Τετάρτη 12 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
Σε απεργία πείνας 4.805 κρατούμενοι

Η κυβέρνηση ...υπόσχεται να ικανοποιήσει κάποια από τα αιτήματά τους

ICON

Περισσότεροι από 4.805 κρατούμενοι και κρατούμενες σε 21 φυλακές της χώρας συμμετέχουν στην απεργία πείνας, με στόχο την υλοποίηση των αιτημάτων τους, που αφορούν κυρίως τις άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους. Η κινητοποίηση αυτή συνδυάζεται με την αποχή από το συσσίτιο, στην οποία έχουν προχωρήσει, συνολικά, πάνω από 8.000 φυλακισμένοι. Περίπου 20 άτομα (σε Αμφισσα και Τρίκαλα) έραψαν το στόμα τους, ως ένδειξη αφοσίωσης στον αγώνα των φυλακισμένων.

Από τα αιτήματά τους, ξεχωρίζουν η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα σωφρονιστικά καταστήματα, η μείωση των εξοντωτικών ποινών (ειδικά τα τελευταία χρόνια μετά την υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος), η ανάγκη αποσυμφόρησης των φυλακών, η ελευθερία πρόσβασης φορέων και συλλόγων στα καταστήματα, η πλήρης και μόνιμη ιατρική κάλυψη των φυλακών, η μείωση του χρόνου προφυλάκισης.

Χαρακτηριστικά, αναφέρουμε πως η πληρότητα αυτή τη στιγμή των φυλακών ξεπερνά το 200%, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το κατάστημα του Κορυδαλλού, όπου κρατούνται 2.000 αντί για 640 που έπρεπε να υπήρχαν με βάση τις υποδομές. Παράλληλα, το 42-45% των φυλακισμένων είναι αλλοδαποί, που αντιμετωπίζουν κυρίως την ποινή της διοικητικής απέλασης. Το 45% των κρατουμένων (που αγγίζουν πανελλαδικά τους 14.000), είναι χρήστες ναρκωτικών και αντί να αξιοποιηθεί το κέντρο απεξάρτησης κρατουμένων στον Ελαιώνα, αυτή τη στιγμή υπολειτουργεί με ευθύνη της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της «Πρωτοβουλίας για τα δικαιώματα των κρατουμένων», οι κρατούμενοι ανά σωφρονιστικό κατάστημα που έχουν κατέβει σε απεργία πείνας, είναι: Αλικαρνασσού 79, Αμφισσας 131, Ανηλίκων Αυλώνα 183, Γρεβενών 160, Ανηλίκων Διαβατών 12, Διαβατών 430, Δομοκού 580, Γυναικείες Φυλακές Ελαιώνα Θηβών 59, Κέρκυρας 192, Κομοτηνής 231, Κορυδαλλού 950, Λάρισας 230, Μαλανδρίνου 289, Πάτρας 900, Τρικάλων 130, Χαλκίδας 163, Χανίων 33, Χίου 53.

Κυβερνητικές υποσχέσεις

Μπροστά στη μεγάλη κινητοποίηση των κρατουμένων, η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης υπόσχεται ότι θα επιλύσει κάποια από τα προβλήματα. Το Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο Φυλακών (ΚΕΣΦ) (σ.σ. συμμετέχουν δικαστικοί, νομικοί κ.ά.) μετά τη χτεσινή σύσκεψη πρότεινε στον υπουργό Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκη την αποφυλάκιση περίπου 1.500 κρατουμένων και μια σειρά προτάσεις για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και μεταχείρισης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης υποσχέθηκε ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα υλοποιηθούν αυτές οι εισηγήσεις. Επίσης, η ηγεσία του υπουργείου έκανε αποδεκτά πλέον κάποια άλλα ήσσονος σημασίας αιτήματα, όπως της ίσης μεταχείρισης των κρατουμένων στα ευεργετικά ημερομίσθια και την ειδική αιτιολόγηση από τις Διευθύνσεις των φυλακών στην απόρριψη τακτικών και έκτακτων αδειών, ενώ απέστειλε τις σχετικές εγκυκλίους στα σωφρονιστικά καταστήματα.

Ειδικότερα, η ΚΕΣΦ εισηγήθηκε στην ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης - μεταξύ άλλων - τα εξής:

  • Το ανώτατο όριο της προσωρινής κράτησης να περιοριστεί στους 12 μήνες από τους 18 που είναι σήμερα, με εξαίρεση τα αδικήματα για τα οποία προβλέπεται ποινή κάθειρξης 20 ετών και ισόβια.
  • Οι καταδικασθέντες για διάπραξη πλημμελημάτων να απολύονται, εφόσον έχουν εκτίσει το 1/5 της ποινής για διετή καταδίκη και το 1/3 της ποινής για καταδίκη μεγαλύτερη των δύο ετών (εφάπαξ εφαρμογή του μέτρου).
  • Να ισχύει και για τους καταδικασθέντες για ναρκωτικά η έκτιση των 3/5 της ποινής για την απόλυσή τους. Με εξαίρεση αυτούς που έχουν καταδικαστεί καθ' υποτροπή ή ασκούν εμπορία ναρκωτικών κατ' επάγγελμα ή κατά συνήθεια ή που εμπορεύτηκαν ιδιαίτερα μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών.
  • Η άδεια των κρατουμένων να αυξηθεί κατά μία μέρα, με αποτέλεσμα να επεκταθεί το δικαίωμα άδειας σε κρατούμενους σε 36 έως 48 ημέρες το χρόνο.
  • Να προβλεφτεί συγχώνευση των προς εκτέλεση πειθαρχικών ποινών των φυλακισμένων.
  • Να προβλεφτεί η επέκταση της υπό όρους απόλυσης για τους τετραπληγικούς, τυφλούς, τους πάσχοντες από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και από ανθεκτική φυματίωση.

Στο μεταξύ, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας (ΔΣΑ) χτες, με ανακοίνωσή του, ζητά να επιλυθούν τα προβλήματα των κρατουμένων, ενώ ζητά συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ