδαγωγικού και Γεωλογικού μαζί με συμβασιούχους του Σωματείου Εργαζομένων με Σύμβαση Εξαρτημένης Εργασίας ιδιωτικού δικαίου στο ΑΠΘ συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Χημείου και στη συνέχεια έκαναν πορεία με κατεύθυνση το Αγαλμα Βενιζέλου, όπου ήταν συγκεντρωμένοι μαθητές με το πανό του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Θεσσαλονίκης. Με μπροστάρη το πανό των συμβασιούχων και σύνθημα «Μόνιμη Εργασία. Καμία απόλυση» και το πανό των φοιτητικών συλλόγων «Καμία θυσία για την πλουτοκρατία. Συγκρουόμαστε με την πολιτική ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΕΕ. Αγώνας για πτυχία με αξία, δουλειά με δικαιώματα» οι διαδηλωτές πορεύτηκαν στην Εγνατία οδό μέχρι το Αγαλμα του Βενιζέλου και στη συνέχεια μαζί με τους μαθητές έκαναν πορεία στην Αριστοτέλους, την οδό Τσιμισκή, την Εγνατία, καταλήγοντας στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού. Οι συμβασιούχοι επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ