Τρίτη 11 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σε αναβρασμό ο εκδοτικός κόσμος

Τακτική, που στην πράξη ενθαρρύνει τη διαδικασία συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του μεγάλου εκδοτικού κεφαλαίου, εις βάρος, όχι μόνο των μικρών και μεσαίων εκδοτικών, αλλά και του ίδιου του βιβλίου, ακολουθεί η κυβέρνηση.

Μετά τις καταγγελίες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλιοπωλών στις αρχές του περασμένου Οχτώβρη για την κρατική υποχρηματοδότηση στην προβολή του ελληνικού βιβλίου στις διεθνείς εκθέσεις του εξωτερικού, πρόσφατα, προέκυψε, ότι οι εκδότες καλούνται να πληρώσουν το σύνολο των δαπανών για τη συμμετοχή στη 2η Εκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου, που όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου θα διεξαχθεί στην Αθήνα (Helexpo, 23 - 26/2009), επειδή και πάλι το κράτος δε θα συμμετάσχει στα έξοδα.

Το γεγονός ότι τα μικρά εκδοτικά αδυνατούν να αναλάβουν το δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος της συμμετοχής τους, αναδεικνύει την πρόθεση του κράτους να απελευθερώσει πλήρως, με όρους «αγοράς» και τις εκθέσεις βιβλίου, λέγοντας, στην ουσία: «Συμμετέχει όποιος μπορεί να πληρώσει»! Είναι χαρακτηριστικό ότι η μη οικονομική συμμετοχή του κράτους γνωστοποιήθηκε στις 5/11 από το ΕΚΕΒΙ, σε συνάντηση στην οποία είχαν κληθεί 11 εκδοτικά ξεχωριστά, τα οποία είχαν μισθώσει περίπτερα στην περσινή διοργάνωση, καθώς και οι εκπρόσωποι των συλλογικών φορέων των εκδοτών.

Φυσικά, ο εκδοτικός κόσμος βρίσκεται σε αναβρασμό και αναμένονται εξελίξεις, αφού επίκειται και νέα συνάντηση εκδοτών - ΕΚΕΒΙ. Το τελευταίο, μάλιστα, προτίθεται να οργανώσει το 2009 σύσκεψη «για το μέλλον του ελληνικού βιβλίου». Βέβαια, ακόμη αναμένεται η συνέντευξη Τύπου του ΕΚΕΒΙ για την οικονομική του κατάσταση, η οποία αρχικά είχε «αναβληθεί»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ