Κυριακή 30 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
Αλληλεγγύη στους λαούς της Λατινικής Αμερικής

Το ψήφισμα που υιοθετήθηκε από τη 10η Συνάντηση στο Σάο Πάολο

Από τις μεγάλες λαϊκές διαδηλώσεις στη Βολιβία, για να προχωρήσουν ριζοσπαστικές αλλαγές

Associated Press

Από τις μεγάλες λαϊκές διαδηλώσεις στη Βολιβία, για να προχωρήσουν ριζοσπαστικές αλλαγές
Η 10η Διεθνής Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που για πρώτη φορά διεξάγεται στη Λατινική Αμερική, χαιρετίζει και εκφράζει τη χαρά της, μαζί με όλα τα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα και τις δημοκρατικές, προοδευτικές, λαϊκές και αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις στην περιοχή, για τις σημαντικές προόδους και αγώνες που έγιναν την τελευταία δεκαετία. Αυτές οι εξελίξεις έχουν κάνει αυτό το μέρος του κόσμου μια από τις σημαντικότερες εστίες αντιιμπεριαλιστικής αντίστασης, πεδίο αναζήτησης εναλλακτικών λύσεων στην ιμπεριαλιστική ηγεμονία και για παραπέρα επιτυχίες στον αγώνα για δημοκρατία, εθνική κυριαρχία και κοινωνική πρόοδο.

Σε συνθήκες που χαρακτηρίζονται από τη διευρυμένη ιμπεριαλιστική και νεοφιλελεύθερη επίθεση του κεφαλαίου σε όλο τον κόσμο, όπου εντείνεται η οικονομική - χρηματοπιστωτική κρίση του καπιταλιστικού συστήματος, η ηγεμονία των ΗΠΑ αντιμετωπίζει αυξανόμενη αμφισβήτηση από ευρύτερα τμήματα των λαών, η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική βρίσκονται σε μια πολιτική συγκυρία που σημαδεύεται από εντεινόμενους λαϊκούς αγώνες.

Σε αυτή την περιοχή έχουν επιτευχθεί σημαντικές πολιτικές νίκες από τη λαϊκή και κοινωνική αντίσταση, η οποία διεξάγεται με διαφορετικούς τρόπους και χρησιμοποιεί μια ποικιλία διαφορετικών μορφών πάλης, ενάντια στην ιμπεριαλιστική κυριαρχία και τη νεοφιλελεύθερη επίθεση. Πολλές από αυτές τις εμπειρίες οδήγησαν σε μιαν άνοδο δημοκρατικών, προοδευτικών, λαϊκών και αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων και σε δημιουργία κυβερνήσεων, στις οποίες συγκαταλέγονται και Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα που υποστηρίζουν ως στόχο τους τη μετάβαση στο σοσιαλισμό.

Οι λαοί ξεσηκώνονται

Οι λαοί της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής ξεσηκώνονται ενάντια σε ένα διεφθαρμένο και άνισο σύστημα. Πρόκειται για μια από τις πιο άνισες περιοχές του πλανήτη. Πάνω από 200 εκατομμύρια φτωχών ανθρώπων δε διαθέτουν καν τα απολύτως απαραίτητα για την επιβίωσή τους, ενώ από την άλλη δημιουργούνται νέα κέντρα ασυγκράτητου καταναλωτισμού και εξωφρενικής χλιδής. Οπως και στον υπόλοιπο κόσμο, έτσι και σ' αυτήν την περιοχή, υπάρχει ανισόμετρη ανάπτυξη, καταστρέφονται μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και μολύνεται ο πλανήτης.

Οι σκληρές επιπτώσεις από τις αντιλαϊκές πολιτικές που ακολουθήθηκαν από ιμπεριαλιστικές κυβερνήσεις για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα του μονοπωλιακού κεφαλαίου, και η βαθιά κρίση στην οποία βυθίστηκαν πολλές χώρες, ήταν κύριοι παράγοντες που επέβαλαν την αποφασιστική απάντηση των λαών.

Το παράδειγμα της Κούβας

Η ύπαρξη της Σοσιαλιστικής Κούβας και η επιτυχημένη απόκρουση των ιμπεριαλιστικών προκλήσεων και επιθέσεων ήταν εξέχουσας σημασίας για την ανάπτυξη της αντίστασης των λαών. Το παράδειγμά της κράτησε ζωντανή την ελπίδα και υπογράμμισε την πραγματική εναλλακτική λύση, το σοσιαλισμό, απέναντι στην καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Οι δυνάμεις που συμμετέχουν σε αυτές τις διαδικασίες έχουν διαφορετικούς στρατηγικούς στόχους, διαφορετικές αντοχές και ιδιαιτερότητες, που έχουν σχέση με το κοινωνικό και ιστορικό τους υπόβαθρο. Παράλληλα, αναζητούν κοινούς στόχους, όπως την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας και της οικονομικής ανάπτυξης, τον εκδημοκρατισμό του κράτους, την επεξεργασία δημοκρατικών συνταγμάτων, την ενθάρρυνση της λαϊκής συμμετοχής και την υιοθέτηση πολιτικών που αποβλέπουν στην ευημερία της πλειοψηφίας του λαού και ιδιαίτερα των εργατών.

Τα κοινωνικά κινήματα, ιδιαίτερα τα κινήματα της εργατικής τάξης και της αγροτιάς, παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην προώθηση της πάλης για προοδευτικούς μετασχηματισμούς. Η οργάνωση και κινητοποίηση των εργαζομένων, της νεολαίας, των φοιτητών, των αγροτών, των ιθαγενών πληθυσμών και των γυναικών διευρύνεται και ισχυροποιείται, μπαίνουν στην πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης και αντίστασης στη λεηλασία των πλουτοπαραγωγικών πηγών, στις ιδιωτικοποιήσεις, στη διαφθορά, στην περιβαλλοντική υποβάθμιση και άλλα σοβαρά προβλήματα της εποχής μας.

Σε αυτές τις συνθήκες αναζητείται σε υψηλότερο επίπεδο μια νέα περιφερειακή ολοκλήρωση, που θα είναι ιδιαίτερη και ανεξάρτητη από τις ΗΠΑ, αναπτύσσοντας συμπληρωματικούς μεταξύ τους μηχανισμούς που κυμαίνονται από τη MERCOSUR και την UNASUR (Ενωση των Λαών της Νότιας Αμερικής) - συμμαχίες που προσπαθούν να προωθήσουν έναν ανεξάρτητο οικονομικό και γεωπολιτικό πόλο στη Λατινική Αμερική - έως την ALBA (Μπολιβαριανή Εναλλακτική Συνεργασία για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική) που χαρακτηρίζεται από διακριτό αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο. Αξιοσημείωτες είναι επίσης και άλλες πρωτοβουλίες, που συμβάλλουν στην προώθηση της ενοποίησης της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής, όπως είναι, για παράδειγμα, το Κοινοβούλιο της MERCOSUR, η Τράπεζα του Νότου, το Συμβούλιο Αμυνας της Νότιας Αμερικής - σε ευθεία αντίθεση με την επαναδραστηριοποίηση του 4ου Αμερικάνικου Στόλου - το Ενεργειακό Συμβούλιο της Νότιας Αμερικής, η Petrocaribe και το δίκτυο της TELESUR μεταξύ άλλων μηχανισμών. Συνολικά, είναι κινήσεις και οργανώσεις, που, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, αντικειμενικά προσφέρουν αντίσταση στο νεοφιλελευθερισμό και την ηγεμονία. Μπορούν να συμβάλουν στην αντίσταση απέναντι στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και τα σχέδιά του, όπως, για παράδειγμα, στην αναβίωση της FTAA (Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών της Αμερικής), της οποίας η ήττα αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα στη σημερινή φάση για την προοδευτική και αντιιμπεριαλιστική εξέλιξη στη Λατινική Αμερική.

Αυτές οι διαδικασίες είναι αντιφατικές και δεν είναι απαλλαγμένες από αδιέξοδα και πισωγυρίσματα. Η ανάδειξη εθνικών κυβερνήσεων μέσα στο πλαίσιο της φιλελεύθερης δημοκρατίας δε σημαίνει την αυτόματη κατάκτηση της πολιτικής εξουσίας, κάτι που αποτελεί καθήκον επαναστατικών διαστάσεων, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη την έντονη αντίδραση του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού σε συμμαχία με τις δεξιάς κατεύθυνσης δυνάμεις, που επιδιώκουν τη διατήρηση των σημερινών νεοφιλελεύθερων πολιτικών, την προώθηση πραξικοπηματικών και αποσχιστικών ενεργειών, ανισότιμων συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου και τη στρατιωτικοποίηση της περιοχής.

Οσον αφορά στην αποτίμηση της πορείας των ξεχωριστών εθνικών και περιφερειακών διαδικασιών, δηλώνουμε ότι όσο μεγαλύτερο θα είναι το εύρος και το βάθος τους - με τη δημοκρατική και λαϊκή έννοια - τόσο περισσότερο θα προσεγγίζουν το στόχο προς τη νέα κοινωνία.

Τα Κομμουνιστικά Κόμματα μελετούν τις σημαντικές εμπειρίες των αντιιμπεριαλιστικών αγώνων των λαών της Λατινικής Αμερικής, λαμβάνοντας υπόψη τις συγκεκριμένες πολιτικές και ιστορικές συνθήκες. Στους κομμουνιστές δεν αρμόζουν οι αντιγραφές, αλλά βγάζουν διδάγματα από τις θετικές και αρνητικές εμπειρίες των επαναστατικών αγώνων και δημιουργικά τα εφαρμόζουν στις συγκεκριμένες συνθήκες κάθε χώρας.

Αναντικατάστατος ο ρόλος των Κομμουνιστικών Κομμάτων

Τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα είναι αναντικατάστατα στον αγώνα για το σοσιαλισμό. Στηρίζουμε τα αδελφά κόμματα της Λατινικής Αμερικής, στη δέσμευσή τους για τη δημοκρατική, λαϊκή, αντιιμπεριαλιστική επανάσταση και τις προσπάθειές τους για τη συσπείρωση όλων των επαναστατικών δυνάμεων με σεβασμό στην αυτοτέλεια και την ανεξαρτησία της κάθε εξέλιξης.

Ο σοσιαλισμός που θα πάρει μορφή στο νέο αιώνα θα συγκεντρώσει τα πιο θετικά διδάγματα από τις εμπειρίες του παρελθόντος, ιδιαίτερα αυτά που μπορούν να γενικευτούν, λαμβάνοντας υπόψη και τα κενά και τις ελλείψεις που παρατηρήθηκαν. Θα ενισχύεται από την πρωτοπόρα σκέψη που συνοδεύει την πορεία κάθε λαού στην ταξική πάλη και που υλοποιείται από τη συμμαχία μιας πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας που θα είναι πεισμένη για την υπεροχή του σοσιαλισμού απέναντι στον καπιταλισμό, όπου ηγετικό ρόλο παίζει το προλεταριάτο και οι σύμμαχοί του.

Η 10η Διεθνής Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων εκφράζει την αποφασιστική υποστήριξη και αλληλεγγύη της στη δίκαιη υπόθεση για την οποία μάχονται οι λαοί της περιοχής και εκφράζει τη διεθνιστική της αλληλεγγύη σε όλες τις αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις, ιδιαίτερα στα Κομμουνιστικά Κόμματα και άλλες επαναστατικές δυνάμεις, για μια Λατινική Αμερική και Καραϊβική ελεύθερη από κάθε μορφή εξωτερικής κυριαρχίας, για μια περιοχή που θα είναι πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά ενοποιημένη προς όφελος των λαών, για πραγματική εθνική και κοινωνική χειραφέτηση.

Κατά συνέπεια, τα κόμματα που συγκεντρώθηκαν στη Συνάντησή μας καταδικάζουν κατηγορηματικά τις ενέργειες αποσταθεροποίησης που ενορχηστρώθηκαν και εκτελέστηκαν από τον βορειοαμερικανικό ιμπεριαλισμό και τους συμμάχους του, με την υποστήριξη των ντόπιων ολιγαρχιών, για να εμποδίσουν τις προόδους των προοδευτικών και επαναστατικών κινημάτων στην περιοχή, για να αποτρέψουν την πραγματοποίηση της θέλησης των λαών.

Σε μια στιγμή που η ανθρωπότητα βιώνει μια από τις πιο δύσκολες στιγμές της Ιστορίας, που χαρακτηρίζεται από βαθιές ανισότητες και αδικίες, από πολέμους και συγκρούσεις, σε μια κατάσταση που επιδεινώνεται από την παγκόσμια οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση του καπιταλισμού που αφορά το ίδιο το σύστημα και είναι παγκόσμια, καθώς και την ενεργειακή, περιβαλλοντική και διατροφική κρίση, απευθύνουμε μήνυμα επαναστατικής αισιοδοξίας και ελπίδας, γιατί πιστεύουμε ότι η προοπτική που ξεπροβάλλει στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική επιβεβαιώνει, ως την πιο προωθημένη λύση για τους λαούς της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής αλλά και ολόκληρης της ανθρωπότητας, το σοσιαλισμό.

Σάο Πάολο, 23 Νοέμβρη 2008


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ