Τετάρτη 12 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΞΥΛΟΔΑΡΜΟ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ
Αστυνομικοί είδαν ότι ο νεαρός ... αντιστάθηκε

«Το εάν θα ασκηθεί βία σε μια σύλληψη εξαρτάται από το συλλαμβανόμενο. Αν δεν έχει λόγο να αντισταθεί, γίνεται η σύλληψη χωρίς πρόβλημα».

«Κλοτσούσε και χτυπούσε με γροθιές. "Ηρέμησε του έλεγαν", αλλά αυτός (σ.σ. ο Κύπριος φοιτητής) προσπαθούσε να διαφύγει. Μου ζήτησαν χειροπέδες και τις έδωσα. Αν και είχαμε εντολή να μην έχουμε χειροπέδες, τις είχα πάνω μου...».

Σε αυτές τις φράσεις αστυνομικού, που βρισκόταν το βράδυ της 17ης Νοέμβρη 2006 κοντά στην ομάδα που ξυλοκοπούσε άγρια τον Αυγουστίνο Δημητρίου, βρίσκεται ουσιαστικά η «γραμμή» των καταθέσεων αστυνομικών στη δίκη συναδέλφων τους για τα γεγονότα εκείνης της μέρας έξω από το ΑΠΘ. Ούτε λίγο - ούτε πολύ, τέτοιου τύπου καταθέσεις επαναφέρουν το «επιχείρημα» ότι «φταίει η ζαρντινιέρα».

Φράσεις και διαπιστώσεις, που αποτελούν πρόκληση με δεδομένο ότι εκείνο το βράδυ η προβολή του ξυλοδαρμού από τηλεοπτικούς σταθμούς όχι μόνο δεν έδειξε αντίσταση του νεαρού, αλλά, πολύ περισσότερο, που, όταν εκείνος ήταν ξαπλωμένος στο πεζοδρόμιο έχοντας χάσει τις αισθήσεις του, τον χτυπούσαν με μανία προκαλώντας του σοβαρές σωματικές βλάβες.

Θυμίζουμε ότι ο άγριος ξυλοδαρμός του φοιτητή έγινε με φόντο τον αγωνιστικό γιορτασμό της 17ης Νοέμβρη και σε κλίμα έντασης της αστυνομοκρατίας και τρομοκρατίας ενάντια στο φοιτητικό κίνημα της Θεσσαλονίκης, που αντιστεκόταν στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και ενάντια στον αντιδραστικό νόμο - πλαίσιο.

«Τον βλέπω και θέλω να δω για ποιο λόγο ξυλοκοπείται», κατέθεσε χτες ο καθηγητής Γ. Κρεστενίτης, ο οποίος σημείωσε - όπως και άλλοι καθηγητές - ότι «κανένας αστυνομικός δεν έδωσε στοιχεία ή το βαθμό του», όταν οι καθηγητές ρωτούσαν ποιοι είναι αυτοί που χτυπούν τον άνθρωπο και για ποιο λόγο. «Μία ομάδα ατόμων με περιβολή σαν και αυτούς που κάνουν επεισόδια κάθονταν και γύρω τους ήταν ένστολοι αστυνομικοί», σημείωσε καθηγητής, ο οποίος είδε στη συνέχεια τον ξυλοδαρμό από μακριά.

Το αίτημα της υπεράσπισης των οκτώ αστυνομικών για ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη για την κατάσταση του Αυγουστίνου Δημητρίου (ο οποίος πάσχει από ψυχολογικά προβλήματα) απορρίφθηκε από τον εισαγγελέα και τον πρόεδρο του δικαστηρίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ