Κυριακή 30 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Τα χειρότερα ακόμα δεν τα είδαμε...

Στο επόμενο διάστημα θα αυξηθούν οι χρεοκοπίες και εξαγορές επιχειρήσεων από μονοπώλια και πολυεθνικές, παράλληλα με μαζικές απολύσεις εργαζομένων και μειώσεις μισθών

Γρηγοριάδης Κώστας

Ακόμη δεν είδαμε τίποτε. Αυτά που ζήσαμε από τις αρχές του Σεπτέμβρη (όταν εκδηλώθηκε η οικονομική κρίση στις ΗΠΑ και επεκτάθηκε ταχύτατα στην ΕΕ και άλλες λιγότερο ή περισσότερο αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες) μέχρι σήμερα, είναι μόνον η αρχή. Τα χειρότερα είναι μπροστά μας. Και όσο περισσότερο αργούν να το συνειδητοποιήσουν αυτό οι εργαζόμενοι και τα πλατιά λαϊκά στρώματα στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου - ώστε να οργανώσουν την αντεπίθεσή τους - τόσο χειρότερες θα είναι οι επόμενες μέρες, μήνες και χρόνια που έρχονται.

Το στίγμα για τις δυσοίωνες προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας - από την οποία δεν εξαιρείται η ελληνική - το δίνουν καθημερινά τα τηλεγραφήματα των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων, που μας πληροφορούν για τις συνεχιζόμενες μαζικές απολύσεις, τα νέα λουκέτα σε επιχειρήσεις, τη μείωση της παραγωγής κλπ. Ενδεικτικά είναι και 3 τηλεγραφήματα που έκαναν το γύρο του κόσμου το τελευταίο δεκαήμερο (μεταδόθηκαν και από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων), που μας πληροφορούν ότι:

  • Μετά τη «φούσκα» της αγοράς ακινήτων στις ΗΠΑ, αναμένεται να σκάσει σύντομα και η «φούσκα των πιστωτικών καρτών», καθώς - όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της «Ντόιτσε Βέλε» - «τα χρέη των Αμερικανών από το "πλαστικό" χρήμα έχουν εκτιναχτεί στα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια».
  • Ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος - Καν προειδοποιεί πως «μεγαλώνει ο αριθμός των χωρών που ζητούν οικονομική βοήθεια από το ΔΝΤ», ενώ αξιωματούχοι των μεγαλύτερων οικονομιών και οργανισμών εκφράζουν δημόσια τις «ανησυχίες τους για οικονομική ύφεση με διάρκεια μεγαλύτερη του αναμενόμενου».
  • Σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας (ΠΤ), «η πιστωτική κρίση θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη της ρωσικής οικονομίας φέτος και το 2009, πλήττοντας περίπου 1,3 εκατ. Ρώσους που ζουν σε συνθήκες φτώχειας». Με την έκθεση αυτή, η ΠΤ ομολογεί δημόσια και μια πικρή αλήθεια. Οτι, δηλαδή, ένα από τα μεγάλα επιτεύγματα του σοσιαλισμού - όπως η εξάλειψη της φτώχειας και της κοινωνικής εξαθλίωσης που πέτυχαν οι κυβερνήσεις της ΕΣΣΔ στα περίπου 70 χρόνια οικοδόμησης του σοσιαλισμού - αποτελεί από το 1991 ...«όνειρο θερινής νυκτός» τόσο για τη Ρωσία όσο και για τις άλλες πρώην σοσιαλιστικές χώρες.

Στα 17 χρόνια από την ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ και τις άλλες πρώην σοσιαλιστικές χώρες, άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για μια σειρά κατακτήσεις και δικαιώματα των εργαζομένων, σε Ανατολή και Δύση. Η ανυπαρξία του λεγόμενου «αντίπαλου δέους» (δηλαδή του σοσιαλιστικού συστήματος), σε συνδυασμό με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων, ενίσχυσε την κερδοσκοπική ασυδοσία και, σε τελική ανάλυση, τη βαρβαρότητα του μεγάλου κεφαλαίου, που προχώρησε ακάθεκτο, σε παγκόσμια κλίμακα, στη σύνθλιψη των λαϊκών εισοδημάτων και κοινωνικών κατακτήσεων. Το τελικό αποτέλεσμα είναι γνωστό. Οι πολιτικές μεγιστοποίησης των κερδών και υπερκερδών των μονοπωλιακών και των πολυεθνικών ομίλων, με την εντατικοποίηση του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης και τη σύνθλιψη των λαϊκών εισοδημάτων, προκάλεσαν μια ώρα νωρίτερα το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, που βιώνουμε κάθε μέρα όλο και πιο έντονα.

Μπροστά στο ενδεχόμενο να καταρρεύσει το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα, από την οικονομική κρίση και την επερχόμενη ύφεση, οι κυβερνώντες - υπηρέτες των συμφερόντων της πλουτοκρατίας - κάνουν ό,τι μπορούν για τη «σωτηρία» του καπιταλιστικού συστήματος, με μέτρα και πολιτικές, που - σε βάθος χρόνου - εντείνουν την ανισοκατανομή του πλούτου, προς όφελος των κεφαλαιοκρατών. Τον ίδιο σκοπό υπηρετούν και τα περίπου 5 τρισεκατομμύρια ευρώ, που αποφάσισαν μέχρι τώρα να προσφέρουν 20 κυβερνήσεις (των ΗΠΑ, της ΕΕ, της Ρωσίας, Κίνας κλπ.) με τα διάφορα «πακέτα σωτηρίας» συγκεκριμένων τραπεζών, επιχειρηματικών ομίλων και πολυεθνικών. Ανάμεσα σ' αυτά τα 5 τρισ. δολάρια, είναι και τα 28 δισ. ευρώ που αποφάσισε να δώσει η ελληνική κυβέρνηση στους τραπεζίτες για να ανακουφίσουν τους οικονομικά ασθενέστερους... με τη χορήγηση νέων δανείων.

Το τελικό αποτέλεσμα και των πολυδιαφημισμένων «πακέτων» ή «σχεδίων σωτηρίας» θα είναι, από τη μια, η παραπέρα συγκέντρωση και συγκεντροποίηση κεφαλαίου και κερδών σε ακόμη λιγότερα χέρια και, από την άλλη, η εξάπλωση της φτώχειας και της κοινωνικής εξαθλίωσης σε όλο και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού της Γης. Από αυτήν την άποψη, ένα είναι βέβαιο. Τις εφιαλτικές μέρες, που πέρασαν μερικές δεκάδες χιλιάδες εργαζομένων (αρχικά στις ΗΠΑ και μετά στην Ευρώπη)- κυρίως αυτοί που έχασαν σε ένα μερόνυχτο τη δουλειά ή το σπίτι και άλλα περιουσιακά τους στοιχεία, επειδή δεν μπορούσαν να πληρώσουν τη δόση του δανείου στην τράπεζα - τις βιώνουν κάθε μέρα όλο και μεγαλύτερα τμήματα πληθυσμού της Γης. Αν κάτι περιορίζει το βαθμό αντιλαϊκότητας των πακέτων «σωτηρίας» που ετοιμάζονται να εφαρμόσουν οι κυβερνήσεις από τις ΗΠΑ μέχρι την Κίνα και από την Ευρώπη μέχρι την Αφρική, αυτό είναι ο φόβος της κοινωνικής έκρηξης.

Στο βαθμό που οι εργαζόμενοι δε φρενάρουν με τους αγώνες τους τα απάνθρωπα σχέδια των κεφαλαιοκρατών, ο εφιάλτης της ανεργίας, της φτώχειας, της κοινωνικής εξαθλίωσης, της κατάσχεσης του σπιτικού ή άλλων περιουσιακών στοιχείων από την τράπεζα, θα αγκαλιάζει όλο και μεγαλύτερα τμήματα των ανθρώπων του μόχθου και της δουλειάς. Τόσο στις ΗΠΑ όσο και στις υπόλοιπες καπιταλιστικές χώρες του πλανήτη.


Κείμενα:
Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκδήλωση τιμής και μνήμης την Πέμπτη 28 Ιούλη (2016-07-23 00:00:00.0)
Ο κύριος Κιμ και η φτώχεια (2013-04-07 00:00:00.0)
Απεργία στη Λέσβο (2012-01-14 00:00:00.0)
Υπόγεια κόντρα ΗΠΑ - Ρωσίας (2011-10-07 00:00:00.0)
Ανάπτυξη - φτώχεια και «τρομοκρατία» (2003-11-21 00:00:00.0)
Τώρα τη βομβαρδίζουν, αύριο θα την "ανασυγκροτήσουν" (1999-05-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ