Τετάρτη 19 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εμπαίζουν τους καπνοπαραγωγούς

Για ό,τι γίνεται στον καπνό την ευθύνη έχουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που ψήφισαν και εφαρμόζουν τη νέα ΚΑΠ

Με τον πόνο των καπνοπαραγωγών παίζουν ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, δημιουργώντας ψεύτικες ελπίδες, κι από κοντά τρέχουν δημαγωγικά ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει το δικό της παιχνίδι εμπαιγμού και δημιουργίας εντυπώσεων.

Σαφώς η περικοπή του 50% της επιδότησης του καπνού από το 2010 αποτελεί μεγάλο πρόβλημα και είναι ισχυρό πλήγμα για τους καπνοπαραγωγούς. Οι καπνοπαραγωγοί, αφού πρώτα, λόγω της αποδέσμευσης της επιδότησης και των εξευτελιστικών τιμών, εξαναγκάστηκαν να βγουν εκτός παραγωγής, χάνουν σε λίγο καιρό και το μισό εισόδημά τους. Με αφορμή τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας ΕΕ που ξεκίνησε χτες και θα ολοκληρωθεί πιθανότατα αύριο, καλλιεργήθηκε το τελευταίο διάστημα ένα κλίμα, ότι μπορεί και να μην κοπεί το 50% της επιδότησης στον καπνό. Ομως, η Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται καν θέμα να αλλάξει κάτι στον καπνό «ο καπνός δεν είναι στο τεστ υγείας», τόνισε μην αφήνοντας κανένα περιθώριο για συζήτηση του θέματος σ' αυτό το Συμβούλιο.

Πάντως, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, που πανηγύριζαν όταν ψηφίστηκε η νέα ΚΑΠ, τώρα κόπτονται για την περικοπή της επιδότησης στον καπνό. Και πατώντας πάνω στην αγωνία των καπνοπαραγωγών, έστησαν μαζί με την Καπνική και κάποιες Ενώσεις, κινητοποιήσεις σε καπνοπαραγωγικές περιοχές της χώρας. Χτες, έγιναν κινητοποιήσεις καπνοπαραγωγών σε Αιτωλοακαρνανία, Φθιώτιδα και Πιερία και στους δύο πρώτους νομούς κατέβηκαν και τρακτέρ στους δρόμους. Από κοντά το ΠΑΣΟΚ, βρήκε την ευκαιρία να δημαγωγήσει και να καταγγείλει τη ΝΔ για ό,τι ψήφισε τον Απρίλη του 2004 για τον καπνό. Αλλά το ΠΑΣΟΚ αποσιωπά το γεγονός πως ό,τι ψήφισε η ΝΔ τότε ήταν σε συνέχεια των όσων είχε ψηφίσει τον Ιούνη του 2003 το ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Κι από κοντά βγήκε και ο ΣΥΝ να εκφράσει τις διαχειριστικές ανησυχίες του για το πώς θα μοιραστούν τα κονδύλια του δεύτερου πυλώνα στους καπνοπαραγωγούς...

Από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εμπαίζει κι αυτός με τη σειρά του τους καπνοπαραγωγούς. Αφού πρώτα καλλιέργησε προσδοκίες ότι μπορεί να γίνει κάτι με την πρωτοβουλία των οκτώ καπνοπαραγωγών χωρών της ΕΕ, βγήκε χτες και ανακοίνωσε ότι το σύνολο των ενισχύσεων του καπνού θα αποδίδεται στους καπνοπαραγωγούς. Αυτό δείχνει ότι το 50% της επιδότησης θα κοπεί. Ομως, για να δοθούν τα χρήματα από το δεύτερο πυλώνα στις δράσεις που ορίζει η ΕΕ, θα πρέπει να υπάρχει και ίδια συμμετοχή. Και το ερώτημα είναι από πού θα περισσέψουν χρήματα στους καπνοπαραγωγούς και τι θα κερδίσουν, αν μπουν σ' αυτά τα προγράμματα. Οι φτωχομεσαίοι καπνοπαραγωγοί θα μείνουν εκ των πραγμάτων απ' έξω.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ