Τρίτη 11 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ντασσέν στο Μουσείο Μπενάκη

Ο Ντασσέν, σε γύρισμα της ταινίας «Ο δήμιος των κολασμένων» (1947) καταβρέχει τον πρωταγωνιστή Μπαρτ Λάνγκαστερ
Ο Ντασσέν, σε γύρισμα της ταινίας «Ο δήμιος των κολασμένων» (1947) καταβρέχει τον πρωταγωνιστή Μπαρτ Λάνγκαστερ
Δέκα ταινίες που καλύπτουν τις τρεις κύριες δημιουργικές περιόδους του Ζυλ Ντασσέν θα προβληθούν στο αφιέρωμα που διοργανώνει το Ιδρυμα «Μελίνα Μερκούρη», σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη από 13 - 15/11 (κτίριο Πειραιώς 138).

Πρόκειται για ταινίες που κατάφερε να γυρίσει στις ΗΠΑ, μέσα στις συνθήκες του αντικομμουνιστικού μακαρθισμού, όπως: «Ο δήμιος των κολασμένων», «Η γυμνή πόλη», «Οι άνθρωποι του αίματος» και «Η νύχτα και η πόλη», η ταινία «Ριφιφί» που σηματοδότησε τη μεγάλη επιστροφή του μετά τον αποκλεισμό του λόγω της μακαρθικής «μαύρης λίστας» και τη λεγόμενη «ελληνική περίοδο», με ταινίες όπως: «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται», «Ποτέ την Κυριακή», «Φαίδρα» και «Υπόσχεση την αυγή». Θα προβληθεί επίσης ένα σπάνιο αρχειακό υλικό, το ντοκιμαντέρ «Το τρίο», μια ταινία μικρού μήκους με τους Αρθουρ Ρουμπινστάιν, Γιάσμπα Χέιφετζ και Γκρέγκορ Πιατιγκόρσκι, σε πρόβα πάνω στο πρώτο μέρος του τρίο σε σι ύφεση του Σούμπερτ και τα τρία πρώτα μέρη του τρίο σε ρε ελάσσονα του Μέντελσον (13/11, 9.30 μ.μ.), αμέσως μετά θα προβληθεί και η ταινία «Ποτέ την Κυριακή».

Το υπόλοιπο πρόγραμμα έχει ως εξής: 14/11 (από τις 4 μ.μ.): «Υπόσχεση την αυγή», «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», «Οι άνθρωποι του αίματος», «Ο δήμιος των κολασμένων». 15/11 (από 3 μ.μ.): «Φαίδρα», «Το Τρίο», «Η νύχτα και η πόλη», «Ριφιφί», «Η γυμνή πόλη».

Εξάλλου, η Ταινιοθήκη της Ελλάδας, στο πλαίσιο του 49ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, θα προβάλλει στις 16/11 (αίθουσα «Παύλος Ζάννας», 5 μ.μ.) την αποκατεστημένη κόπια της βωβής ταινίας «Το μυστήριο του πύργου του Αϊφελ» (1927) του Γάλλου σκηνοθέτη Julien Duvivier, συνοδεία ζωντανής μουσικής από τον Μηνά Ι. Αλεξιάδη. Στις 20/11 (αίθουσα «Παύλος Ζάννας», 1 μ.μ.) θα παρουσιάσει την ψηφιακή «πύλη» «MIDAS- www.filmarchives-online.eu:1.». Πρόκειται για προβολή αρχειακού οπτικοακουστικού υλικού από τα ευρωπαϊκά κινηματογραφικά αρχεία, με θέμα «Σκηνές από το παρελθόν των ευρωπαϊκών πόλεων». Ακολουθεί συζήτηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ