Σάββατο 29 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΙΑΝΙΚΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ
Σε τροχιά υποχώρησης η λαϊκή κατανάλωση

Πτώση 1,8% του όγκου λιανικών πωλήσεων το Σεπτέμβρη

Πτώση στο επίπεδο της λαϊκής κατανάλωσης καταγράφεται στα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ), που για τους τελευταίους μήνες προσλαμβάνει εντονότερα χαρακτηριστικά. Η εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της αποδυνάμωσης των λαϊκών εισοδημάτων εξαιτίας και της ακρίβειας σε ολόκληρη την γκάμα των εμπορευμάτων πλατιάς κατανάλωσης και βέβαια της εισοδηματικής πολιτικής λιτότητας, στην οποία έβαλαν πλάτη και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Ο όγκος των εμπορευμάτων που πουλήθηκαν από τα καταστήματα λιανικής (σε αποπληθωρισμένες τιμές) για το μήνα Σεπτέμβρη του 2008 - συγκριτικά με το Σεπτέμβρη του 2007 - εμφανίζει πτώση 1,8% έναντι αύξησης 0,4% πέρυσι. Σε μέσα επίπεδα 9μήνου Γενάρη - Σεπτέμβρη 2008 η μείωση του τζίρου των καταστημάτων -αποπληθωρισμένες τιμές - διαμορφώνεται σε 0,5%.

Η λαϊκή κατανάλωση στρέφεται στα απολύτως απαραίτητα είδη της καθημερινότητας. Για το μήνα Σεπτέμβρη ο όγκος των πωλήσεων από τα καταστήματα ειδών διατροφής εμφανίζει πτώση 1,1% και από τα καταστήματα «ειδών εκτός διατροφής» πτώση 2,2%. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ακόμη και τα σούπερ μάρκετ γνωρίζουν κάμψη 0,2%. Σε μέσα επίπεδα 9μήνου τα καταστήματα διατροφής εμφανίζουν ισχνή άνοδο 0,2% σε αντίθεση με τα καταστήματα «ειδών εκτός διατροφής», όπου ο όγκος των πωλήσεων υποχώρησε σε ποσοστό 0,9%.

Σε τρέχουσες τιμές ο τζίρος των καταστημάτων λιανικής εμφανίζει στο 9μηνο αύξηση 3,2%, δηλαδή αρκετά κάτω από το επίπεδο του επίσημου πληθωρισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ