Παρασκευή 13 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΤΙΤΟΡΠΙΛΙΚΟ «USS COLE»
Πολλά ερωτήματα για την έκρηξη σε λιμάνι της Υεμένης

Ουδείς γνωρίζει τα αίτια, αλλά οι ΗΠΑ με βιάση έσπευσαν να τονίσουν ότι θα απαντήσουν με «κατάλληλα μέτρα» αν η έκρηξη προκλήθηκε από τρομοκρατική πράξη...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ-ΣΑΝΑ-ΝΤΟΥΜΠΑΪ.-

Σε μία πολύ δύσκολη στιγμή για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, που έχει παραδοθεί στις φλόγες του πολέμου, ο οποίος θεωρείται πλέον αναπόφευκτος, ένα «διαμάντι» του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, το αντιτορπιλικό «USS Cole», «δεχόταν μία ανεξήγητη επίθεση» από φουσκωτό, σύμφωνα με Αμερικανούς επισήμους ή προκαλούνταν ανεξήγητη έκρηξη, σύμφωνα με άλλα σενάρια, στο λιμάνι του Αντεν στην Υεμένη! 4 ναύτες νεκροί, 12 αγνοούμενοι και 36 τραυματίες, εκ των οποίων οι πέντε πολύ σοβαρά, ήταν ο τελευταίος απολογισμός που έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Σύμφωνα με την Μέγκαν Μέριμαν , εκπρόσωπο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, το αντιτορπιλικό εμβολίστηκε από φουσκωτό σκάφος, το οποίο ήταν γεμάτο εκρηκτικά, έχει πάρει κλίση και το πλήρωμά του προσπαθεί να το κρατήσει στην επιφάνεια. Αξιωματούχοι της Υεμένης επιβεβαίωσαν την έκρηξη που έλαβε χώρα στο λιμάνι του Αντεν, αλλά δήλωσαν, στο πρακτορείο «Ρόιτερς», ότι η έκρηξη προκλήθηκε μέσα στο ίδιο το σκάφος, κρατώντας την ανωνυμία τους...

Ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που διαρρέουν από την Ουάσιγκτον, το αμερικανικό Πεντάγωνο λίγες ώρες μετά την έκρηξη εξέφραζε αμφιβολίες για τον ακριβή λόγο που προκάλεσε την έκρηξη, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες» και το βρετανικό BBC. Μάλιστα, το αμερικανικό CNN, στηριζόμενο σε πηγές στο Πεντάγωνο και το Ναυτικό, ανέφερε ότι ίσως ένα ατύχημα έλαβε χώρα την ώρα του ανεφοδιασμού του πλοίου στο λιμάνι του Αντεν και ότι το φουσκωτό ήταν ένα από τα πλοιάρια που υποβοηθούσαν την πλοήγηση του αντιτορπιλικού. Ομως, και πάλι το αμερικανικό CNN, μεταφέροντας εκτιμήσεις και δηλώσεις ανώτατου αξιωματούχου του Πενταγώνου, που έχει πρόσβαση στις τελευταίες απόρρητες πληροφορίες, επαναφέρει την υπόθεση της τρομοκρατικής επίθεσης. «Εχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση. Δεν υφίσταται κανένας λόγος να υποπτευόμαστε κάτι άλλο», τόνισε ο αξιωματούχος του Πενταγώνου.

Επί της ουσίας, πρόκειται για ανασκευή και εκ νέου ανασκευή των αρχικών δηλώσεων ύπατων Αμερικανών αξιωματούχων, όπου έσπευσαν να αποδώσουν την έκρηξη σε «τρομοκρατική επίθεση»... γι' αυτό το εξαιρετικά περίεργο και δυσοίωνο περιστατικό στην πιο κρίσιμη στιγμή των τελευταίων δεκαετιών για τη Μέση Ανατολή.

Πάντως, για την έρευνα των αιτιών της έκρηξης ήδη δόθηκε εντολή από την υπουργό Δικαιοσύνης, Τζάνετ Ρίνο, και αναχώρησαν ειδικοί εμπειρογνώμονες του FBI, ενώ ουδείς μέχρι στιγμής δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της έκρηξης, όπως τόνισαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Ολμπράιτ: «Κατάλληλα μέτρα»

Το σίριαλ του αντιτορπιλικού είχε πολλά επεισόδια. Οι ΗΠΑ θα απαντήσουν με «κατάλληλα μέτρα» αν η έκρηξη αυτή, που προκάλεσε το θάνατο τεσσάρων Αμερικανών ναυτών, αποδειχτεί τρομοκρατική πράξη, δήλωσε λίγες ώρες μετά το περιστατικό η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ. Νωρίτερα, η Νάντα Σιτρ, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το αμερικανικό αντιτορπιλικό «USS Cole» να αποτέλεσε στόχο «τρομοκρατικής» επίθεσης, αλλά τόνισε ότι δεν υπάρχουν ακόμη αποδείξεις για κάτι τέτοιο.

Παράλληλα, η Ν. Σιτρ τόνισε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Κλίντον εξέφρασε τον «αποτροπιασμό» του για την επίθεση κατά του αμερικανικού αντιτορπιλικού και ότι «ζήτησε να γίνει πλήρης απολογισμός και αναμένει τα στοιχεία». Ερωτηθείσα η Νάντα Σιτρ αν υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ της επίθεσης στην Υεμένη και της πρόσφατης κλιμάκωσης της βίας στη Μέση Ανατολή, δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή... απλώς δε γνωρίζουμε».

Το αμερικανικό αντιτορπιλικό πήρε κλίση

Οσον αφορά στο ίδιο το αντιτορπιλικό του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, οι προσπάθειες πια εντοπίζονται για να κρατηθεί στην επιφάνεια αφού ήδη έχει πάρει κλίση 4 μοιρών, όπως δήλωσε η Μ. Μέριμαν. Η ίδια δήλωσε ότι στο σκάφος επέβαιναν περίπου 350 άνθρωποι και ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις γιατί το αντιτορπιλικό, το «USS Cole», το οποίο είναι εξοπλισμένο με συμβατικούς πυραύλους και τορπίλες, δέχτηκε την επίθεση στο Αντεν, όπου είχε αγκυροβολήσει για να ανεφοδιαστεί με καύσιμα κατά τον πλου του από την Ερυθρά Θάλασσα προς το Μπαχρέιν.

Επίσης, όπως δήλωσε στο Αντεν ο πλοίαρχος του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού Ντάρεν Πέλκι, στο κύτος - στο ύψος του ίσαλου - του αντιτορπιλικού έχει ανοίξει «μια τρύπα 5 έως 10 μέτρων».

Το αντιτορπιλικό «USS Cole» έχει τη βάση του στο Αρχηγείο του 5ου Στόλου των ΗΠΑ στο Μπαχρέιν και ξεκίνησε από τις 9 του Οκτώβρη από τη Διώρυγα του Σουέζ με κατεύθυνση τον Περσικό Κόλπο για να λάβει μέρος στις επιχειρησιακές θαλάσσιες αναχαιτίσεις και παρενοχλήσεις, μέρος των σχεδίων των αμερικανικών κυρώσεων και επιθέσεων κατά του Ιράκ.

  • Αργά χτες το βράδυ ο Μπιλ Κλίντον δήλωσε ότι «φαίνεται πως είναι τρομοκρατική πράξη» και αν αποδειχτεί «όποιος ευθύνεται θα λογοδοτήσει».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ