Παρασκευή 28 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΚΕ
Επικυρώνουν νέα αντιλαϊκή επίθεση

Παρά την έντονη διαμαρτυρία εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων την πρώτη μέρα του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ για την αντιλαϊκή πολιτική που χαράσσεται και υλοποιείται (σ.σ. στην ηγεσία της Ενωσης βρίσκονται εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ), σήμερα αναμένεται να επικυρωθούν, ανάμεσα σε άλλα, οι προτάσεις του οργάνου για την αντιμετώπιση της διεθνούς κρίσης που θα αποβούν σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της ΤΑ για την αντιμετώπιση της κρίσης», προτείνει σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών για τη συγκράτηση της ύφεσης, με πόρους που θα προέρχονται από θεσμοθετημένα έσοδα των δήμων (σ.σ. χρήματα των εργαζομένων) ή από δανεισμό από διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς. Μ' αυτήν την έννοια, η άποψη του προέδρου της ΚΕΔΚΕ, Ν. Κακλαμάνη, προχτές στην ομιλία του, ότι δηλαδή οι δήμοι βάζουν πιο προωθημένα αιτήματα σε όφελος των εργαζομένων, όταν παράλληλα την ίδια ώρα αποδέχονται την παρακράτηση των πόρων της ΤΑ, την επιβολή του κεφαλικού φόρου της αύξησης των τελών κυκλοφορίας, την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, τη μερική απασχόληση, την εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών, μόνο την πραγματικότητα δεν απηχεί.

Κατά τα άλλα, χτες, στην ομιλία του, ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ, Δ. Καλογερόπουλος, επανέλαβε τη βούλησή του να προχωρήσει ο «Καποδίστριας 2». Ζήτησε δε να παγώσει, για δύο χρόνια, η παρακράτηση των οφειλών των δήμων προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Ο ίδιος έκανε λόγο για αύξηση των πόρων της ΤΑ για το 2009, όταν συνεχίζονται οι παρακρατήσεις στα έσοδά της, ενώ το ποσοστό που εισπράττει από τον κρατικό προϋπολογισμό φτάνει μόλις το 3,7%. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θ. Νάκος ισχυρίστηκε ότι «αναλάβαμε τις υποχρεώσεις του χθες» με την απόδοση στους δήμους του ποσού των 1,711 δισ. ευρώ, ως παρακρατημένοι πόροι, όταν αυτοί ανέρχονται συνολικά, σε πραγματικές τιμές, στα περίπου 10 δισ. ευρώ. Ο υφυπουργός είπε ότι διασφαλίζεται για δύο χρόνια η συνέχιση των κοινωνικών δομών των δήμων (ΚΔΑΠ, Βοήθεια στο Σπίτι, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, κλπ.», στη χρηματοδότηση των οποίων προτείνει να συμβάλλει και η ίδια η ΚΕΔΚΕ - όπως σημειώνεται στη σχετική εισήγηση για το επιχειρησιακό πρόγραμμα της ΤΑ - με 50 εκατομμύρια ευρώ που θα αντλήσει από το πρόγραμμα «Θησέας», το οποίο που αιμοδοτούν τα ταμεία των δήμων. Κι αυτό γιατί η οικονομική συμμετοχή των υπουργείων στο εν λόγω χρηματοδοτικό έργων και δράσεων των δήμων πρόγραμμα, είναι σχεδόν ανύπαρκτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ