Σάββατο 15 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ - ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Κλιμακώνεται η ένταση

Χωρίς τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα η περιοχή, μετά από 11 μέρες αποκλεισμού

Ρουκέτες μεγάλου βεληνεκούς χρησιμοποίησε για πρώτη φορά η «Χαμάς»

Από μεγάλη διαδήλωση χτες στη Γάζα, ενάντια στον ισραηλινό αποκλεισμό

Associated Press

Από μεγάλη διαδήλωση χτες στη Γάζα, ενάντια στον ισραηλινό αποκλεισμό
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Κλιμακώνεται η ένταση στη Λωρίδα της Γάζας για ενδέκατη συνεχόμενη μέρα, ενώ τα μεθοριακά περάσματα παραμένουν πάντα κλειστά, με αποτέλεσμα μια τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή να βρίσκεται προ των πυλών. Παρά τις διαβεβαιώσεις τόσο της «Χαμάς» όσο και της ισραηλινής ηγεσίας ότι επιθυμούν τη συνέχιση της εκεχειρίας, η κατάσταση, χθες, άγγιξε νέα επίπεδα βίας μετά από την εκτόξευση αργά το βράδυ ρουκετών μεγάλου βεληνεκούς που έπληξαν τα περίχωρα της ισραηλινής πόλης Ασκελόν.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, πρόκειται για ρουκέτες ανάλογου τύπου των σοβιετικής κατασκευής «Γκραντ» και είναι η πρώτη φορά που τόσο μεγάλου βεληνεκούς όπλα χρησιμοποιούνται από τους μαχητές στη Λωρίδα της Γάζας. Αν και δεν υπήρξαν θύματα στην Ασκελόν, το γεγονός και μόνο της χρησιμοποίησης νέων ρουκετών σήμανε συναγερμό στην ισραηλινή ηγεσία. Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ συναντήθηκε εκτάκτως με τον υπουργό Αμυνας Εχούντ Μπαράκ και την ηγεσία του στρατεύματος. Οπως όλα έδειχναν, τουλάχιστον, μέχρι χθες το βράδυ, δεν είχε αποφασιστεί καμία μεγάλης εμβέλειας στρατιωτική επιχείρηση.

Της εκτόξευσης ρουκετών μεγάλου βεληνεκούς (την ευθύνη ανέλαβε αυτή τη φορά η ίδια η «Χαμάς»), είχε προηγηθεί νέα ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, το πρωί, κατά την οποία τραυματίστηκαν δύο μαχητές της ισλαμιστικής «Τζιχάντ». Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι ετοιμάζονταν για εκτόξευση ρουκετών. Κάτι το οποίο έγινε αμέσως μετά και αυτοσχέδιες ρουκέτες «Κασάμ» έπληξαν την περίμετρο της πόλης Σντερότ.

Ανθρωπιστική τραγωδία

Να λειτουργήσουν άμεσα τα μεθοριακά περάσματα της Λωρίδας της Γάζας προκειμένου να περάσουν τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα, ζήτησε από το Ισραήλ η επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Μπενίτα Φερέρο - Βαλντέρ. Την ίδια στιγμή, η υπηρεσία αρωγής των προσφύγων του ΟΗΕ επανέλαβε ότι δεν έχει πλέον αποθέματα τροφίμων και φαρμάκων να διανείμει στους περισσότερους από 750.000 Παλαιστίνιους που εξαρτώνται άμεσα από τη βοήθειά της και επαναδιατύπωσε το αίτημά της για άμεση άρση του αποκλεισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ