Τρίτη 2 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Λαϊκή πολιτιστική αντεπίθεση

Ο Μπρεχτ έλεγε: «Κι η Τέχνη πρέπει σ' αυτούς τους καιρούς των αποφάσεων ν' αποφασίσει. Μπορεί να κάνει τον εαυτό της όργανο μιας μικρής μερίδας ορισμένων που παίζουν τις θεότητες της μοίρας για τους πολλούς και που απαιτούν μια πίστη που πρέπει πρώτα από όλα να είναι τυφλή... και μπορεί να σταθεί στο πλευρό των πολλών και να βάλει τη μοίρα τους στα δικά τους χέρια»...

Στους σημερινούς καιρούς των αποφάσεων, λοιπόν, η Τέχνη ...οι φορείς της και οι καλλιτέχνες αποφασίζουν να σταθούν στο πλευρό των πολλών. Να πάρουν τη μοίρα τους στα χέρια τους, αρνούμενοι να παραδώσουν τον άνθρωπο στις συγχύσεις, στις αυταπάτες, στα «θαύματα», στη διαφθορά, στην υποκουλτούρα...

Καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στο χώρο της καλλιτεχνικής δημιουργίας, έδωσαν μαζικό «παρών», χτες το βράδυ, στο θέατρο «Τζένη Καρέζη», επιβεβαιώνοντας την ανάγκη κοινής δράσης ενός ανοιχτού, πλατιού, κοινωνικο - πολιτιστικού κινήματος. Εικαστικοί, ηθοποιοί, μουσικοί, σκηνοθέτες, συγγραφείς, συνθέτες κ.ά. ξανάδωσαν το «παρών» στην πρόσκληση της Ομάδας Πρωτοβουλίας για τη συγκρότηση και ανάπτυξη μιας καινούριας σύγχρονης Κίνησης στις Τέχνες και τον Πολιτισμό.

Στη διακήρυξη της Κίνησης, μεταξύ άλλων, αναφέρεται «ζούμε την τεράστια επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού, που λυσσαλέα ταπεινώνει ό,τι έχει κατακτήσει μέχρι σήμερα ο πανανθρώπινος πολιτισμός. Πολιτιστικές, υλικές και πνευματικές κατακτήσεις, πολιτιστική κληρονομιά και Τέχνη χρησιμοποιούνται ως άρμα για την πολιτική των μονοπωλίων και ως οικονομικό συγκριτικό πλεονέκτημα στον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό τους. Σ' ένα τέτοιο σκηνικό εμείς οι καλλιτέχνες, εργαζόμενοι στο χώρο της καλλιτεχνικής δημιουργίας, που βιώνουμε καθημερινά όλα αυτά, απορρίπτουμε αυτές τις εξελίξεις, αγανακτούμε και αναζητούμε διέξοδο από αυτήν τη μίζερη και φθοροποιό πραγματικότητα. Θ' αντισταθούμε μαζί με όσους αμφισβητούν και αρνούνται τη χειραγώγηση της Τέχνης και του Πολιτισμού μας. Θα αγωνιστούμε να διαμορφωθεί ένα κοινωνικό πολιτιστικό μέτωπο, εναντίον των μονοπωλίων και του πολιτιστικού ιμπεριαλισμού τους. Για να δημιουργήσουμε ένα κλίμα ανάτασης, αισιοδοξίας και ελπίδας, ένα υπόβαθρο αγώνα και λαϊκής πολιτιστικής αντεπίθεσης».

Ως πρώτο βήμα, μεταξύ άλλων μορφών δράσης, προτάθηκε στις 17/12, ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού, να γίνει μια μεγάλη κινητοποίηση, διεκδικώντας το 2% του προϋπολογισμού για τον Πολιτισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ