Τετάρτη 3 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΖΑΝΗ
«Κύμα» αλληλεγγύης στους κατοίκους που διώκονται

Σε σύσκεψη που έγινε προχτές, αποφασίστηκε να γίνουν κινητοποιήσεις τη μέρα της δίκης των κατοίκων που αγωνίζονται ενάντια στην ασύδοτη δράση της ΔΕΗ ΑΕ, στον κυβερνητικό αυταρχισμό και την πολιτική που αυξάνει την ανεργία

«Κύμα» αλληλεγγύης στους διωκόμενους κατοίκους Αγίου Δημητρίου - Ρυακίου, οι οποίοι εδώ και χρόνια αγωνίζονται ενάντια στην ασύδοτη δράση της ΔΕΗ ΑΕ, εκφράστηκε σε σύσκεψη φορέων στην Κοζάνη την περασμένη Δευτέρα.

Η σύσκεψη έγινε καθώς πλησιάζει η μέρα της δίκης των αγωνιζόμενων κατοίκων, που αντιστέκονται στην ασυδοσία και τον αυταρχισμό, με αίτημα την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που προκαλεί στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον η έλλειψη των απαιτούμενων μέτρων στη λειτουργία του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και των λιγνιτωρυχείων, αλλά και για την αντιμετώπιση της ανεργίας στην περιοχή. Στη σύσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η ΝΑΣ και η ΔΑΣ Κοζάνης, το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια, το Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης, το Συνδικάτο Εμποροϋπαλλήλων Πτολεμαΐδας, η Γραμματεία Κοζάνης ΠΑΜΕ, η Αγωνιστική Κίνηση Γυναικών Κοζάνης, η Πανσπουδαστική ΚΣ του ΤΕΙ Κοζάνης, ο Σύλλογος Ανέργων και Ανάπτυξης Αγίου Δημητρίου - Ρυακίου, η ΕΛΜΕ Κοζάνης κ.ά.

Στη σύσκεψη εκφράστηκε η συμπαράσταση στους κατοίκους Αγίου Δημητρίου - Ρυακίου, οι οποίοι είναι και μέλη του Συλλόγου Ανέργων και Ανάπτυξης Αγίου Δημητρίου - Ρυακίου. Αποφασίστηκε τη μέρα της δίκης να κινητοποιηθούν με στάσεις εργασίας τα Εργατικά Κέντρα Κοζάνης και Πτολεμαΐδας και τα σωματεία της δύναμής τους, με αιτήματα την άμεση πρόσληψη 5.000 εργαζομένων της περιοχής από τη ΔΕΗ ΑΕ, μέτρα προστασίας και αποκατάστασης του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος, να σταματήσουν άμεσα οι δικαστικές διώξεις των μελών του συλλόγου. Επίσης, καταδικάζουν την εκβιαστική και θρασύτατη ενέργεια του διευθύνοντα συμβούλου και προέδρου της ΔΕΗ ΑΕ.

Εκβιαστική επιστολή

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ ΑΕ, με επιστολή του στις 29 Νοέμβρη 2008 προς το νομάρχη Κοζάνης Γ. Δακή, απαντά σε επιστολή του νομάρχη για ανάκληση από το ΔΣ της ΔΕΗ ΑΕ της Πολιτικής Αγωγής εναντίον των κατοίκων Αγίου Δημητρίου - Ρυακίου και μελών του Συλλόγου. Για την ανάκληση της Πολιτικής Αγωγής ζητά ως αντάλλαγμα να μην υπάρξουν στο μέλλον αντιδράσεις από τους κατοίκους για τις όποιες αποφάσεις της ΔΕΗ ΑΕ και γι' αυτό ζητάει τη ...συνδρομή του νομάρχη.

Η επιστολή γράφει μεταξύ άλλων:

«...προκειμένου να εισηγηθώ στο ΔΣ της ΔΕΗ την ανάκληση της ήδη δηλωθείσας Πολιτικής Αγωγής, και προκειμένου το ΔΣ να πειστεί για την απαιτούμενη ορθότητα της εισήγησής μου, θα πρέπει να αναληφθεί η απαιτούμενη πρωτοβουλία, ώστε η Επιτροπή του Συμφώνου Συνεργασίας και Συνύπαρξης, της οποίας ηγείσθε, αφ' ενός μεν να αναγνωρίσει το άτοπο των εν λόγω ενεργειών και αφ' ετέρου να δεσμευτεί ότι θα διασφαλίσει ότι δε θα επαναληφθούν στο μέλλον τέτοιου είδους κινητοποιήσεις σε βάρος της Επιχείρησης...».

Μοναδική απάντηση η ανάπτυξη κινήματος αλληλεγγύης

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Κοζάνης του ΚΚΕ σημειώνει, σχετικά με την επιστολή του προέδρου της ΔΕΗ:

«Το ύφος και το πνεύμα της επιστολής Αθανασόπουλου αποδεικνύει ότι η επιδείνωση της ζωής των εργαζομένων και των κατοίκων δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα αποπροσανατολιστικά Σύμφωνα Συνεργασίας της ΔΕΗ ΑΕ με την τοπική κοινωνία. Αποτελεί επικίνδυνη αυταπάτη η ιδέα της "αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας" που καλλιεργεί η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης. Για μία ακόμα φορά, το ΚΚΕ καλεί το λαό της περιοχής, τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ ΑΕ, τους κατοίκους των πληττόμενων οικισμών σε συντονισμό και αγώνα. Είναι επικίνδυνοι και αποπροσανατολιστικοί οι ψίθυροι από στελέχη των άλλων κομμάτων περί "μπλόφας" της ΔΕΗ, ότι, τελικά, θα αποσύρει την αγωγή, ότι δε θα παραστεί στη δίκη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ