Κυριακή 15 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ
Αυξημένο το κόστος σπουδών

Για το ΤΕΙ Ηπείρου στα Γιάννενα διαθέτονται 153 δωμάτια στην εστία «Δόμπολη», που ανήκει στο Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας, ενώ πέρσι οι θέσεις για τους εστιακούς φοιτητές ήταν 173, καθώς επινοικιαζόταν και ένα ξενοδοχείο που λειτουργούσε ως εστία, αλλά φέτος διακόπηκε η σχετική σύμβαση. Ετσι παρατηρείται το φαινόμενο να αυξάνεται ο αριθμός των σπουδαστών και να μειώνεται η υπάρχουσα υποδομή. Απέναντι σ' αυτή την κατάσταση η διοίκηση του ΤΕΙ διέθεσε ένα κονδύλι 35.000 δραχμών το μήνα ως επιδότηση ενοικίου, που θα μπορέσει να δοθεί σε εκατό περίπου σπουδαστές. Ομως, αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει λύση για το πρόβλημα, καθώς οι σπουδαστές δε βρίσκουν σπίτια να νοικιάσουν ή ακόμα και όταν βρίσκουν πρόκειται για άθλιες κατοικίες με υπερβολικά υψηλά ενοίκια.

«Εχουν φτάσει στο σημείο να νοικιάζουν ακόμα και αποθήκες σπιτιών στους φοιτητές», καταγγέλλει η Βενετσιάνα Γκιόκα, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Σπουδαστών του ΤΕΙ, «ενώ ακόμα και στις γκαρσονιέρες τα ενοίκια φτάνουν στις 80.000 και 90.000 δραχμές. Οπότε η επιδότηση των 35.000, που σημειωτέον θα δοθεί και σε πολύ λίγους σπουδαστές, δεν ανακουφίζει καν την οξυμένη κατάσταση».

Ουσιαστική λύση μπορεί να δοθεί μόνο με την ανέγερση νέων εστιών, ενώ για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες, οι σπουδαστές κρίνουν απαραίτητη την επινοικίαση χώρων (πχ ξενοδοχείων) που θα λειτουργούν ως εστίες. Απέναντι στα αιτήματα των σπουδαστών, ο πρόεδρος του ΤΕΙ Ηπείρου, κ. Μάνος, που επισκέφτηκε την περασμένη βδομάδα την πόλη, είπε ότι δεν υπάρχουν χρήματα, ενώ έσπευσε να προλάβει τις αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις του σπουδαστικού κινήματος, ισχυριζόμενος ότι το πρόγραμμα «ανωτατοποίησης» των ΤΕΙ θα ξεκινήσει από το ΤΕΙ Ηπείρου και θα πρέπει αυτό να δείξει καλή εικόνα στο υπουργείο Παιδείας... Να μη διεκδικούν δηλαδή οι σπουδαστές αυτά που τους ανήκουν, για να τους κάνει το υπουργείο τη χάρη να τους βαφτίσει «ανώτατους».

Πέρα από το στεγαστικό, το κόστος σπουδών στο ΤΕΙ αυξάνεται και από τις ανάγκες μετακίνησης. Συγκεκριμένα, καθώς τα ΤΕΙ είναι έξω από την πόλη είναι απαραίτητη η καθημερινή μετακίνηση με λεωφορεία τα οποία όμως είναι ιδιωτικά (ΚΤΕΛ) και το φοιτητικό εισιτήριο ανέρχεται στις 140 δραχμές για κάθε διαδρομή. Πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζεται να πληρώνουν πάνω από 10.000 δραχμές το μήνα για μετακίνηση, χωρίς να υπάρχει ούτε κάρτα απεριόριστων διαδρομών . Μάλιστα, και τα περσινά πάσο θεωρούνταν εκπρόθεσμα, με αποτέλεσμα για ένα διάστημα να μην έχουν οι σπουδαστές την έκπτωση που δικαιούνται στα εισιτήρια. Επιπλέον, για κλινικές ασκήσεις και πρακτικές, οι σπουδαστές του ΤΕΙ υποχρεούνται να μετακινούνται πολλές φορές τη μέρα σε διάφορα μέρη της πόλης, ακόμα και σε χωριά και αναγκάζονται να χρησιμοποιούν ταξί.

Στο Τμήμα Νοσηλευτικής του ΤΕΙ «οι σπουδαστές είναι υποχρεωμένοι να αγοράζουν οι ίδιοι ιατρική ρόμπα, καθώς και εργαλεία, όπως στηθοσκόπια, πιεσόμετρα κ.ά. για τις κλινικές ασκήσεις», όπως καταγγέλλει ο Λεωνίδας Θεωδορίδης, που φοιτά στο τμήμα. Αλλά και στο Τ μήμα Βρεφονηπιοκομίας , η κατάσταση δεν είναι καλύτερη, αφού και εκεί οι σπουδαστές αγοράζουν τα όργανα που τους είναι απαραίτητα.

Επιπλέον οι ανησυχίες των σπουδαστών για το κόστος σπουδών τους αυξάνονται, καθώς έχουν διαρρεύσει πληροφορίες για κλείσιμο της λέσχης που τους παρέχει δωρεάν σίτιση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ