Τετάρτη 3 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συμφωνούν στα ανεπαρκή μέτρα

Με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ η κυβέρνηση θα προωθήσει μέτρα εκτόνωσης της κατάστασης που επικρατεί στις φυλακές χωρίς να αντιμετωπίσει ούτε κατ' ελάχιστον τα πραγματικά προβλήματα στα ιδρύματα και κυρίως τις κοινωνικές αιτίες που ενισχύουν την εγκληματικότητα. Το συμπέρασμα προκύπτει από τη χτεσινή συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής, του σχετικού νομοσχεδίου. Υπέρ της αρχής του προτεινόμενου νόμου τάχθηκαν τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ, ενώ το νομοθέτημα καταψήφισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, τονίζοντας πως «δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες που υπάρχουν».

Σχολιάζοντας συνολικά το νομοσχέδιο, ο Γιάννης Γκιόκας επισήμανε ότι «λαμβάνει μέτρα εκτόνωσης όπως η αποσυμφόρηση» των φυλακών και ουσιαστικά «προσπαθεί να διαχειριστεί και όχι να λύσει τα προβλήματα», αφού βασική αιτία είναι «η αδυναμία της πολιτικής που ακολουθείται να αντιμετωπίσει τις κοινωνικές αιτίες» της εγκληματικότητας. Ο βουλευτής του ΚΚΕ έκανε λόγο για «αδυναμία άσκησης σωφρονιστικής πολιτικής», αφού «τα 4/5 των αποφυλακισμένων επιστρέφουν στις φυλακές» τονίζοντας πως η ουσία είναι η αντιμετώπιση των κοινωνικών αιτίων όπως «η φτώχεια και η χαμηλής ποιότητας εκπαίδευση», καθώς και οι αξίες της «ανταγωνιστικότητας και του ατομισμού, που θεοποιούνται και μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα».

Για τα άρθρα που αφορούν την παιδική κακοποίηση ο Γιάννης Γκιόκας τόνισε πως «υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε υποδομές και υπηρεσίες ώστε από το σχολείο να μπορεί να διαγνωστεί τυχόν πρόβλημα» θέτοντας το ερώτημα του αν «υπάρχουν επαρκείς χώροι, κέντρα όπου να μπορούν να φιλοξενηθούν παιδιά που έχουν υποστεί κακοποίηση»... Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στη θέση του Κόμματος λέγοντας ότι «υποστηρίζουμε την ίδρυση δημόσιου φορέα για την ολόπλευρη στήριξη αυτών των παιδιών», που «θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ