Τρίτη 2 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σχέδια - μακέτες του Σ. Αϊζενστάιν

Η μακέτα του Αϊζενστάιν για το σκηνικό της παράστασης «Ο παπουτσωμένος γάτος» (1921)
Η μακέτα του Αϊζενστάιν για το σκηνικό της παράστασης «Ο παπουτσωμένος γάτος» (1921)
Παρατείνεται μέχρι τις 31/12, λόγω της μεγάλης επιτυχίας, η έκθεση σχεδίων του Σεργκέι Αϊζενστάιν, στο βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ) (Τσιμισκή 11, Θεσσαλονίκη). Η έκθεση - που περιλαμβάνει σχέδια του μεγάλου πρωτοπόρου Ρώσου σκηνοθέτη για τις ταινίες του «Βίβα Μέξικο» και «Ιβάν ο Τρομερός», σχέδια για κοστούμια και σκηνικά θεατρικών παραστάσεων που σκηνοθέτησε, καθώς και κινηματογραφικά περιοδικά της Ρωσικής Πρωτοπορίας - πραγματοποιείται στο πλαίσιο του «Αφιερώματος στον Ευρωπαϊκό Κινηματογράφο του Μεσοπολέμου», που διοργανώνουν το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και το ΜΙΕΤ.

Το 1929 ο Αϊζενστάιν ταξίδεψε στο Χόλιγουντ για να μελετήσει την τεχνική του ομιλούντος κινηματογράφου, ενώ στις αρχές της δεκαετίας του 1930 επιχείρησε να γυρίσει στο Μεξικό την ταινία «Que Viva Mexico», που δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει. Ενθουσιασμένος από τον αισθησιασμό και την απλότητα του μεξικανικού λαού, άρχισε να σχεδιάζει με εντατικούς ρυθμούς καθημερινές σκηνές ζωής και τύπους ανθρώπων. Γέμισε ολόκληρα τετράδια με σχέδια, κυρίως με μολύβι, εικόνες που τον βοηθούσαν να οπτικοποιήσει πλευρές από τη ζωή των ανθρώπων που συναντούσε.

Επίσης, περιλαμβάνονται σχέδια από την ολοκληρωμένη ταινία «Ιβάν ο Τρομερός» (1944). Πρόκειται για ένα ιστορικό - κινηματογραφικό έπος. Η συνδυασμένη προβολή των ταινιών και των σχεδίων αναδεικνύει ορισμένες πλευρές του πολυδιάστατου και ιδιοφυούς καλλιτέχνη.

Παράλληλα με την έκθεση στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, (Αποθήκη Β1), προβάλλονται ταινίες που εντάσσονται στο κλίμα του γαλλικού σουρεαλισμού, του γερμανικού εξπρεσιονισμού και της σοβιετικής πρωτοπορίας («Μετρόπολις», «Οκτώβρης», «Η μεγάλη χίμαιρα» κ.ά.).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ