Κυριακή 30 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Και τώρα θυσίες για τη ... «σωτηρία» του καπιταλισμού!

Ενα αποκαλυπτικό άρθρο της εφημερίδας «Wall Street Journal Europe», για τον τρόπο που σχεδιάζουν να ξεπεράσουν την κρίση οι μεγάλες καπιταλιστικές χώρες και τα μονοπώλια

Στις 17 Νοέμβρη - ανήμερα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου που ο λαός και η νεολαία της Ελλάδας τιμούσαν τους νεκρούς της εξέγερσης του 1973 με μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις και πορεία στην αμερικανική πρεσβεία - δημοσιεύτηκε στην οικονομική εφημερίδα «Ναυτεμπορική» άρθρο της εφημερίδας «Wall Street Journal Europe», με τον τίτλο «Καπιταλισμός: Η επώδυνη διαδικασία αναδιάρθρωσης». Πρόκειται για ένα άρθρο ιδιαίτερα αποκαλυπτικό, για το πώς σχεδιάζουν οι κυβερνήσεις των καπιταλιστικών χωρών, να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και απειλεί να βυθίσει στο τούνελ της ύφεσης την παγκόσμια οικονομία. Αναδημοσιεύουμε αυτούσιο το συγκεκριμένο άρθρο (οι υπογραμμίσεις δικές μας), επειδή σε κάθε παράγραφό του, αποτυπώνεται ανάγλυφα η βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήματος:

«Οι νόμοι του καπιταλισμού - ακόμη και στην πιο "ήπια" μορφή του - δεν αφήνουν περιθώρια: οι ισχυρότερες εταιρείες είναι και εκείνες που θα επιζήσουν. Οι αδύναμες και με οικονομικά προβλήματα δεν έχουν ελπίδα.

Και η οικονομία πάει μπροστά. Και όταν οι καιροί είναι δύσκολοι - όπως τώρα - ο "δημιουργικός καταστροφισμός" του καπιταλισμού επιταχύνεται. Και αντί να μεσολαβήσουν δεκαετίες, η αναδιάρθρωση ενός κλάδου ολοκληρώνεται μέσα σε λίγα μόλις χρόνια.

Για τους εργαζόμενους, αυτό δυστυχώς συνεπάγεται απώλειες εκατομμυρίων θέσεων εργασίας. Θα πρέπει όμως να εκλαμβάνει κανείς την επώδυνη διαδικασία αναδιάρθρωσης ως μια μεγάλη δόση οικονομικής "χημειοθεραπείας".

Δύσκολη και επώδυνη. Και ουσιαστικά δεν υπάρχει πραγματική επιλογή για την απόλυτη εξυγίανση. Και αρκεί μια ματιά γύρω μας: οι αμερικανικές τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και όμιλοι λιανικής καταρρέουν. Και οι "τυχερές" εξαγοράζονται, ενώ οι "άτυχες" επιχειρήσεις κηρύσσουν πτώχευση. Μέχρι τα τέλη του έτους, τα αποτελέσματα όλων αυτών θα είναι ξεκάθαρα: δυοπώλια και ολιγοπώλια θα ελέγχουν την αμερικανική οικονομία.

Την προπροηγούμενη εβδομάδα, η DHL - τμήματα ταχυμεταφορών του γερμανικού ομίλου Deutsche Post - ανακοίνωσε το κλείσιμο των αμερικανικών της δραστηριοτήτων και την κατάργηση 9.500 θέσεων εργασίας. Η αποτυχημένη προσπάθεια της DHL να ανταγωνιστεί με τις UPS και FedEx - οι οποίες ελέγχουν το 80% της αμερικανικής αγοράς - αναμένεται να κοστίσει στην Deutsche Post σχεδόν δέκα δισ. δολάρια μέχρι τα τέλη του έτους. Και όταν τα κεφάλαια σπανίζουν, οι μη κερδοφόρες εταιρείες εξαφανίζονται και οι ισχυροί επιβιώνουν και ευημερούν.

Ας ανατρέξει κανείς τις ΑΤ& Τ και Verizon Wireless, τους δύο μεγαλύτερους operators ασύρματης τηλεφωνίας στις ΗΠΑ. Η Sprint Nextel, τρίτη σε μέγεθος, προσπαθεί να επιβιώσει. Το προηγούμενο τρίμηνο έχασε 1,3 εκατ. συνδρομητές.

Ομως το ξεκαθάρισμα των νικητών από τους νικημένους αποτελεί μεν μια σκληρή διαδικασία, από την οποία όμως θα ανακύψει μια πιο "υγιής" οικονομία. Γι' αυτό και η δημιουργία τραπεζικού ολιγοπωλίου στις ΗΠΑ αποτελεί θετική εξέλιξη.

Η οικονομική "χημειοθεραπεία" φέρνει αποτελέσματα. Οι πολιτικοί στην Ουάσιγκτον θα πρέπει να το λάβουν υπόψη τους, καθώς στρέφουν την προσοχή τους στη διάσωση των αυτοκινητοβιομηχανιών του Ντιτρόιτ. Ο καπιταλισμός θέλει τρεις ή τέσσερις παγκόσμιες εταιρείες αυτοκινήτων. Και αυτό που θέλει ο καπιταλισμός είναι συνήθως και αυτό που γίνεται».

Από την πλευρά μας, συμφωνούμε απόλυτα με τις διαπιστώσεις, που αποτελούν προάγγελο για το τι επιφυλάσσουν στους λαούς του κόσμου οι κυβερνήσεις - υπηρέτες των πολυεθνικών και των μονοπωλίων. Η μόνη ένταση που έχουμε είναι στον επίλογο. Διαφωνούμε μόνο με τη διαπίστωση ότι «αυτό που θέλει ο καπιταλισμός είναι συνήθως και αυτό που γίνεται», με την εξής προϋπόθεση. Οτι δηλαδή οι άνθρωποι του μόχθου και της δουλειάς θα ενώσουν τις δυνάμεις και θα εντείνουν τον αγώνα για την ανατροπή του καπιταλιστικού εκμεταλλευτικού συστήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ