Πέμπτη 4 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
18ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ 18ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ

Στη Θέση 13 του Κειμένου της ΚΕ για το 18ο Συνέδριο, σημειώνεται: «Στις 1 - 3.11.2006, στη Βιέννη, ιδρύθηκε "νέα" Διεθνής Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία, με τη συνένωση της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ελεύθερων Συνδικάτων (ICFTU) και της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Εργασίας - Χριστιανικά Συνδικάτα, που ονομάστηκε Διεθνής Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία (ΙΤUC). Η νέα οργάνωση ουσιαστικά αποτελεί μετονομασία της ICFTU και λειτουργεί ως φορέας παρασιτισμού, σήψης και εκφυλισμού του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος». Τι είναι η ITUC;

Στο διεθνές συνδικαλιστικό κίνημα υπάρχουν δυο διεθνείς συνδικαλιστικές οργανώσεις. Η μια είναι η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ) που έχει σήμερα μέλη της 180 συνδικάτα από 95 χώρες του κόσμου. Η ΠΣΟ είναι ταξική συνδικαλιστική οργάνωση.

Ιδρύθηκε το 1945. Στην ίδρυσή της συμμετείχαν όλα τα συνδικάτα απ' όλο τον κόσμο. Τέσσερα χρόνια μετά, το 1949, τα Βρετανικά και Αμερικάνικα συνδικάτα αποχώρησαν από την ΠΣΟ κατηγορώντας την, ότι ήταν κάτω από τον έλεγχο των κομμουνιστών... Τέλος του 1949 όλες οι αντιδραστικές δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος, υπό τη μεθοδευμένη καθοδήγηση της CIA, αποχώρησαν από την ΠΣΟ και ίδρυσαν τη Διεθνή Συνομοσπονδία Ελεύθερων Συνδικάτων (ICFTU).

Η ICFTU λειτούργησε μέχρι τον Νοέμβρη του 2006 ως ο συνδικαλιστικός βραχίονας του διεθνούς κεφαλαίου. Κάθε χρόνο χρηματοδοτούνταν από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γερμανίας. Επίσης μέχρι το 1992 ανοιχτά, επίσημα, είναι γνωστό ότι λάμβανε ετήσια χρηματοδότηση μέσα από τον ετήσιο προϋπολογισμό της CIA.

Η ICFTU πολέμησε ενάντια στην Κουβανέζικη επανάσταση, ήταν υπέρ των Αμερικανών στον πόλεμο του Βιετνάμ, ήταν υπέρ του Πινοτσέτ στη Χιλή, υπέρ των δικτατοριών στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, στην Ελλάδα και σ' ολόκληρο τον κόσμο. Στήριξε ανοιχτά την αποικιοκρατία και το απάνθρωπο καθεστώς του απαρτχάιντ.

Τον Νοέμβρη του 2006 έκρινε ότι, μετά τις ανατροπές, έπρεπε να αλλάξει όνομα, να αλλάξει προφίλ σε μια προσπάθεια να ξεχαστεί ο ρόλος και η στάση της από την πρώτη μέρα της ίδρυσής της μέχρι τις μέρες μας. Ετσι, οργάνωσε στη Βιέννη της Αυστρίας ένα συνέδριο «ενότητας». Στο συνέδριο αυτό «απορρόφησε» και μια μικρή Διεθνή Συνδικαλιστική Οργάνωση Χριστιανικών Συνδικάτων που καθοδηγούνταν από το Βατικανό. Στο ίδιο συνέδριο με τη μέθοδο της εξαγοράς, των εκβιασμών και του αντικομμουνισμού, εντάχθηκαν στη «νέα» οργάνωση οπορτουνιστικά συνδικάτα και όλοι οι ανανήψαντες του συνδικαλιστικού κινήματος από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Αλλαξαν και το όνομα της οργάνωσης και την ονόμασαν Διεθνή Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία (ITUC). Στην ουσία δεν είναι νέα οργάνωση. Είναι η συνέχεια της ICFTU. Δεν κάνουν τα ονόματα τα συνδικάτα. Και η ITUC συνεχίζει τον αντικομμουνισμό. Συνεχίζει να στηρίζει όλες τις πολιτικές της ΕΕ και των πολυεθνικών. Συνεχίζει να χρηματοδοτείται από τα ίδια μυστικά κονδύλια. Συνεχίζει να επιτίθεται στην Κούβα, στη Βενεζουέλα, στη Βόρεια Κορέα, στη Συρία. Στην ηγεσία της, σημαντικό ρόλο παίζει το Ισραήλ, τα υπουργεία Εξωτερικών της Βρετανίας και των ΗΠΑ. Στήριξαν τον πόλεμο ενάντια στο ΙΡΑΚ και την επίθεση του Ισραήλ ενάντια στο Λίβανο. Σε αυτή τη διεθνή συνομοσπονδία είναι μέλος και η ...ΓΣΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ